Seyahatlerin en pahalı olan kısmı herkes için uçak bileti fiyatları olmuştur. Hele bir de aksilik çıkarsa verdiğiniz paralar uçup gidecek diye çok korkarsınız. Bunların yaşanmaması adına yapabileceğiniz çok basit ama hayat kurtaran bazı önlemler var. Bunları sizin için yazımızda kısaca belirttik. Uçak bileti alırken dikkat etmeniz gerekenler yazısını bir kez okuduktan sonra belki de daha az riskle ve daha rahat bir kafayla bilet satın alıp gönül rahatlığıyla yolculuk yapabilirsiniz.
Uçak Bileti Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler Listesi
1. Kredi Kartı Üzerindeki İsim
Eğer biletinizi internetten kredi kartı ile satın alacaksanız; kredi kartının size ait olması gerekli. Eğer sizin için başka biri bileti satın alacaksa, sizin için bileti satın alan kişi check-in sırasında yanınızda bulunması gerekli.
2. Fiyat
Uçak bileti fiyatları her gün ve her sezon aynı değildir. Bunu hepimiz bilir. Her zaman uçak biletimizi ne kadar erken alırsak o kadar ucuz olacağıdır. Bu yanlış bir düşünce diyemem eve doğru fakat asıl önemli olan biletimizi seçtiğimiz tarihtir. Örneğin, 14 Şubatta Paris’e gitmeyi planlıyorsanız uçak bileti fiyatlarının normalden daha yüksek olacağını da bilmek lazım. Biletinizi erken bile alsanız o dönemde yoğunluk olacağı için bilet fiyatları yüksek olacaktır.
Peki ne yapmalı? Eğer tatil için seyahat ediyorsanız, izin günlerinizi gideceğiniz yerin sezonun daha az yoğun olduğu bir döneme ayarlayabilirsiniz. Özellikle bayramlarda, resmi günlerde, yılbaşılarında uçak biletleri çok pahalı olacağı için tatillerinizi böyle özel günlere denk getirmemeye çalışın.
Sitemizde yer alan Uçak Bileti Siteleri‘ni kullanarak güncel uçak bileti fiyatlarına bakabilirsiniz.
3. Aktarma Yapacağınız Ülke
Günümüzde çoğu uzun süreli uçuşlar aktarma ile yapılmaktadır. Bazı ülkeler, havalimanlarında aktarma yapmanız için sizden transit vize isteyebilir. Aktarma yapacağınız ülkenin mutlaka sizden transit vize isteyip istemediğini araştırın. Bunun için yazdığım Transit Vize İsten Ülkeler yazımı okuyabilirsiniz.
4. Aktarma Süresi
Aktarma süresi uçak bileti alırken dikkat etmeniz gereken başka bir unsur. Aktarma süresi ne çok kısa olmalı, ne de çok uzun. Uçaktan inmek, aktarma yapacağınız uçağın kapısına gitmek için vakte ihtiyacınız var. Bazende ilk uçuşunuz gecikebilir ve aktarma yapacağınız uçağı kaçırabilirsiniz. Bu yüzden aktarma süresi çok kısa olmamalıdır. Benim tavsiye ettiğim aktarma süresi minimum 2 saat olmalı. Eğer aktarma yapacağınız kapıya erken bile gitseniz yemek ve alışveriş için vaktiniz olur.
Aktarma süresi çok uzun da olmamalıdır. Havalimanlarında vakit geçirmek için bolca mağaza bulunsa da, uzun uçuşlarda yorulacağınız için aktarma süresi daha düşük olan uçak bileti satın almakta fayda var diye düşünüyorum. Özellikle bazı ülkeler havalimanlarında 24 saatten fazla süren aktarmalara izin vermiyor. Bu unsuru da göz önünde bulundurmakta fayda var.
5. Havayolu Şirketi
Havayolu şirketi seçimi güvenliğiniz ve konforunuz için çok önemli bir seçim. Ucuz havayolu şirketleri konforunuza pek önem vermezler. Onların düşündüğü tek şey kardır. Uçağa mümkün olabildiğince fazla yolcu sığdırmak onların tek amacıdır. Hal böyle olunca koltuklar arasındaki diz mesafesi minimum seviyeye düşmektedir. Eğer ortalamanın üzerinde boyunuz varsa, bu tarz uçaklarda seyahat etmek rahatsız edici olabilir. Ayrıca ucuz havayolu şirketleri size uçuşunuz sırasında ücretsiz yemekte vermezler. Neredeyse her şeyi parayla satarlar. Tüm bunları ucuz havayolu şirketlerini kötülemek için anlatmıyorum. Anlatmaya çalıştığım uçak bileti satın almadan önce bunları aklınızda bulundurmanız. Bende çoğu zaman ucuz havayolu şirketleri ile uçuyorum.
Güvenlik konusunda tüm uçakların aynı bakımı yapıldığını sanıyorsanız, yanıldığınızı söyleyebilirim. Evet EASA ve Türk Hava Kurumu’nun belirlediği minimum bakım standartları var. Bütün havayolu şirketleri uçaklarının bakımını buna göre yapmak zorundalar. Buna ucuz havayolu şirketleri de dahil. Ucuz havayolu şirketleri genellikle bu bakımların belirlenen minimum standartlarda yaparlar. Pahalı havayolu şirketleri ise bu standartların daha üzerinde uçak bakımlarını yaparlar. Ne demek istediğimi anlamamış olabilirsiniz. Örnek vererek anlatacak olursam; uçaklarda her sistemden en az 2 hatta çoğunlukta 3 tane vardır. Sistemde arıza olursa diğer yedeği ile uçak uçuşa devam edebilir. Örneğin bir uçakta 3 tane hidrolik sistemi var. EASA ve Türk Hava Kurumu uçağın 3 hidrolik sisteminin 1 tanesi çalışıyor olsa bile uçmasına müsaade edebilir. Ucuz havayolu şirketi bu kurala uyup uçuşlarını gerçekleştirirler. Ama pahalı havayolu şirketlerinin kendileri belirlediği minimum kriter vardır. Bu örnekten devam edecek olursan uçağın uçabilmesi için minimum 2 hidrolik sisteminin çalışır durumda olması gibi.
Tüm bunları size anlatmamın sebebi havayolu şirketleri arasında güvenlik unsurlarını size aktarabilmek. Böylece uçak biletleri arasında neden bu kadar fiyat farkı olduğunu da anlayabilirsiniz. Biletinizi alırken bunu da göz önünde bulundurmakta fayda olduğunu düşünüyorum.
6. Bavul Limitleri
Uçak bileti alırken belkide en çok dikkat etmeniz gereken unsur. Bir çok insan buna dikkat etmediği için havalimanında bagaj limitini geçtikleri kilogram başına ücret ödemektedir. Havayolu şirketleri biletinizi keserken size ne kadar bagaj hakkınızın olduğunu genellikle söyleyip, ekstra ücret karşılığı ilave bagaj hakkı satın almak ister misiniz diye sorar. Eğer ilave bagaj ihtiyacınız varsa bunu biletinizi alırken satın almakta fayda var. Check-in sırasında bagaj limitinizi geçerseniz ilave alan için normalden daha fazla ücret ödemeniz gerekir.
Havayolu şirketlerinin bavullara uyguladığı kilo sınırı yanında birde ebat sınırı vardır. Bavulunuzun bu ebatlara uygun olduğundan emin olun. Bilet satın alırken bagaj limitinden bahsedilmiyorsa; havayolu şirketi yardım kısmına göz atın. Yardım sayfasında bagaj limitleri hakkında bilgilendirmeler yer almaktadır.
7. İptal, İade ve Değişiklik Koşulları
Çoğu insan bu koşullara hiç okumadan uçak bileti satın alır ta ki ihtiyacı olana kadar. Eğer uçuş tarihiniz kesin değil ve değişiklik yada iptal etme gibi bir durumunuz varsa, mutlaka esnek dedikleri türde uçak bileti alın. Bu tarz biletlerde tarihler daha kolay değiştirilebilir. İptal etmeniz gerekiyorsa da paranızın tamamını yada büyük bir kısmını iade alabilirsiniz.
Ekonomik biletler genellikle iptal edilemez ve tarihileri değiştirilemez. İptal etmenize izin veren havayolu şirketleri ise sadece havalimanı vergilerini size geri öderler. Yine de paranızın büyük bir kısmı yanmış olur.
Biletinizi iptal etmeniz gerekiyorsa bunun için hazırladığım Uçak Bileti İptali yazımı okuyabilirsiniz.
8. Evcil Hayvan
Her havayolu şirketi evcil hayvan kabul etmemektedir. Eğer evcil hayvanız ile seyahat ediyorsanız, havayolu şirketinin evcil hayvan kurallarını dikkatli şekilde okumakta fayda var. Bunun için yazdığımız Evcil Hayvan ile Seyahat yazımızı okumanızı ayrıca tavsiye ederiz.
2 yorum
Ben roma aktarmalı Arnavutluk ga gideceğim bekleme süresi 2.50 dakika bir sıkıntı olurmu teşekkür ederim
Transit vize için diyorsanız bir sorun olmaz.