Evcil Hayvan ile Seyahat

Evcil Hayvan ile Seyahat

0 Paylaşım
0
0
0

Çok sevgili hayvan severler ve hayvan sahipleri. Seyahatlerinizi şimdiye kadar hep gözü arkada yaşadınız, üzüldünüz, tatilinizden belki de keyif bile alamadınız. Nedeni de aklınızın evde bıraktığınız yada komşunuza, bir yakınınıza emanet ettiğiniz yol arkadaşınız olan evcil hayvanınızda kalması oldu. Her yere birlikte gitmek istiyorsunuz. Yanınızdan ayırmak istemiyorsunuz. Çocuğunuz gibi bakıyorsunuz ama tatile giderken hep bir yerlerde bırakmak zorunda kalıyorsunuz. Gerek yolculukta ki masraf ve zorluklar gerekse kalacağınız oteldeki evcil hayvan fiyatlandırmasında ki masraflar tatilinizi ikiye katlıyor. Çok haklısınız! Bende bir hayvan sever ve bir köpek sahibi olarak tüm bunların maliyetlerinden ve de verdiği üzüntüden muzdaribim.

Gelelim her şeyi göze almış ve dostunu yanında götürmeye karar veren bir seyahat severe. Öncelikle seni canı gönülden kutluyorum sevgili arkadaşım. Tabii gitmeyi tercih ettiğin seyahat aracı, gittiğin yerdeki hayvan dostu oteller sizleri de kutluyorum. Gözümüz arkada kalmadan yol arkadaşımız olan hayvan dostlarımızı kabul eden herkes çok sağolsun. Bu yazıyı okuyorsanız evcil hayvanınıza değer veriyorsunuz demektir benim için.

Seyahat etmeyi tercih ettiğin araç; otobüs, uçak, tren veya özel araç olabilir. Bunları tek tek açıklayacağım. Ben de o kadar çok araştırmış biriyim ki Yuki ile henüz araba ile yurt dışı seyahati dışında bir seyahate çıkmadık ama çıkmış kadar tecrübeliyim diyebilirim. 🙂

Yazıya geçmeden önce bir bilgi vermeliyim ki çok önemli!!! Lütfen her ne sebeple ve yolla olursa olsun evcil hayvanınıza yol boyunca onun iyiliğini düşünerek bile olsa sakinleştirici kesinlikle vermeyin!

Hiç bir veterinerin önermediği bir yol olan sakinleştirici uygulamak hayvanların dillerini yutmalarına sebep olup boğulmalarına yol açabiliyormuş. Bitkisel bile olsa tavsiye edilen bir durum kesinlikle değil. PETA (Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler (PETAPeople for the Ethical Treatment of Animals) dahi tüm veterinerlerin hayvanlar için en uygun seyahat yönteminin kara yolu olduğunu söylemektedir.

Şimdi gelelim yazımıza;

1. Uçakta evcil hayvan taşımak

Uçakta evcil hayvan taşımak

Evcil hayvan ile uçak yolculuğu başlı başına bir sorundur herkes için. Bazı uçak firmalarının evcil hayvan almadıkları bile var. Bu durumda seyahatinizden önce mutlaka uçuş yapacağınız hava yolu şirketini arayıp uçakta evcil hayvan taşıma prosedürlerinin olup olmadığını kontrol edin. Şimdi sizler için en çok kullanılan hava yollarının evcil hayvanlar hakkında uyguladıkları prosedürleri sıralıyorum.

THY Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü (İç Hatlar)

Öncelikle evcil hayvanınızın uçağa kabulü için Check-in işlemlerini yaptığınız bölümden kaydını yaptırmalısınız. Evcil hayvanınızın kafesinin üzerinde mutlaka ad soyadınızın, adresinizin, telefon numaranızın, evcil hayvan sayısının ve evcil hayvanınızın adının yer aldığı bilgilendirme etiketi olduğundan emin olun. Evcil hayvanınıza ait sağlık belgesi ve aşı kâğıdı gibi evrakları kabul işlemleri sırasında yanınızda bulundurun. Tüm aşı ve belgelerini istenmesi durumunda hava alanı veterinerine gösterebilirsiniz. Bu yüzden evrakların ulaşabileceğiniz bir yerde ve tam olduğundan emin olun.

THY kabinde taşınabilen evcil hayvanlar ve kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar olarak bir ayrım yapmış durumda. Bunun sebebi öncelikle hayvanların boyut ve kilolarından kaynaklıdır.

Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar

Kabinde evcil hayvanlara karşı alerjisi olduğunu doktor raporuyla bildiren yolculardan bulunmaması koşuluyla kedi, köpek gibi evcil hayvanlarınızı ve özel kafeslerinde bulunan muhabbet kuşu, kanarya gibi ötücü kuşları kabine alıyorlar. Ama kafesin en, boy ve yüksekliğinin 23x40x55 cm’yi, evcil hayvanla birlikte toplam ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi gerekiyor. Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma kapasitesi uçak tipine göre farklılık gösterebiliyor. Evcil hayvanınızın sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olmasına dikkat edin. İyi durumda olmayan hayvanları kabine almıyorlar.

Kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar

Kafesin standart boyutlara uymaması, ağırlığının 8 kg’dan fazla olması gibi nedenlerle kabine alınmayan evcil hayvanlar, özel kafeslerinde uçakların kargo bölümünde taşınabiliyor. Özel kafeslerin evcil hayvanların konforlu seyahat edebilmesi için yeterli büyüklükte olmasına, hava almasına ve su sızdırmamasına dikkat edin. Ayrıca kafesin üzerine evcil hayvanın kimlik bilgilerini içeren bir etiket yapıştırmayı unutmayın!

Önemli Not: Evcil hayvanınız kargo bölümünde taşınması gerekiyorsa siz uçağa bindikten sonra her ihtimale karşı pilota iletmesi için kabin amirine kargo bölümünde bir hayvanınız olduğunu söylemelerini rica edin ki; havalandırma konusunda gerekli önlemler alınsın.

THY Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü (Dış Hatlar)

Gideceğiniz ülke hakkında kendiniz için nasıl bilgi topluyorsanız aynısını evcil hayvanınız içinde yapmalısınız. Seyahat edeceğiniz ülkenin evcil hayvan için istediği bazı belgeler olabiliyor bu durumda bu belgelerin uçuştan önce kesinlikle eksiksiz ve tam olması şart. Gideceğiniz ülkeden istenen evraklar eğer tam olmazsa THY evcil hayvanınızı uçağa almıyor.

Seyahat ettiğiniz ülkenin ülkeye evcil hayvan alımı hakkında gerekli olan tüm bilgileri edindiğinizden emin olun ve gerekli evrakları uçuş boyunca ve seyahatiniz boyunca yanınızda taşıyın.

THY Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (İç Hatlar)

Taşıma tipiAğırlıkSabit ücret
Kabinde taşınan evcil hayvan (PETC)0-8 kg70 TL
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH)9-15 kg110 TL
Kargoda taşınan evcil hayvan (AVIH)16 kg ve üzeri170 TL

THY Evcil Hayvan Taşıma Ücretleri (Dış Hatlar)

Yolcu kabininde evcil hayvan taşıma (PETC)
Hesaplanan değerTaşıma ücreti
PETC ücreti < 70 USD70 USD
PETC ücreti ≥ 70 USD/td>Fazla bagaj ücreti
Kargo bölümünde evcil hayvan taşıma (AVIH)
Hesaplanan değerTaşıma ücreti
AVIH ücreti < 140 USD140 USD
AVIH ücreti ≥ 140 USDFazla bagaj ücreti

Pegasus Uçakta Evcil Hayvan Taşıma Prosedürü

Pegasus; uçuşlarında kedi, köpek, kuş ile sınırlandırıp evcil hayvanları kabin içinde sahipleri tarafından temin edilen 55x40x20 cm ölçülerinde kutularda ve kafes ile birlikte, toplam ağırlığın en fazla 8 kg olması halinde, ücret karşılığında gerçekleştiriyor. 8 kg’ın üstündeki evcil hayvanlar kargo ambarında seyahat edebiliyorlar. Pegasus Hava Yollarını kullanarak uçuş gerçekleştirecekseniz eğer öncelikle Pegasus Çağrı Merkezi’ni (0 888 228 12 12) arayarak beraberinizde taşımayı planladığınız evcil hayvan için mutlaka rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

  • Evcil hayvan sahibi, evcil hayvanının sağlık belgesini, aşı kağıdını ve kimliğini yanında bulundurmalıdır. (AB ülkelerine seyahat edecek kişilerin, seyahatleri esnasında taşımayı planladıkları evcil hayvan için yanlarında evcil hayvan pasaportu bulundurmaları gerekmektedir.)
  • Avrupa Birliğine üye olmayan ülkelerden Avrupa Birliği  ülkelerine seyahat edecek olan evcil hayvanlar (kedi, köpek) için kuduz aşısı yapılmış olması, planlanan seyahat tarihinden en az 3 ay önce, 2000/258/AT Sayılı Kararı’nın 3. Maddesi uyarınca onaylanmış laboratuvarlarda ‘KUDUZ ANTİKOR TİTRASYONU’ testi yapılmış olması gerekmektedir.
  •  İlgili test ve belgelerin, kalkış istasyonunda görevli personele sunulması tamamen sizin sorumluluğunuzdadır.
  • İngiltere uçuşlarında, BAH-Bahreyn, DOH-Doha, DXB-Dubai, AUH- Abu Dhabi istasyonunda önceki şartlar seğişmiş olup artık kişilerin beraberinde canlı hayvan kabulü yapılmamaktadır.

 Kabinde taşınabilen evcil hayvanlar (PETC)

  • Kabinde taşınacak evcil hayvanların kafesleri ile birlikte tartıldıklarında toplam ağırlığının 8 kg’ı geçmemesi gerekmektedir.
  • Kabinde taşınması istenen evcil hayvanlar, kesinlikle evcil hayvan sahiplerinin temin ettiği 55x40x20 cm (genişlikxyükseklikxuzunluk) ölçülerindeki özel kafeslerde taşınabilirler.
  • Kabine alınabilecek toplam kafes sayısı 6, hayvan sayısı 12 tanedir.

Ücretlendirme

Yurt İçi PETC 8 kg’a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan için ekstra 60,00 TL ödemeniz gerekmektedir.
Yurt Dışı PETC 8 kg’a kadar ağırlığı olan kabinde taşınan evcil hayvan için ekstra 45,00 USD ödemeniz gerekmektedir.
Yurt İçi AVIH(B) 15 kg üzerinde ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvan için ekstra 180,00 TL ödemeniz gerekmektedir.
Yurt İçi AVIH(S) 8 kg ile 15 kg arasında ağırlığı olan, uçak altında taşınabilen evcil hayvan için ekstra 120,00 TL ödemeniz gerekmektedir.

Kargo bölümünde taşınabilen evcil hayvanlar

  • AVIS (AVIH Small) : (8 kg-15 kg arasında ağırlığı olan, uçak altında taşınabilen evcil hayvan)
  • AVIB (AVIH Big) : (15 kg üzeri ağırlığı olan uçak altında taşınabilen evcil hayvan )
  • Kafes ve evcil hayvanın toplam ağırlığı 8 kg. geçiyor ise havalandırma sistemli kargo kompartımanında taşınır. Kafes, kesinlikle sizin tarafınızdan tarafından temin edilmelidir.
  • Kafeslerin taşınabilir boyutlarda olması ve terminale kafeslerinizin hazır,sağlam kilitli ve emniyetli halde getirmeniz gerekmektedir. Check-in işlemi sırasındaki canlı hayvan tesliminde kafes kilidini mutlaka kontrol edin. Kafes ölçüsü 55x40x20 cm boyutlarda olmalıdır.
  • Her bir uçuşta maksimum 4 AVIH kabul edilebiliyor.
  • Antalya ve Gazipaşa çıkışlı dış hat uçuşlarında AVIH taşınmasında tüm belgelerin yanı sıra Antalya Valiliği İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden “Veteriner Sağlık Sertifikasının “ alınması gerekmektedir.
  • Hamile hayvanlar, On iki haftadan küçük yavru kedi/köpek, Anne sütünden kesilmemiş yavru kedi/köpek ve emziren anneler, uçuşa kabul edilemezler.

YASAK KÖPEKLER: American Pit Bull,Fila Brazileiros;,Japanese Tosa, Pit Bull Terrier, Dogo Argentinos, American Staffordshire Terrier,Presa Canario,Chow Chow,Rottweiler, Doberman, Mastiff,Bulldog, Caukasian cinsi,mastino napoletano, boxer.

KKTC’ne evcil hayvan götürmek

  • KKTC’ ne ticari olmayan canlı hayvanların kabulüne göre; Ticari olmayan canlı hayvanların misafir beraberinde taşınması için de İthal Ruhsatı alınması zorunludur. Bu demek oluyor ki evcil hayvanınızın kabul edilmesi için İthal Ruhsatı Başvuru Formunu (PİB.01 ) uçuş öncesi doldurularak Sağlık Sertifikası birlikte KKTC Veteriner Dairesi Müdürlüğüne gönderilmeli ve İthalat İzni alınmalıdır.
  • İthal Ruhsatı alınabilmesi için İthal Ruhsatı Başvuru Formunun (PİB.01) doldurulup K.K.T.C Veteriner Dairesi Müdürlüğüne ulaştırılması gereklidir. Söz konusu Forum K.K.T.C Veteriner Dairesi Müdürlüğünden veya Veteriner Dairesi web sitesinden elde edilebilir.
  • İthalat Ruhsatının geçerlilik süresi düzenlendiği tarihten itibaren 60 gündür.
  • Hayvanların İhracat edilmezden 48 saat önce sağlık muayenelerinin yapılması ve ilgili ülkenin ihracatla ilgili biriminden Sağlık Belgesi alınması gereklidir.
  • İthal edilecek Kedi ve Köpeklerin 3 aylık yaştan büyük olmaları ve İthalatın en az 1 ay en çok 1 yıl öncesinde Kuduz aşılarının yapılmış olması gerekir.
  • Hayvanların İthal edilmezden önce diğer hastalıklar bakımından da aşılanmış olmaları veya yıllık destek aşılarının yapılmış olması gereklidir.-Köpekler için yapılacak aşılar: Parvo, Distemper, Hepatitis, Leptospira.-Kediler için yapılacak aşılar: Feline, Enteritis, Feline, İnfluenza.
  • İthalat Ruhsatı talep edilirken (Hayvanlar İhraç edilmezden önce) aşağıdaki belgeler Veteriner Dairesi Müdürlüğüne elden, fax veya e-mail yolu ile ulaştırılmalıdır.A-İthal Ruhsatı Başvuru Formu (PIB,01)B-Hayvanların Kuduz aşılarının yapıldığını gösteren Passport veya Sağlık Karnesi.C-Kedi ve Köpeklerin Kuduza karşı mevcut antikor düzeyleri gösteren Laboratuvar raporu olmalıdır. Kan Testleri Avrupa Birliğinin onayladığı bir Laboratuvarda yaptırılmalıdır. Kuduza karşı Antikor düzeyi 0.5I.U/ml’ye eşit veya üzerinde olmalıdır.
  • Yukarıdaki belgeler K.K.T.C.’deki Veteriner Dairesi Müdürlüğüne ulaştırıldıktan sonra, Müdürlük uygun bulması durumunda İthalat Ruhsatı Belgesini düzenleyerek İthalatçıya elden, fax veya e-mail yolu ile ulaştırılır.
  • Aşağıda belirtilen orijinal belgeler İthalatı yapılacak Hayvanlarla birlikte bulundurulmalıdır ve K.K.T.C.’ye varışta ibraz edilmelidir.A) K.K.T.C.  Veteriner Dairesinden söz konusu Hayvanlar için alınan İthalat Ruhsatı.B) Hayvanların Kuduz Aşılarının yapıldığını gösteren Pasaport ve Sağlık Belgesi.C) Kuduza karşı Kandaki Antikor düzeyini gösteren Laboratuvar Raporunun aslı.

Tüm bu işlemlerin ardından K.K.T.C.’ne girip evraklar ilgili merciler tarafından onaylandıktan sonra evcil hayvanınızla birlikte ülke de gezebilirsiniz.

KKTC’nin istediği belgeyi bu link üzerinden bulabilirsiniz. http://veteriner.gov.ct.tr/Portals/95/pet%20ithalat%20basvuru%20formu%20Yeni.pdf?ver=2018-01-17-155001-687

Uçakla evcil hayvan taşımak için bu kadar prosedür gerektirdiği gibi masraflı olmaları da kaçınılmaz tabii.

2. Otobüs ile evcil hayvan taşımak

Otobüs ile evcil hayvan taşımak

KARAYOLU TAŞIMA YÖNETMELİĞİ’nin 40. Maddesinin 6. Bendinde : ‘‘Özel kafeslerinde kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar bagaj taşımaya mahsus bölümlerde taşınabilir. Taşıtın içinde yolcularla birlikte canlı hayvan taşınamaz. Gerekli hallerde, yolcu alınmaksızın evcil hayvanların taşıtın içinde taşınabileceği özel sefer ve servisler düzenlenebilir.’’ Maddesi yer almaktadır.

Hal böyle olunca hayvan sahipleri bizler ne yapacağımızı şaşırır durumda kalıyoruz. Her ne kadar bazı otobüs firmaları evcil hayvanları bagajda gitmesine izin verse de çoğu uyutulmasını şart koşmakta. İşte bazı evcil hayvan kabul eden otobüs firmaları.

Ulusoy:

Evcil hayvanınızın sağlığını korumak ve seyahat bitiminde istenmeyen üzücü bir sonuçla karşılaşmamak için kedi, köpek, kuş gibi her türlü evcil hayvanın firma prensibi gereği bagaj ve kabin içi de dâhil otobüslerimize kabul edilmemektedir.

Metro Turizm:

Aracın bagaj bölümü içerisinde; Seyahat için gerekli belgeleri tam ve Veteriner gözetiminde uyutulmuş olmak koşulu ile evcil hayvan taşınabilir.

Kamil Koç:

Doğabilecek her türlü olumsuz sonuç için sorumluluk yolcuya ait olmak koşulu ile özel kafes içerisinde veteriner kontrolünde uyutulmuş kedi, köpek, vb. canlıların bagaj kısmında taşınması mümkündür.

Pamukkale:

Kara Yolu Taşıma mevzuatına göre, evcil hayvan taşınması, araçların yalnızca bagaj bölümlerinde, kendi özel kafeslerinde (koli, çanta vb. ürünler içerisinde taşıma yapılamaz), veteriner tarafından uyutulmuş bir şekilde, bölgelerdeki otogar yetkililerinden imza karşılığında (evcil hayvanlarda meydana gelebilecek herhangi bir olumsuz durumdan firmanın sorumlu olmayacağına dair bir yazıyla) gerçekleşebilmektedir.

3- Gemi ile evcil hayvan taşımak

Gemi ile evcil hayvan taşımak

Türkiye’de yurt içi gemi seyahatlerinde bagaj kısmında olmak şartı ile evcil hayvan taşıması yapılabiliyor. Fakat köpekler kafeslerinde olsalar bile ağızlık takmak zorundalar. İDO’larda ise köpeğinizin aşı karnesinin yanınızda bulunması ve kafesinde olması şartıyla yolcu salonları dışında görevlilerin gösterdiği yerlerde yolculuk yapabiliyorlar. Fakat Cruise gibi yurt dışı odaklı gemi seyahatlerine kesinlikle evcil hayvan alınmamaktadır. Genel olarak tüm prosedürler gemi seyahatleri içinde geçerli olduğu için yapacağınız seyahat yine hayvan dostlarımızı olumsuz yönde etkileyecek bir yolculuk olacaktır. Üstelik kafeste olsa dahi ağızlık takmaları zorunludur.

4- Tren ile evcil hayvan taşımak

Tren ile evcil hayvan taşımak

Hava, kara ve deniz yolculuklarının hepsinde evcil hayvan taşımak özellikle kedi ve köpek taşımak konforlu bir yolculuk sunmuyor. Bu duruma en güzel alternatif yüksek hızlı trenler ile oluyor. Yüksek hızlı trenlerin evcil hayvan taşıma prensiplerine bakıldığında, hayvanın kafes içerisinde olması ve aşılarının tam olduğunu gösteren belgeye sahip olması şartıyla yolcularla birlikte vagon içerisinde yolculuk yapmasına izin veriliyor. Yüksek hızlı trenlerde evcil hayvanlar için uyku ilacı , sakinleştirici etkiye sahip ilaç verilmeye gerek kalmıyor. Bu durumda bir nebze içinizin daha rahat olacağı bir yolculuk yapmış oluyorsunuz. Kabinde başka yolcu yoksa kendi kabin içinizde kafesinden bile çıkarmanız mümkün olabiliyor.

5- Özel araç ile evcil hayvan taşımak

Özel araç ile evcil hayvan taşımak

İşte sizin içinde evcil hayvanınız içinde en rahat yöntem. 🙂 Sizi her zaman gördüğü yanınızda olduğunu bildiği arada bir mola vererek tuvalet ihtiyacını giderebildiği en güzel seyahat şekli. Yine tüm gerekli evraklarınız yanınızda olması şartı ile gerekliyse pasaportunuzla birlikte yurt içi veya yurt dışı rahat rahat seyahat edebilirsiniz. Bizim de tecrübe ettiğimiz bu seyahat şekli için öncelikle yapmanız gereken işlemler aşağıdaki gibidir,

  • Evcil hayvanınızı veterinere götürerek gideceğiniz ülkenin istediği tüm aşı ve evrak işlemlerini tamamlamalısınız. Biz Bulgaristan-Türkiye yolculuğu yaptık. Bulgaristan bir avrupa birliği ülkesi olduğu içinde evcil hayvanların tümü için bir uluslararası pet pasaport, hayvanların boynuna derilerinin altına taktıkları elektronik bir çip, iç dış parazit için ilaçlar ve yıllık, aylık olarak yapılan aşıların tam olması ve pet pasaporta işlenmiş olmasını zorunlu tutuyorlar.
  • Yurt dışına çıkmadan bir ve ya iki gün önce veterinerinize gidip onay almalı ve tarihin pet pasaporta işlenmiş olmasını sağlamalısınız.
  • Araç içinde evcil hayvanınızın güvenliği ve temizliği için araç içi pet olarak satılan bezler bulunuyor bunlardan satın alabilirsiniz bu tamamen sizin tercihinizdir. Ayrıca yine hayvanların güvenlikleri için hayvan emniyet kemeri de bulunuyor bunlardan da edinebilirsiniz.
  • Evcil hayvanınızın araç içinde arka koltukta seyahat etmesi sizin için sorun olmuyorsa gayet uygun bir yöntem olduğunu söyleyebilirim.
  • Sıcak yada soğuk havalara göre evcil hayvanınızın araç içindeki havalandırmasına mutlaka özen gösterin çünkü onlar sizinle aynı metabolizmaya sahip olmadıkları için siz terlerken üşüyebilir veya siz üşürken onlar için fazla sıcak olabilir.
  • Özel araç ile yurt dışına nasıl çıkılır? yazısını da okuyabilirsiniz.

Ayrıca hayvan sever oteller yazımıza buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sizin de farklı bir yöntem ile evcil hayvanınızla yaşadığınız tecrübe varsa lütfen bizimle paylaşın ki evcil hayvanla seyahat etmek isteyen tüm herkes için toplu bir bilgi kaynağı oluşturalım çünkü gerçekten yeterli bilgi verilmiyor.

Bizi Facebook, Instagram, Youtube üzerinden takip etmeyi unutmayın.

0 Paylaşım
9 yorum
  1. Bulgaristan’a arabayla evcil hayvanımızı götürmeyi düşünüyoruz da kan testi falan istenmiyor dimi sadece belirttiğiniz şeyler, ve ek olarak türkiye’ye dönüşte türk tarafında nasıl bir prosedür oluyor?

    1. Benim köpegim var 3 yaşında ama burada yaşadığım için tüm prosedür uyguluyorum pasaport kesin isteniyor polis tarafından. Yavru köpek almıyorlar sınırdan ayrıca tüm aşı işlemlerinin tam olması lazım. Bir de sınırda öğlen vakitleri haftaiçi gibi geçerseniz sorun çıkarırlarsa veterinerin görme şansı yüksek olur. Öbür türlü veteriner yok deyip almayadabilirler.

  2. Merhaba,
    Ben de önümüzdeki hafta aracımla ve tüylü kızımla Yunanistan’a gitmeyi planlıyorum. Başka sitelerde 3 ay önceden kan testi gibi oldukça uzun bir prosedür yazıyor. Veterinerimiz de sizin yaptıklarınızın yeterli olacağını söyledi ancak emin olamadım.
    Rahat gittiniz mi ve gümrükten geçişinizi uzatan bir süreç oldu mu?
    Teşekkürler

    1. Merhaba, her ülkenin kendine özgü bazı kuralları oluyor. Yunansitan içinde özel kurallar var mı öğrenmek için konsolosluktan bilgi alabilirsiniz hemde içiniz rahat etmiş olur. ?

      1. Merhabalar, biz Yunanistan programını iptal ettik ancak size şu kesin bilgiyi verebilirim. Bizim gümrükten çıkışta köpeğiniz için tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından düzenlenmiş çıkış belgelerini almanız gerekir. Bu belgeyi alabilmeniz için titre testini yaptırıp üzerinden 3 ay geçmesini yani karantina sürecini geçirmeniz gerekir. Yoksa belge vermiyorlar. Belgesiz sadece pasaport ve titre testi ile geçmeye kalkarsanız risk almış olursunuz. Kara ve havayolu için de aynı şey geçerli. Biz geçen yıl 3 ayı tamamlamaya 15 gün kalmış olmasına rağmen çıkaramamıştık. Titre raporunuz ömür boyu geçerli. Her yıl kuduz aşısını tarihini geçirmeden yaptırmak şartı ile. Sevgiler

  3. Merhabalar,
    AB üyesi olmayan Balkan ülkelerine evcil hayvan girişi ile ilgili farklı bir prosedür var mı acaba? Karadağ’a gitmeyi planlıyoruz uçakla.
    Teşekkürler,

    Ayça

    1. Normalde bilgi istediğinizde web sitelerinde ve müşteri hizmetlerinde evcil hayvan ile ilgili bilgi veriliyor. Sadece bazı durumlarda almadıkları olabilir bu hak havayolu şirketinin hakları arasındadır. Daha sağlıklı bilgi için müşteri hizmetlerinden uçuş ile ilgili evcil hayvan alımını ayrıntılı konuşabilirsiniz. Sizin uçuşunuza göre o uçak için belki alım olmayabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Cruise (Gemi Turları) Nedir?

Yüzen bir otel hayal edin, her sabah otelinizin penceresinden dışarı baktığınızda farklı bir ülkede farklı bir şehirdesiniz. İşte…