Tac Mahal Önünden Çekim
Tac Mahal

Tac Mahal Hakkında Bilgiler

0 Paylaşım
0
0
0

Her aşk destanında olduğu gibi Tac Mahal içinde romantizm, tutku, acı, gözyaşı ve de mutsuz son var. Beni her zaman etkileyen ve büyüleyen bir yerdir Hindistan. Tac Mahal ise başlıca bir başyapıt. Bu sebeple hikayesini ve tarihini araştırıp bilgileri de sizlerle paylaşmak istedim ki en kısa zamanda bizde seyahat planlarımız arasına almak istiyoruz. Bu sebeple bizim içinde gayet iyi bir bilgi oldu bu yazı. 🙂 Öncelikle tarihinden bahsedip sonrasında müthiş aşk destanını kısaca açıklayacağım.

Tac Mahal’in Tarihçesi

Tac Mahal'in Tarihçesi ve Yapılışı
Tac Mahal’in Tarihçesi

Hindistan’ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş anıt mezar. İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul ediliyor. Babür İmparatorluğunun 5. hükümdarı Şah Cihan’ın 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra’da Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırılmış. Yapı Hanedanın güç ve kudreti kadar, Şah Cihan ile eşi Ercümend Bânû Begüm arasındaki sevginin de sembolü olarak bilinir. 1983’ten bu yana UNESCO‘nun Dünya Miras Listesi’nde yer alman Tac Mahal yılda tahmini 3 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Tac Mahal’in Hikayesi

O kadar fedakar bir eşti ki Mümtaz Mahal, Dekkan Sultanlarına karşı girişilen askeri harekatlarda 14. çocuğuna hamileyken bile eşinin yanında olarak Şah Cihan’ı yalnız bırakmamıştır. Ayaklanma sırasında doğum yapmaya hazırlanan Mümtaz Mahal 17 Haziran 1634’te çocuğun doğumu sırasında hayatını kaybetmiş. Cenazesi ancak altı ay sonra Agra’ya taşınmıştır. Şah Cihan’nın eşine duyduğu sevgi ve saygıdan sebep yapılan Tac Mahal’de Mümtaz Mahal’in mezarı bulunmaktadır.

Tac Mahal'in Hikayesini Anlatan Resim
Tac Mahal’in Hikayesi

Şah Cihan’ın üçüncü eşi olan Mümtaz ile evlilikleri, 5 yıllık aşkın sonunda Cihan 19, Sultan 20 yaşındayken gerçekleşiyor. Sarayın mücevheri, seçilmiş kişi anlamlarına gelen “Mümtaz mahal” ismi bizzat Şah tarafından konmuşken, bu abideye verilen “Tac Mahal” ismi de sarayların tacı anlamına geliyormuş. Sevginin ve saygının insana yaptıramayacağı şeyleri buradan bile anlayabiliyoruz. 🙂

Tac Mahal’in Yapımı

Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş olan anıt mezarı toplamda 22.000 işçi tarafından 20 yılda tamamlanarak yapılmıştır. Türbe, iki yanında simetrik yapılar olarak inşa edilmiş cami ve konuk evi ile anıtsal giriş kapısından olan yapılar bütünü içinde yer alıyor. 1632’de inşasına başlanan eser, çevre düzenlemesi ve diğer yapılarla birlikte 1652’de tamamlanmıştır.

Her açıdan simetrik olan Tac Mahal için mimar ve ustalardan oluşan bir heyet kuran hükümdar, Osmanlı, İranlı, Suriyeli usta ve sanatkârlarla birlikte mahallî Hint ustalara da görev vermişti. Bağdat’tan hattat, Buhara’dan kakma ustası, İstanbul‘dan kubbe ustası ki bu kişiler Mimar Sinan öğrencileridir, Semerkand’dan minare yapımcısı, Kandahar’dan taş ustası, Şiraz’dan çizim ustası getirilerek yapılmıştır. Tac Mahal’in kubbesini Mimar Sinan öğrencileri tarafından yapılmış olup caminin yazılarında da Türk hattatların imzası bulunur.

Not olarak; getirilen işçilerin hepsi yaklaşık 1000 tane fil ile Hindistan, İran, Avrupa ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan taşınarak getirilmiştir.

Tac Mahal Mimari Özellikleri

Tac Mahal’in yapımında parlak, ince mavi damarları olan beyaz mermer kullanılmış. Aynı mermerden yapılan ve yerden yüksekliği 82 metre olan kubbe, Mimar İsmail Efendi tarafından yapılmış ve 1648 yılında tamamlanmıştır. Yapıdaki yazıları yazan Hattat Settâr Efendi’dir.

Tac Mahal Mimari Özellikleri Üzerindeki Şekillerin Anlamları
Tac Mahal Mimari Özellikleri

Kubbe üzerinde altınlı bir alem vardır. Türbenin beyaz mermerden 4 minaresi vardır. Anıtın dört yanına Hattat Settâr Efendi tarafından Yasin suresinin tamamı yazılmıştır. 305×580 metre ölçülerinde dikdörtgen avluda yer alan Tac Mahal, dört cephesinin ortalarında 33 metre yüksekliğindeki taç kapılarıyla 75 metre yüksekliğindeki anıt kubbeyi çevreliyor.

Sandukaların bulunduğu yerdeki kubbede insan ağzından çıkan her ses 7 kez yankılanacak şekilde bir akustiğe sahiptir. Şah’ın ve eşinin asıl lahitleri ise, en alt katta bulunmaktadır.

Tac Mahal’in yüz binlerce akik, sedef ve firuze gömülü olan duvarlarında ayrıca 42 zümrüt, 142 yakut, 625 pırlanta ve 50 adet çok iri inci vardır.

Tac Mahal’i Ziyaret

Tac Mahal hangi ülkededir? diye bir çok araştırma yapan kişi var. Bu şahane eserin nerede olduğunu öğrenmek için okuyor ve ziyaret için de gün sayıyorsanız yazım size bir pusula olacaktır emin olabilirsiniz. Tac Mahal Hindistan’nın Agra şehrinde bulunuyor ve gün içinde binlerce ziyaretçi ağırlayan Tac Mahal’de sadece turistler değil aynı zaman da yerli halkta ziyaret için her gün muhteşem yapıyı ziyaret ediyorlar. Giriş için ödemeniz gereken miktar 750 Rupi’dir. Sabah 06.00’da açılan Tac Mahal’i günün ilk saatlerinde görmek önemli çünkü sadece bu saatte duvarlar pembe renk oluyor. Sonra gün aydınlandıkça beyaza dönüşüyor ve akşam dolunay altında ise altın rengine yaklaşıyor. Dünyanın 7 Harikası’ndan biri olarak tarihe ve kayıtlara geçmiş Tac Mahal’i ziyaret etmek isterseniz bu kalabalık ülke Hindistan’ı ziyaret edebilirsiniz.

0 Paylaşım
1 yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Cruise (Gemi Turları) Nedir?

Yüzen bir otel hayal edin, her sabah otelinizin penceresinden dışarı baktığınızda farklı bir ülkede farklı bir şehirdesiniz. İşte…