Kotor Gezi Rehberi

0 Paylaşım
0
0
0

Kotor Karadağ‘da bir sahil kasabasıdır. Küçük fakat barındırdığı tarihi ve mimari eserler açısından oldukça önemli olan bu şehir 1979 yılından beri UNESCO‘nun Dünya Mirası Listesi‘nde yer almaktadır. Karadağ’ın başkenti Podgorica gezi rehberi yazımızada buradan ulaşabilirsiniz yada bu sayfada kalıp Kotor gezi rehberi yazımıza devam edebilsiniz. 🙂

Kotor Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler
Kotor Gezi Rehberi

Kotor’a Nasıl Gidilir?

Adriyatik Denizi‘nin en girintili köşelerinden birinde bulunan Kotor Koyu‘na gidebilmeniz için öncelikle bir pasaporta ve ülkenin para birimi olan EURO’ya ihtiyacınız olacak. Ülkemizden çıkış yapmadan önce yurtdışı çıkış harcını yatırmayı unutmayın.

Uçakla

Türkiye’den vize istemeyen Karadağ‘a isterseniz uçak yolculuğu yaparak 1 saat 10 dk. gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Ülkede bulunan iki havaalanından biri olan Tivat Havaalanı’na 10 kilometre, Podgorica Havalimanı’na ise 90 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Tivat yakınlık açısından daha avantajlı olsa da ülkenin başkentinde bulunan Podgorica Havalimanı daha yoğun olarak kullanılmaktadır.

Ucuza uçak bileti yakalamak için mutlaka sitemizdeki uçak bileti sitelerine göz atın.

Araba & Otobüs

Araba ile gezerek gidecekseniz eğer oldukça engebeli ve virajlı yollara hazırlıklı olmalısınız. Türkiye’den ya Bulgaristan üzerinden geçerek Makedonya, Kosova, Arnavutluk ve sonra Karadağ’a gidersiniz yada yine Türkiye’den Yunanistan’a geçerek Arnavutluk üzerinden Karadağ’a ulaşabilirsiniz. Araba veya otobüs yolculuğu sevenler için eğlenceli bir seyehat olacağını garanti ederim. 🙂 Yolculuk Türkiye İstanbul’dan ortalama Bulgaristan üzerinden gidildiğinde 16-17 saat arası sürmektedir. Bulgaristan ve Yunanistan Türkiye’den vize talep ettiği için bir de transit vize almanız gerekmektedir. Bunun için yapmanız gereken ülkelerin vize için istediği evrakları toplayıp ilgili ülkenin konsolosluğuna başvuru yapmanız gerekir.

Karadağ nerede ve nasıl gidilir? yazımızı okuyarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Özel araç ile yurt dışına nasıl çıkılır? yazımızı okuyarak öğrenebilirsiniz.

Kotor’da Nerede Kalınır?

blank
Karadağ Kotor Sabah Manzarası 2

Kotor manzarası için denizi gören bir otel bulmanız gecenizin manzarasını daha da keyiflendirecektir. Kotor gezi rehberi sırasında bizim kaldığımız yer Dekaderon Lux Apartments‘dı. Gittiğimiz ay Kasım ayı olduğu için hava biraz yağmurlu ve serindi. Sezon kapalı olduğundan da oteller için fiyatlandırma daha uygundu. Konum olarak ve apart olarak Dekaderon Lux Apartments ‘ın oldukça iyi ve lüks bir daire olduğunu söyleyebilirim. Kotor gezi rehberi okurlarına tavsitemizdir. Balkonunuzdan göreceğiniz sisli ve yüksek dağların serin esintisini hissetmek, derin bir nefes alıp rahatlamanızı sağlayacak. 🙂 Kotor’a belirli aralıklarla büyük Cruise seyahat gemileri yanaşmaktadır. Kotor gezi rehberi yolculuğumuz da bizde bu gemilerden 3 tanesine denk geldik ve gecenin karanlığında ortaya çıkan ışık şöleni muazzamdı. 🙂

Karadağ Kotor Gemi Manzarası

Kotor’da Gezilecek Yerler (Kotor Gezi Rehberi)

Kotor’da gezilecek bir çok yer bulunmaktadır. Kotor’da gezilecek yerlerin tamamı Kotor gezi rehberi yazımızın devamında.

Kotor Old City

Kotor gezi rehberi yazımızın başlangıç yeri burası olmuştu. Adından da anlaşılacağı gibi Eski Şehir. Yürüyerek gezebileceğiniz bir şehir olan Kotor’un bu eski yerleşim yeri olarak kullanılmış mekanı, turistik amaçlı olarak ziyaretçilere açmışlar. Sokakları eski evlerle dolu olan Old City bir çok hediyelik eşya ve restorantlarıyla şimdiki hali ile oldukça hareketli.

Karadağ Kotor Dağ Yamacı

City Walls

Şehrin merkezini çevreleyen surlar oldukça görkemli. Bu surlara çıkmak için OLD CITY içinden geçerek surlara doğru tırmanmanız gerekmektedir. Öncelikle giriş için kişi başı 3 EUR ödeme yapmalısınız. Daha sonra verilen harita da ki noktalara gidebilmek için belirtilen yolları takip etmeniz ve en üst noktaya çıkabilmeniz için oldukça iyi bir kondisyona sahip olmalısınız 🙂 Fazlasıyla yorucu ve engebeli bir tırmanış olduğundan çocuklu aileler için biraz zorlayıcı olabilir. Ama çıktığınız yükseklik her ne kadar olursa olsun göreceğiniz eşsiz manzaralara bir yenisini daha eklemiş olacaksınız. Kotor’u kış ayının da vermiş olduğu ekstra bir güzellik ile yeşilin maviyle buluştuğu en güzel yerlerden biri yapıyor.

Piazza of the Arms

Gezinmenin ve dinlenmenin aynı yerde olduğu bir mekan olarak söyleyebilirim. Etraftaki modern cafeler bulunduğu tarihsel ortamın içinde kendine bir yer bulmuş ve tarih ile modernizmi yumuşak bir geçiş ile birleştirmiş. Şehrin merkezinde olduğundan görmemeniz imkansız olacaktır ve kesinlikle es geçmemeniz gereken bir yer. Kotor gezi rehberi yolculuğumuza bir ara verip burada güzel bir mola vermiştik.

Kotor Old Austro-Hungarian Fortress

Bu ve bunlar gibi bir çok tarihi yerlerin dışında bir araba kiralayıp yada arabanız ile gittiyseniz arabanızla Kotor’a farklı bir açıdan bakmak isteyenlere bir tavsiyem var. 🙂 Budva’ya giden tabelaları takip ederek dağ yoluna yöneldiğinizde Old Austro-Hungarian Fortress’e çıkacaksınız ve buradan Kotor’u çevreleyen bütün o kocaman dağları en tepesinden görme şansını yakalayacaksınız. 🙂 Fotoğraf çekmeyi seven arkadaşlar için biçilmiş bir kaftan olan manzara da çekeceğiniz fotoğraflar profesyonelleri aratmayacak emin olabilirsiniz. 🙂 Karadağ Kotor Old Austro-Hungarian Fortress tepesindeki fotoğrafımız bizim nişan için fotoğraf çekildiğimiz yer. Eğer sizde özel günleriniz için farklı mekanlarda anılarınız olsun istiyorsanız Kotor fotoğraf çekimi yazımızı okuyabilirsiniz. Tüm Kotor gezi rehberi okurlarımıza tavsiyemizdir.

Karadağ Kotor Old Austro-Hungarian Fortress Manzarası

Perast

Karadağ Perast Manzarası

Ardından sahil kıyısına inerek sahilin sonuna doğru yol üzerinde daha çok yazlık kesim olan Perast yerleşim yerine geleceksiniz. Kıyıdan bakıldığında denizin ortasında kalan iki tane kilise bulunmaktadır. İsimleri Sveti Dordje ve R.K.C. Gospa od Škrpjela. İki Kliseye de sandalla geçmek mümkün. Sahil boyunca eski evler yürüyüşünüzde size eşlik ediyorlar. Bir de Muzej grada Perasta müzesi var eski bir yapı olan bir bina içinde. Müze de bulunan parçalar Türk Bayraklı. Çünkü zamanın dönemine ait Osmanlı Devleti’nin bu topraklar üzerinde yaptığı savaşların resmedildiği bir çok tablo mevcut. Kotor’a yolu düşen her Kotor gezi rehberi okurumuza burayı görmelerini şiddetle tavsiye ediyoruz.

Sopot Şelalesi

Karadağ Risan Sopot Şelalesi

Bu güzel ve şirin yerden ayrılıp yolunuza devam ettikten 15 dakika sonra ulaşacağınız yer ise Sopot Şelalesi dağın ortasından fışkırmış doğa harikası bir şelale. O kadar kuvvetli ve gürüldeyen bir sesi var ki yakınına geldiğinizde bile görmeden anlayacaksınız. 🙂 Şelalenin döküldüğü deniz yine Adriyatik Denizi. Ama gideceğiniz mevsime göre şelaleyi görmeniz değişir çünkü yazın şelale kurumuş oluyor. Şelale ile ilgili kısa videoya da Facebook ve Youtube sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 🙂

Budva

blank
Karadağ Budva Stari Grad Kilisesi

Dönüş yolculuğumuz da Budva’ya da uğramadan geçemedik. Tam bir sahil kasabası olan bu yer denizinin kasım ayı oluşuna rağmen berrak ve sakin oluşuyla bizleri adeta büyüledi. Kasaba içinde yapacağınız kısa bir yürüyüş ile göreceğiniz ilk yer Budva Old Town‘da bulunan Stari Grad Kilisesi. Daha sonra da gidebileceğiniz Citadela Müzesi bulunmakda ve müzenin arka tarafından sola döndüğünüzde gün batımını izlemek için yapılan seyir köşesinden güneşin batışını ve dalgaların kıyıya vuruşunu izleyebilirsiniz. Fotoğraf makinemizin arızalanması nedeniyle kendi fotoğraflarımızı çekemedik fakat yol arkadaşlarımız olan Ersoy ve Alina için bir hatıra fotoğrafı çekerek Budva’dan ayrıldık. 🙂

Yapılan geziler, yürüyüşler çekilen fotoğraflar hepsi hayatınıza kattığınız mutlu ve meraklı anılar olacak. Yeni yerlerin hayatınıza mutluluk ve merak katması dileğiyle.. 🙂

Karadağ’da gezilecek yerler listesi için burayı, Karadağ vatandaşlığı ve Yurt dışında çalışmak için öneriler hakkında merak ettikleriniz için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Avrupa ve Balkanlar‘da gezilecek diğer yazılarımızada buradan ulaşabilirsiniz.

Kotor Gezi Rehberi hakkında yorumlarınızı bizlere iletmeyi unutmayın.

Mutlu ve Cesur Kalın…

0 Paylaşım
4 yorum
  1. Çok güzel bir şehir bence, küçük sahil kasabası ve yapısal özelliğini kaybetmemiş bir yer inşallah gitme şansım olur, sizlerde çok güzel yazmışsınız Karadağ Kotor ismini daha öncede duymuştum ama böyle gidip gezen birinden dinlememiştim 🙂

  2. Merhaba, kotor için en iyi mevsim yaz mevsimi. Sahil kasabası olduğundan adriyatik denizine girme şansınız da olacak. Budva’ya da yaz sezonunda kesinlikle gitmenizi öneririm. 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Pamukkale Gezi Rehberi

Alanya‘dan İstanbul‘a dönüşümde son yolculuğum Denizli’de ki Pamukkale Travertenleri olmuştu. Tamamen doğa harikası olan bu Travertenleri kaynaktan çıkan 35 derece…

Sofya Gezi Rehberi

Bilindiği gibi Bulgaristan Avrupa Birliği ülkesi olduğundan ya Schengen Vizeniz varsa onunla yada Bulgaristan Vizesi alarak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Otobüsle gidecekseniz eğer...

Karadağ Gezilecek Yerler

Karadağ diğer adıyla Montenegro, Balkanlar‘da ki en güzel ülkelerden biridir. Başkenti, Podgorica olan ülkede para birimi olarak Euro kullanılmaktadır. Euro…