Yurt Dışı Telefon Kaydı Nasıl Yapılır?

0 Paylaşım
0
0
0

Yurt dışından elektronik aletleri alma çılgınlığına zamanında bizlerde dahil olduk ve Bulgaristan’dan Samsung S7 Edge telefonumuzu satın aldık. Herkesin bildiği gibi Türkiye’de ki telefon ve diğer elektronik aletlerin fiyatları normal fiyatların biraz daha üstünde bir paraya satılmakta. Çoğu insan yurt dışına çıkma fırsatını yakaladıkları anda ilk yaptıkları şeylerin başında yurt dışından telefon almak oluyor.

Haklı olarak fiyatlarının daha uygun olması insanlara cazip geliyor ve bunu değerlendirmek hiç bir sorun teşkil etmiyor. Yurt dışından bir telefonu internet üzerinden sipariş ettiğinizde gelecek şeyden pek emin olamıyorsunuz. 🙂 Haberlerde bir çok canlı örneğini gördüğümüz yalan veya sahte satışlar olmakta. En garantili ve en temiz yolu eğer gitme imkanınız varsa telefonunuzu gittiğiniz ülkeden almak ve ülkeden çıkarken gümrükte sorun yaşamadan faturanız ile birlikte Türkiye’ye dönmek. Bu şekilde aldığınız telefonunuzun gümrükte Tax Free ofisinden vergi iadesini alabilirsiniz.

# Tax Free Nasıl ve Nereden Alınır? yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Peki yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır? Yurt dışından aldığınız telefon IMEI no olarak aldığınız ülkeye kayıtlı olacağından siz bunu ilk 4 ay yani 120 gün Türkiye’de kullanabiliyorsunuz. Fakat 4 aydan fazla kaldığınız ülke Türkiye olunca telefon kapanıyor ve hat ile bağlantı sağlayamıyorsunuz. BTK’nın 7 maddelik açıklamasına göre;

BTK 7 Maddelik Açıklaması

  1. Yurtdışından yolcu beraberinde getirilen elektronik kimlik bilgisini (IMEI) haiz cihazların kayıt işlemlerinin yolcunun Türkiye’ye giriş tarihi itibariyle 120 gün içerisinde yapılması gerekmektedir. Kişilerin son iki takvim yılı içerisinde yurtdışından başka bir telefonu getirerek kayıt altına aldırmış olması veya yurda giriş tarihinden itibaren 120 gün geçmiş olması halinde kayıt işlemleri yapılamamaktadır. İşletmeciler tarafından süreye ilişkin bilgilendirmeler de, cihaza SMS formatında 30’ar günlük periyotlarla gönderilmektedir.
  2. Cihazların kayıt altına aldırılması esnasında ihtiyaç duyulan IMEI numarasına, cihazın *#06# tuşlarına basılmak suretiyle ulaşılabilmektedir. Bu bilgiye daha sonra da ihtiyaç duyulması ihtimaline binaen kullanıcıların IMEI numarasını muhafaza etmelerinde fayda bulunmaktadır.
  3. T.C. kimlik numarası veya yabancı kimlik numarasına sahip kişilerin; e-devlet kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden sisteme giriş yaparak, e-işlemler bölümünden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu başlığı altında yer alan hizmetlerden öncelikle cihaz kayıt hakkını sorgulaması, cihaz kayıt hakkı mevcut ise IMEI kaydet alanındaki gerekli bilgileri doldurmak ve belirlenen harç ücreti (2017 yılı için 149,20 TL) yatırmak suretiyle kayıt işlemini gerçekleştirmesi gerekmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin tamamlandığı anlamını taşımamaktadır. 120 gün içerisinde kayıt işlemi gerçekleştirilmeyen cihazlar kayıt dışı statüsüne geçerek iletişime kapatılmaktadır.
  4. Türkiye’de yaşayan yabancı uyruklu kişilerin; (diplomat, askeri personel, öğrenci ve ikamet edenler) vergi dairesi ya da ilgili bankaya yatırılmış olan harç bedelinin ödendiğini gösteren makbuz aslı ve pasaport aslını ibraz etmek suretiyle ilgili GSM işletmecisine ait abone kayıt merkezine (Turkcell, Vodafone, Türk Telekom [Avea] ) müracaat etmesi halinde kayıt işlemini yaptırabilmeleri mümkündür.
  5. Harç ödemesi, kayıt işlemi sırasında e-devlet sistemine entegre bankalar aracılığıyla online olarak da yapılabilmektedir. Sadece harç bedelinin yatırılması kayıt işleminin yapılması anlamını taşımamaktadır. Sistem tarafından kişiye başvuru numarası verilene kadar işleme devam edilmesi gerekmektedir.
  6. 18 yaşından küçük kişilerin de yurt dışından yolcu beraberinde cihaz getirebilme ve kendi adlarına kayıt yaptırma hakkı bulunmakta olup; bu kişiler için kayıt başvuruları; anne, baba ya da yasal temsilcilerinin kendi e-devlet sayfaları üzerinden başvuru türü olarak Çocuğumun bilgileri ile başvuru yapacağım seçeneği işaretlenerek ve 18 yaşından küçük kişinin bilgileri kullanılmak suretiyle gerçekleştirilebilmektedir.
  7. Konu ile ilgili olarak sorularınızın 7/24 hizmet esasına dayalı olarak çalışan Bilgi ve İhbar Merkezi’ne (0312) 294 94 94 iletilebilmesi mümkün olup Kurumumuzca IMEI kayıt hizmetinden istifade edilebilmesine ilişkin olarak hazırlanan kullanım kılavuzuna “http://www.mcks.gov.tr/Dosyalar/BTK_IME_Kayit_2017.pdf ” adresinden ulaşılabilmektedir.

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

Bunun için yapmanız gerekenler kısaca sırasıyla şu şekilde;

1- Aldığınız telefonu kayıt ettirmeniz için gereken bir pasaport olmalı. Bu pasaportu kullanan kişi siz olmak zorunda değilsiniz ama ödeme yapacağınız için pasaport sahibinin de bir E-Devlet kaydının olması gerekli.

2- Kendi pasaportunuz üzerinden işlem yapacaksanız, kontrol etmeniz gereken şey son 1 yıl içinde pasaportunuza kayıtlı başka bir IMEI numaralı bir telefon daha var mı?

a) VARSA; Pasaportunuza kayıtlı bir telefon varsa aldığınız yeni telefonunuzu pasaportunuza işletmek için 1 yıl beklemeniz gerekecektir. Bu sürenin ne kadar kaldığını E-Devlet’ten IMEI Kayıt Hakkı Sorgulama‘dan öğrenebilirsiniz.

b) YOKSA; Pasaportunuza kayıtlı bir başka telefon yoksa aldığınız yeni telefonunuzu hemen E-Devlet üzerinden IMEI Kaydet bölümünden yapabilirsiniz.

3- Başkasının pasaportunu kullanarak işlem yapacaksanız, pasaport sahibine sormanız gereken şey E-Devlet’i kullanıyor mu ve pasaportuna kayıtlı başka bir IMEI numaralı bir telefon daha var mı?

a) Pasaport sahibi E-Devlet’i kullanıyorsa; aşağıdaki ekranda ki bilgileri girerek kayıt işlemini tamamlayabilir.

E-Devlet üzerinden IMEI Kaydetmek
E-Devlet üzerinden IMEI Kaydetmek

Pasaport Türü: Pasaport numaranız U,S,Z,P ile başlıyor ve toplam 9 karakterden oluşuyor ise çipli pasaporttur. G ile başlıyor ve toplam 9 karakterden oluşuyor ise geçici pasaporttur. 7 karakterden oluşuyor ise eski tip pasaporttur.

Pasaport No: Eğer pasaportunuz G ile başlayıp sonraki karakterleri sadece rakam olmak üzere toplamda 9 karakterden oluşuyorsa pasaport türü olarak Geçici Pasaport seçiniz. Eğer Nüfus Cüzdanınız ile yurda giriş yaptıysanız nüfus cüzdanının sağ üst kısmında fotoğrafın altında yer alan 6 rakamlı numarayı (Örn. 123456), başka bir belge ile giriş yaptıysanız belge numarasını giriniz.

b) Pasaport sahibi E-Devlet’i kullanmıyorsa; abone merkezine gidip 2017 yılı için geçerli olan 149,20 TL vergiyi kendi pasaport ve adı ile ödemeli.

Yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır yazımız hakkında sorularınızı bize yorum kısmından iletebilirsiniz.

0 Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Cruise (Gemi Turları) Nedir?

Yüzen bir otel hayal edin, her sabah otelinizin penceresinden dışarı baktığınızda farklı bir ülkede farklı bir şehirdesiniz. İşte…