İznik, Türkiye‘nin Bursa ilinin bir ilçesi ve ilçenin merkezi olan şehir. Adını şehirden alan İznik Gölü’nün doğu kıyısında, Bursa’nın kuzeydoğusunda yer alır. 1328-1331 yılları arasında gerçekleştirilen kuşatma sonrasında Osmanlı Devleti tarafından ele geçirildi. Osmanlı idaresinde İznik, sanat, ticaret ve kültür merkezi oldu. İznik Medresesi’nde birçok ünlü ders verdi. Osmanlı döneminin ilk cami, medresesi ve imareti İznik’te inşa edildi. 1075 ile 1086 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti’ne başkentlik yaptı. Sanıldığından daha önemli bir geçmişi olan İznik, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir konumda bulunuyor. İşte İznik gezi rehberi yazımız.
İznik’e Nasıl Gidilir?
İznik bilindiği gibi Bursa ilinin bir ilçesi olup Orhangazi’den sonra ulaşabileceğiniz bir yerde. Yaklaşık olarak diğer illere uzaklıkları şu şekildedir.
- İznik’in İl Merkezi Bursa’ya uzaklığı 76 km (Yaklaşık 1 saat 10 dakika)
- İznik-İstanbul: 126 km (Yaklaşık 1 saat 45 dakika)
- İznik-Kocaeli: 81 km (Yaklaşık 1 saat 25 dakika)
- İznik-Yalova: 62 km (Yaklaşık 1 saat)
- İznik-Ankara: 380 km (Yaklaşık 4.5 saat)
- İznik-İzmir: 415 km (Yaklaşık 5 saat)
Kendi aracınızla gidebileceğiniz gibi bursa otobüslerine binerek orhangazi de inip iznik minibüslerine binerekte ulaşabilirsiniz. Çok zahmet çektirmeyen bir yolculuk olduğunu söyleyebilirim 🙂
İznik’te Nerede Kalınır?
İznik’te eğer bir tanıdığınız yada yakınınız yoksa tabi ki kalabileceğiniz bir çok yer seçeneği mevcut. Oteller, Butik oteller, kamp alanları, apartlar hepsi birbirine çok yakın. Ben Bursa’da büyüdüğümden sebep haliyle tanıdık çok olduğundan hiç otelde kalma gereği duymadım. 🙂 Sanırım bu güzel şehri de bu sebepten dolayı oldukça gezme fırsatı buldum. 🙂
İznik’te Gezilecek Yerler (İznik Gezi Rehberi)
Ağır sanayi olmayan İznik’te genel olarak göreceğiniz şey her zaman yeşil Bursa’nın yeşil İznik’idir. Zeytin, üzüm, şeftali, kiraz, erik, armut,elma, ceviz, domates, taze fasulye, brokoli, brüksel lahanası ve toprağının olduğu kadar ikliminin de elverişli olmasından dolayı birçok sebze ve meyve yetiştirildiğinden nereye bakarsanız bakın hep bir ova içinde yeşillik göreceksiniz.
Tertemiz bir havası olup tarih kokan şehrin içinde dolaşıp daracık eski sokaklardan geçerek İznik Gölü’ne ulaşabilirsiniz. Şehrin içinde bulunan Osmanlı döneminden kalma bir çok kale kalıntıları, kemerler, taşlardan kapılar yürürken görüp hayranlık duyacağınız şekilde birbiri ardına sıralanmış şekilde duruyorlar. İznik Belediyesi’nin de katkılarıyla hepsi geçmiş görünümlerini kaybetmeden restore edilerek İznik halkına sunulmuş ve hepsi korunmakta.
İznik doğası, tarihi kalıntıları ve gölün doğal kıyı şeridi piknik yapmaya müsait olduğundan turizm açısından da oldukça hareketli bir yerdir. Yine macera peşinde olanlar içinde uygun bir yer olan İznik’te Hacı Osman Köyü ve çevresinde yamaç paraşütü yapmanız mümkün. 🙂
Son yıllarda da Sansarak mahallenindeki doğal şelale sayesinde dağ trekking sporu başladı. Biz henüz yapma fırsatını yakalayamadık fakat bunun için her gün metropol şehirlerden günübirlik turlar düzenleniyor. Sizde bu turlara katılarak hem temiz hava hem tarihin bir arada olduğu bir gezi yapabilirsiniz. 🙂
Ve bu bahsettiğim tarihi binaların en başında gelen yer tabiki ;
Ayasofya Müzesi
İstanbul‘da ki Ayasofya Camii’nin kardeşi dediğim yer. 🙂 Burası bizans erken döneminde inşa edilmiş bir kilise, Osmanlı döneminde camiye çevrilmiş yine. I. Dünya Savaşı sonrasında da Yunan işgali sırasındaki bir yangınla kullanılamaz hale gelmiş, 2007 yılına kadar harap haldeki yapı, şuan müze olarak kullanılıyor. Burası şehrin ortasında bulunuyor ve görmemeniz mümkün değil 🙂
Sarı Saltuk Türbesi
Sarı Saltuk Baba Balkanların Osmanlılar tarafından fethedilmesinden önce başlıca Balkanlarda ve civârındaki bölgelerde seyahat ederek insanlara İslâm’ı tebliğ eden bir derviş. İznik Halkı ve civardaki köylerden herkes buraya Bayraklı Dede Türbesi diyorlar. Sebebi ise türbe etrafındaki her yerde Türk Bayrağı bulunması. İnsanlar burada adak adayıp adakları olduktan sonra da türbede bir bayrak dikerek türbeye teşekkürlerini bu şekilde belirtiyorlar. Ve bu yer İznik’in çok uzağına gitmeden araba ile 10 dakika da ulaşabileceğiniz bir tepe üzerinde yer alıyor ayrıca olağanüstü bir manzaraya sahiptir.
İznik Yeşil Cami
Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat’ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmış ve cami şehrin doğu tarafında Lefke kapısına yakındır. Minaresinde Selçuklu mimarisi izleri taşır. Mermerden yapılan mihrabında güçlü bir taş işçiliği vardır. Turkuaz, yeşil ve mor çinilerle zikzaklı motifte kaplanan minaresi camiye adını verir. Caminin mermer mihrabı Osmanlı’da ilk örnektir.
İznik Dikilitaş
Dikilitaş, bir Roma eseridir. Beştaş veya Nişantaşı da denilmektedir. Elbeyli köyünde, zeytin bahçeleri arasında yer alır. Anıt İznik-İzmit arasındaki tarihi Roma Yolu yolu üzerinde, İznik’in 7 km kuzeyindedir. Adına anıt yapılan kişinin, İznik kapılarını yaptıran Cassius Chrestus’un yeğeni veya kardeşi olduğu sanılmaktadır.
İznik Müzesi
İznik Müzesi, 1338 yılında Osmanlı Padişahı I. Murad tarafından annesi Nilüfer Hatun adına imaret olarak yaptırıldı. 19. yy sonlarına kadar çalışan imarethane, 1965 yılında müzeye çevrildi. Müzede İznik ve çevresindeki arkeolojik kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Burası Ayasofya Müzesi ile yanyana olup içini gezmeniz için fırsat verilen bir yerdir. Müze ve diğer tarihi yerlerin hep yanyana oluşu Cesur Gezgin’ler için oldukça kolaylık oluşturup geziyi daha eğlenceli bir hale getiriyor. 🙂
Bunların dışında yine görebileceğiniz tarihi yerler arasında Süleymanpaşa Medresesi’nde turistik amaçlı çini eserleri satışı , I. Murat Hamamı , İznik Kilisesi , Roma Tiyatrosu gibi yerlerde bulunuyor.
Tarihi yerlerin gezi kısmı bittikten sonra sizi İznik Gölü manzaralı kıyı şeridinde İznik gezi rehberi okurlarına bir piknik yapmayı tavsiye edebilirim. Aynı zamanda kıyıdaki iskeleden feribota binerek gölün diğer kıyısında bulunan Orhangazi ilçesini de gezme fırsatını yakalayabilirsiniz.
Not: İznik Gölü Marmara Bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise beşinci büyük doğal gölü olan İznik Gölü, tektonik bir tatlı su gölüdür. 🙂
Batak Şehir
İznik Gölü’nün Orhangazi kıyısından kano yada kayık ile açıldığınızda gölün kıyısından 25 metre açığında kalan 1500 yıllık batık şehri de görebilirsiniz. Suların çekildiği zamanlarda suyun derinliklerindeki kiliseyi kıyı şeridinden bile görmeniz mümkün olabiliyor. Bu suyun çekilmesi olayı çok nadir de olsa en son 2014 yılında 10 metre kadar çekildi. Ve havadan çekilen fotoğraflar oldukça dikkat çekici oldu.
Sizinde yolunuz düşerse Bursa’ya İznik’i görmeden gitmeyin derim. İznik gezi rehberi yazımız hakkında sorularınızı bize yorumlarla iletebilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın 🙂
6 yorum
Tarihi yerlerimizi görsel ve sözel çok iyi yorulamışımız tebrik ederim
Teşekkür ederiz Nuray Hanım:)
Gitmek istediğim bir yer şimdi daha çok merak ettim 🙂 güzel yazınız için teşekkürler..
Yeşil Bursa’nın güzel İznik’i. 🙂 Mutlaka görmelisiniz bence de. 🙂
Cok güzel yazı olmuş tebrikler
Teşekkürler Zafer Bey 🙂