Herkesin bildiği gibi uçaklar dünyanın uçan demir kuşlarıdır. Uçak yolculuğunu herkes bilir ve herkes korkar aslında. İlk defa uçağa binecek kişi için ise uçak tam hayatının kilometre taşıdır. O saatten sonra artık hiç bir şeyden korkmayacağını düşünenler bile var. 😀 Her ne kadar bu kadar ürkütücü de olsa uçaklar trenlerden bile daha güvenlidir. Bir çok açıdan oldukça rahat, hızlı, güvenilir ve zamanında bilet alırsanız uygun fiyatlıdır.
Uçak bileti alırken dikkat etmeniz gerekenler.
Uçak yolculuğu için tavsiyeler vermek aslında babam yüzünden aklıma gelen bir şey oldu. 🙂 Her zaman uçağın çok güzel bir ulaşım aracı olduğundan bahsederim ve babam bu konuda hiç bana katılmaz. Kendisi hiç uçağa da binmedi ayrıca. Hem onun için hem de onun gibi düşünen ve korkan herkes için kısa, küçük tavsiyeler vererek uçuşunuzun en rahat, en kolay ve en uygun fiyatlı olması için tavsiyeler yazacağım. İşte başlıyorum; önce uçak yolculuğunda yapmanız gerekenlerden başlayalım, sonra uçak yolculuğunda yapmamanız gerekenler diye devam edelim.
Uçak Yolculuğu Sırasında Yapmanız Gerekenler
- İlk önce tekrar etmeliyim ki uçaklar gerçekten trenlerden, arabalardan veya gemilerden çok daha güvenlidir. Uçak kazalarının olma sebeplerinin çoğu pilot hatasıdır. Her indiklerinde kontrollerinin yapıldığı en ince ayrıntısına kadar incelendikleri o kocaman uçaklar nadiren kaza yaparlar. Bu sebeple de kaza oranı en düşük ulaşım aracıdır. Güvenlik anlamında bu konuda içiniz rahat olsun. Panik yapmayın.
- Uçak yolculuğu sırasında sağlık sorunları özellikle mide bulantısı için her zaman yanınızda ilaç bulundurun ve bunu uçağa binmeden en az 1 saat kadar önce alın. Çünkü uçağa bindikten sonra içtiğiniz ilaç etkisini gösterene kadar uçuşunuz bitebilir. 🙂
- Online Check-in her zaman en doğru karardır. Bir gün öncesinden yapmanıza gerek yok. Bazı firmadan bir kaç hafta öncesinden bile check-in yapmanıza izin veriyor.
- Genellikle seyahat amaçlı tatiller yapıyorsanız yada iş seyahatleriniz oluyorsa yanınıza kocaman bavullar almanıza gerek yok. İhtiyaçlarınızı karşılayacak bir sırt çantası işinizi görecektir. Hem yanınıza alabilirsiniz uçaktan indikten sonra bavul bekleyip zaman kaybetmezsiniz, hemde taşıması kolay ve hafif olur.
- Acil çıkışlardaki koltukları genellikle kimse tercih etmez. Pencere olmayışı sıkıcı olur diye düşünür. Ama rahatlık anlamında bakarsanız eğer, oldukça mantıklıdırlar. Çünkü acil çıkışlar biraz daha geniş olur ve ayaklarınızı uzatarak daha rahat bir yolculuk geçirebilirsiniz.
- Uçak yolculuğu ister yurtiçi ister yurtdışı olsun her zaman eğer check-in yapmadıysanız en az 3 saat öncesinden orada olmanızı tavsiye ederim. Son ana bırakmanız sizi oldukça zorlayacaktır. Kontrolleri geçip uçağa ulaşmak bazen gerçekten çok zaman alabiliyor.
- Uçak yolcuğunuzun da maddi anlamda yapabileceklerinizden bir tanesi kullandığınız havayolunun kartını almak. Bu kartlar genellikle ücretsizdir. Bu karttan kazanacağınız fayda şansınız biraz yaver giderse ekonomi sınıfında yer kalmazsa firma ekonomi sınıfından yolcuların bazılarına Business sınıfında seyahat etme şansı tanıyor. Bunu da ilk önce o firmanın kartına sahip olan kişilerden başlıyor. Daha önceden kullandığınız uçuşları da bu karta ekletebilirsiniz.
- Yine maddi anlamda yardımı dokunacak şeylerden bir tanesi mil kazandıran kredi kartları. Bir çok bankada olan bu kredi kartları bazı uçuşlarınızı bedava getirecek kadar kazandırabiliyor. Sürekli uçakla seyahat eden biriyseniz böyle bir kredi kartı size oldukça avantaj sağlayabilir.
- Eğer uçağınız uzun süreli rötar yaparsa havayolu şirketi size konaklama, yeme ,içme gibi seçenekleri ücretsiz olarak karşılamak zorundadır. Bunun bilincinde olun ve gerekirse konu hakkında havayolu şirketinden bilgi isteyin. Ayrıca sizin uçuşunuzla aynı saatte farklı bir uçuş varsa biletinizi bile alabilirler.
- Uçak yolculuğu sırasında valizin kaybolması durumunda bunun için havayolu şirketinden tazminat isteyebilirsiniz. Hatta kıyafet satın alıp faturasını göstermek şartı ile belli bir kısmını yine havayolu şirketinden temin edebilirsiniz.
Uçak Yolculuğu Sırasında Yapmamanız Gerekenler
- Check-in yaptıktan sonra uçağa bineceğim diye koştura koştura kapıya gidip kuyruğa girmenize gerek yok. Son 15 dakika içinde zaten uçak içinde belli olan yerinize gidip oturabilirsiniz.
- Uçak yolculuğu sırasında türbülansa gireceğiniz yada girdiğiniz zaman hostesler tarafınızdan yerinize geçmeniz gerektiği söylendiğinde mutlaka buna uyun. Kemerlerinizi bağlayarak ikinci talimata kadar yerinizden kalkmayın. Bu tamamen sizin can güvenliğiniz, dengenizi kaybedip bir yere çarpıp yaralanmayın diye bir uyarıdır.
- Uçağın tekerlekleri yere değer değmez yerinizden kalkıp çantanızı almaya kalkmayın. Uçağı boşaltmanız için yeterince zamanınız olacaktır.
- Uçak yolculuğunda hareket halinde havadayken elektronik cihazlarınızın kapalı tutulması gerekli ve zorunlu bir kuraldır. Bu kurala önce kendi güvenliğiniz sonra diğer yolcuların güvenliğini düşünerek uyun. Elektronik cihazların kapatılmasının istenme sebebi uçağın özellikle iniş sırasında havaalanı ile arasındaki sinyallerin bozulmaması için önemli bir uyarıdır.
- Çantanızın içinde delici veya kesici aletler taşıyamazsınız. Yine 100ml. den daha yüksek sıvı yanınızda bulunduramazsınız. Bunları ne olacak canım diyerek yanınıza almaya çalışmayın. Görevlileri atlatmaya hiç çalışmayın.
- Başka yolcuların yerine oturmaya çalışmayın yada yer değiştirmek için ısrar etmeyin. Uçuş yolcuların ağırlıklarına göre düzenlenmiş olabilir ve sizin o koltukta oturmak zorunda olduğunuz bir durum söz konusu olabilir. Bu sebeple hangi koltuk numarası size aitse oraya oturun. Zaten bu koltuk numaralarını daha öncesinden kendiniz seçebilirsiniz. Buna göre seçim yaparsanız daha sonra sorun yaşamazsınız.
- Sesten, gürültüden, çocuk ağlama sesinden rahatsız oluyorsanız bunu kişileri uyarmak yerine kulağınıza bir kulaklık takarak çözebilirsiniz. Çocukları uyarmak veya oluşan sesi kısabileceğiniz bir şey söz konusu genellikle olmaz.
- Uçaklarda koltuklar genellikle 3lü olur. Bu durum yaptığınız yolculuğun uzunluğuna bağlı olarak değişir. Yolculuğunuzu ekonomik sınıfta yaptığınızı düşünürsek kendi kişisel temizliğinize özen gösterin. Ter kokulu veya ayakları kokan birinin yanınızda oturması nasıl sizi rahatsız ederse aynısını karşınızdaki kişi içinde düşünün.
- Önemli bir uyarı olarak uçaklarda ve havalimanlarında yasaklı kelimeleri kullanmamaya dikkat edin. Örneğin; Bomba, terörist, Füze, Silah, 9/11 11 Eylül çağrışımı yapıyor, Patlamak, Patlama, Cinayet, İntihar, Kimyasal, Allah, Muhammet. Kelimeleri uçak içinde yüksek sesle söylenmesi yada dikkat çekecek şekilde kullanılması durumunda yanınızda güvenlik görevlilerini veya hostesleri bulabilirsiniz.
Sıraladığım maddeler genellikle bilinmesi gerekli ve önemli olan şeylerdir. En bilindikleri yazmaya çalışsam da atladığım olmuş olabilir. Eğer sizde uçak yolculuğu ile ilgili eksik yada yanlış bir madde görürseniz bize yazı altına yorum olarak iletebilir diğer kişilerin de okurken bundan yararlanmasını sağlayabilirsiniz.