Derawar Kalesi – Pakistan

Dünyanın Bilinmeyen 7 Harikası

1 Paylaşım
0
0
1

Hemen hemen herkes Dünyanın 7 harikasını bilir. Peki Dünyanın bilinmeyen 7 harikası neler bunu duydunuz mu? Evet bilinmeyen güzellikler. Bu yazımızda Dünyada harika güzelliğe sahip ve insanlar tarafından bilinmeyen bu yerleri araştırdık.

Dünyanın Bilinmeyen 7 Harikası Listesi

1- Büyük Cenne Camii – Mali

Büyük Cenne Camii – Mali
Büyük Cenne Camii – Mali

Dünyanın Bilinmeyen 7 Harikası listesinde ilk sırada bir cami yer alıyor. Cenne Büyük Camii, birçok mimar tarafından Sudani-Saheli mimari stilinin en muazzam başarılarından olan büyük kerpiç bina. Camii, Mali’nin Bani Nehri sel ovasındaki Cenne şehrinde yer almaktadır. İlk cami 13. yüzyılda inşa edilmiştir, ama şimdiki yapı 1907’e dayanır. Cenne halkının merkezi olmakla beraber, Afrika’nın en meşhur yerlerindendir. “Cenne Eski Kasbaları” ile beraber 1988’de UNESCO tarafında Dünya Miras Listesine eklenmiştir.

2- Parlamento Sarayı – Romanya

Romanya Bükreş Parlamento Sarayı
Romanya Bükreş Parlamento Sarayı

Parlamento Sarayı başkent Bükreş’de bulunan, Romanya Parlamentosu’nun iki Meclisi’nin de bulunduğu çok amaçlı binadır. Dünya Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Saray, politik ve yönetim yerleşkesi olarak Ceauşescu Rejimi döneminde planlanmış ve bitirilmiştir. Ceauşescu, sarayın ismini Cumhuriyet Evi koymuş, ancak Romenler halen Halkın Evi olarak adlandırmaktadır.

Romanya ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

3- Derawar Kalesi – Pakistan

Derawar Kalesi – Dünyanın Bilinmeyen 7 Harikası
Derawar Kalesi – Pakistan

Çöl ortasındaki kale, kare şeklini oluşturan 40 burçtan oluşuyor. 30 metre yüksekliğindeki burçların toplam çevresi 1500 metreyi buluyor. Ülkenin zor ulaşılır bir köşesinde yer alan kaleyi birçok Pakistanlının dahi bilmediği düşünülüyor. Gezginler için iyi bir nokta olduğunu düşünüyorum. 🙂

4- Chand Baori – Hindistan

Chand Baori – Hindistan
Chand Baori – Hindistan

Ülkenin kuzey batısındaki Rajasthan bölgesinde yer alan bu ilginç yapıda basamaklarla büyük bir su kuyusuna iniliyor. 13 kattan oluşan basamaklarla 30 metre derinliğindeki kuyuya iniliyor. Toplam 3500 basamaktan oluşan simetrik merdivenlerle inilen kuyu 800-900’lü yıllarda bir Hint kralı tarafından yapıldığı düşünülüyor.

5- Mostar Köprüsü – Bosna-Hersek

Bosna-Hersek-Mostar
Bosna-Hersek-Mostar

Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerinde bulunan bir köprü. Orijinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Mimar Hayreddin, köprü için 456 kalıp taş kullanmıştı. Köprü, çevresindeki kente adını da verdi. Mostar, Hersek bölgesinin ana kenti oldu. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004’te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi.

Mostar ile ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

6- Büyük Hint Seddi – Hindistan

Büyük Hint Seddi – Hindistan
Büyük Hint Seddi – Hindistan

Büyük Çin Seddi’ni herkes duymuştur ama Hindistan’da da benzer bir yapının olduğunu çok az kişi biliyor diye tahmin ediyorum. Çin’dekinin ardından dünyanın en uzun ikinci duvarı Büyük Hint Seddi. Rajasthan eyaletinde yer alan 36 km uzunluğundaki duvarın kalınlığı kimi yerde 4,5 metreye kadar ulaşıyor. 1443’te inşa edilen duvar 19. yüzyılda uzatılarak bölgedeki 360 tapınağı korur hale getirilmiş.

7- Şeyh Lütfullah Camii – İran

Şeyh Lütfullah Camii – İran
Şeyh Lütfullah Camii – İran

Şeyh Lütfullah Camii İsfahan, İran’da bulunmaktadır. Safevi hanedanı sırasında Şah Abbas tarafından 1615 yılında inşa ettirilmiştir. 1618 yılında tamamlanan cami, Safevi mimarisinin başyapıtlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Dünyanın bilinmeyen 7 harikası bu kadar. Beğendiyseniz yorum atabilir yada paylaşabilirsiniz. Facebook sayfamızdan bizi takip edebilirsiniz.

Mutlu ve Cesur Kalın 🙂

1 Paylaşım
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Cruise (Gemi Turları) Nedir?

Yüzen bir otel hayal edin, her sabah otelinizin penceresinden dışarı baktığınızda farklı bir ülkede farklı bir şehirdesiniz. İşte…