Yurt Dışında Çalışmak İçin Öneriler

0 Paylaşım
0
0
0

Yeni bir ülke, yeni bir başlangıç demektir. Herkesin hep hayal ettiği şey de yurtdışında bir ülkede yaşayıp orada çalışmaktır. Kısaca kapağı yurt dışına attığınız zaman artık rahatsınızdır. 🙂 Genel olarak düşünce hep bu yönde olduğu için insanların yurt dışında iş arayışı son dönemlerle birlikte artış gösterdi.

Peki yurt dışında nerede ne iş yapabilirsiniz ? Bu soruların cevabını Yurt Dışında Çalışmak İçin Öneriler yazımızın devamını okuyarak öğrenebilirsiniz.

1- Öncelikle profiliniz ve ne aradığınız hakkında bir düşünün ve karar verin.

Bir meslek sahibiyseniz öncelikle kendi profilinizin ne olduğunu kendiniz bilmeli ve bundan emin olmalısınız. Ne aradığınızı kesin olarak biliyor ve bununla birlikte adımlar atmalısınız. Profilinizin gerekli olduğu ülkelerin öncelikle bir listesini yapın, her ülkede hangi gereksinimlerin arandığını ve bunları karşılayıp karşılamadığınıza bakın.

Dil, bu başlık altında dikkat etmeniz gereken bir durumdur. Eğer bildiğiniz bir yabancı dil yoksa özellikle ingilizce farklı bir ülkede iş bulma olanağınız dil bilen birine göre biraz daha düşük olacaktır.

2- Çalışmak için kendinize bir ülke seçin.

Profiliniz ve ne aradığınız hakkında karar verdiyseniz, tercih etmeniz gereken bir ülke kalıyor geriye. Seçeceğiniz ülke size ve mesleğinize en kolay uyum sağlayacak bir yer olmasına dikkat etmelisiniz.  Daha sonrasın da seçtiğiniz ülkenin ekonomik gücüne, sosyal avantajlarına, işgücü piyasası, işsizlik oranı, sözleşme ve sağlık sigortası türleri mutlaka göz atmalı ve uyum sağlayabileceğiniz ülkeler için tek tek not almalısınız.

3- İşiniz ve mesleğiniz ile ilgili iş ilanları ve teklifleri araştırın.

Gideceğiniz ülkeyi seçtikten sonra o ülke de mesleğinize uygun iş ilanlarını takip edin. İşinize uygun firmalar ile iletişime geçip iş teklifi alabileceğiniz fırsatları araştırıp değerlendirin. Olacak teklifinlerin her biri için ayrıntılı notlar alarak araştırmanızı genişletin.

4- Mesleğiniz ya da ilgi alanınızla ilgili sosyal ağlara üye olun.

Sahip olduğunuz meslek ile ilgili sosyal ağlara üye olun. İlgi alanlarınız için kendinize bir ortam yaratın ve internet üzerinden bunları takip edin. Sosyal ağ ortamı size gereğinden fazla bilgi ve tecrübe sunacaktır bundan emin olabilirsiniz. İnsanların tecrübelerini paylaştıkları ve size de yardımcı olabilecek bir çok bilgi edinebileceğiniz insanlarla tanışabilirsiniz.

5- CV’nizi ve ön yazınızı gideceğiniz ülke dilinde düzenleyin. Mümkünse bir kaç dilde bile olabilir.

Yapacağınız CV firmanın yada 2. bir şahsın sizi tanıyabilmesi için en iyi yoldur. CV’nizi gideceğiniz ülke dilinde düzenlemeniz ve o ülkeye ait bir kaç CV örneği okuyarak ne gibi özellikler arandığına ve bu özelliklerin size uyup uymadığına bakarak kendi CV’nizi de güncelleyebilirsiniz. Düzenlediğiniz CV ülke dili dışında başka bir kaç dil ile de desteklenerek gönderilebilir. Fakat bilmediğiniz bir dilde CV oluşturmak sizin için kötü bir izlenim bırakmanıza sebep olabilir. Bilmediğiniz bir dilde kesinlikle CV oluşturmayınız.

6- Yurt dışında çalışmanın daha kolay yolu var mı?

Elbette var. Hali hazırda bir öğrenci iseniz en basit yolu Au-Pair’dir. Peki nedir bu Au-Pair? Bir uluslararası kültürel değişim programıdır. Au Pair programında amaç; gençlerin farklı ülkelerdeki bir aile yanında kalarak, o ülkenin dilini ve kültürünü öğrenmesidir. Tüm Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarında vatandaş olan gençler Au-Pair programına katılabilmektedir.

Tüm yabancı olduğunuz konularda bilgili olarak gidiyorsanız sizin için çok faydalı ve kariyeriniz için önemli bir dönem olabilir. Hatta, adaylar, gidecekleri ülkeyi iyice tanıdıktan sonra vizelerini öğrenim vizesine çevirebilir ve meslek okullarında, halkla ilişkiler, yönetim, muhasebe, bankacılık, turizm vb. birçok konuda devlet okullarında eğitim alabilirler.

Öğrencilik dışında, çalıştığınız firma içinde kendinizi belli eden bir çalışkanlığınız varsa şirketiniz sizi yabancı dil de biliyorsanız yurt dışında değerlendirmek isteyebilir ve sizin hiç bir şey yapmanıza gerek kalmadan yurt dışında kendinize bir yer edinebilirsiniz.

7- Çalışma vizesi nedir ve almak zor mu?

Çalışma vizesi almak ülkeden ülkeye değişen bir konudur. Genellikle de hangi ülkenin vatandaşı olduğunuza bakılır. Türk vatandaşlarına tanınan ayrıcalıklar herkesin de bildiği gibi çok fazla olmasa da Almanya gibi türk çalışanların çok olduğu bölgelerde biraz daha fazla şansınız olabilir. Çalışma vizesi nedir sorusunu cevaplayacak olursak; Çalışma vizesi gideceğiniz ülkede hangi pozisyon ile kalacaksınız, kalacağınız süre 90 günü geçeceği için yasal olarak orada bulunma hakkınızın olduğunu kanıtlayan bir vize türüdür. 7 tane çalışma vize türü bulunur onlarda şu şekildedirler;

  • Çalışma Amaçlı/Özel Çalışma Amaçlı
  • Atanan Öğretmenler/Öğretim Görevlileri
  • Atanan Sporcular
  • Atanan Sanatçılar
  • Atanan Serbest Bölge Çalışanları
  • Atanan Basın Mensupları
  • Montaj ve Onarım Amaçlı

Bunlardan herhangi biri ile bir çalışma vizesine sahip olmanız mümkündür. Bu vize türlerinden herhangi birini alacak olmanız gideceğiniz ülke de bir bağlantlı firmanızın olması demektir. Gitmeden önce anlaşacağınız firmanın size bu vizeyi ve gerekli evrakları temin edebileceğinden emin olmalısınız. Bunu da firma çalışanları ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.

8- Yurt dışında ne kadar kazanırım?

Gelişmekte olan bir ülkeye gittiğinizi düşünürsek ve alacağınız maaş euro ve dolar cinsinden olacaksa iyi bir kazanç elde edip yaşam standartının da sizi zorlamayacağı bir hayat süreceksiniz demektir. Bu da giderlerinizin az gelirinizin çok olmasıdır. Para biriktirmek için bir çaba sarf ederseniz de bu sizin Türkiye’ye döndüğünüzde yararınıza olacak bir durumdur. Dip not olarak şunu eklemeliyim ki, gittiğiniz ülke de kendime türk birini bulup onun yanında çalışırım mantığını kesinlikle düşünmeyin çünkü inanın yanında çalıştığınız bir türk işveren size o ülkenin çalışma standartının mutlaka altında bir maaş vererek sizi çalıştıracaktır. Bunu yaşamış, görmüş ve tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum. 🙂

9- Yurt dışında ne kadar kalabilirim?

Alacağınız vize süresi buna denk gelen süre olacak. Çalışma vizesini ilk defa alacaksanız ilk seferde 1 yıllık olarak çıkma ihtimali yüksektir. Bu süreyi her yıl kalmanız gereken süre kadar yenileyeceksiniz ve her seferinde biraz daha fazla yıllık olarak vize almış olacaksınız. Örneğin; ilk yıl 1 yıllık çalışma vizesi çıktı ise ertesi yıl 1-3 yıl arasında alabilirsiniz. Bu süre uzadıkça vize süresi de uzayacaktır.

10- Türkler için hangi sektörlerde iş imkanı var?

Türklerin yurt dışında inşaat, hızlı tüketim, otomotiv, teknoloji, mühendislik, çağrı merkezi ve tercümanlık alanlarında iş bulma şansı daha çok. İŞKUR bu konuda size yardımcı olabiliyor. İŞKUR‘da kendinize mutlaka bir yer açmalısınız. Yurt dışında çalışma planı yaparken iyi bir araştırmayla o ülkenin yabancı çalıştırma şartları neler, izinler nereden nasıl alınır, nereye başvurulmalı konularının öğrenmeniz yararınıza olacaktır.

11- Gitmeden önce yapmanız gerekenler.

Öncelikle gideceğiniz ülkenin dilini hiç bilmiyorsanız en azından iletişim kurabilecek şekilde temel olarak öğrenin. Ülkenin çalışma izni, ikamet izni ile ilgili süreçlerini inceleyin ve yukarıda da belirttiğim gibi firmanın size çalışma vizesi için evrak temin edebileceğinden emin olun. Son olarakta uygun iş fırsatları var mı ve varsa yabancı istihdamına açıklar mı bunu ilgili insan kaynakları firmalarından öğrenmeye çalışın.

12- Hangi meslek hangi ülke de iş bulur?

Bbc.com’un yaptığı bir araştırmada hangi ülkelerin hangi meslekteki çalışanlara ihtiyacı olduğu ortaya çıkmış. Buna göre:

Makine mühendisi: Avusturya, Avustralya, Brezilya, Danimarka, Fransa, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Slovenya, Güney Afrika, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere

Doktor: Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Almanya, Hong Kong, Macaristan, Hindistan, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, Singapur, Slovakya, Slovenya, İsveç, İsviçre, İngiltere

IT ve programcılar: Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, İrlanda, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Norveç, Norvey, Polonya, Rusya, Singapur, Slovakya,
Slovenya, İsveç, İngiltere

İnşaat mühendisleri: Avusturya, Avustralya, Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Slovakya, Güney Afrika, İsveç, İsviçre, İngiltere

Muhasebeci: Avustralya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, Hong Kong, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, İsveç

Endüstri mühendisi: Avustralya, Belçika, İrlanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur, Güney Afrika, İspanya, İngiltere

Elektrik mühendisi: Avustralya, Brezilya, Fransa, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Afrika, İsveç, İsviçre

Psikolog: Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Yeni Zelanda, Norveç, İsveç

Şef: Belçika, Kanada, İngiltere, Yeni Zelanda, Norveç

Sizde yurt dışında çalışmak istiyorum diyenlerdenseniz yazıyı okuyarak bir adım atmış olacaksınız.

Yurt dışında çalışmak için öneriler yazımız için merak ettiklerinizi bize yorum kısmından iletebilirsiniz.

0 Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Cruise (Gemi Turları) Nedir?

Yüzen bir otel hayal edin, her sabah otelinizin penceresinden dışarı baktığınızda farklı bir ülkede farklı bir şehirdesiniz. İşte…