Sofya gezi rehberi yazımda Bulgarsitan‘ın en büyük şehri ve başkenti olan Sofya’yı konu alıyorum. Ne zaman nasıl gittiğimi aynı zamanda da size de rehberlik etmesi açısından gezilecek yerlerini belirttiğim yazımın tamamını okuduğunuzda sofya hakkında hemen hemen her şeyi öğrenmiş olacaksınız.
Sofya’ya Nasıl Gidilir?
Bilindiği gibi Bulgaristan Avrupa Birliği ülkesi olduğundan ya Schengen Vizeniz varsa onunla yada Bulgaristan vizesi alarak ülkeye giriş yapabilirsiniz. Otobüsle gidecekseniz eğer Sofya gezi rehberi okurlarına tavsiye edeceğim iki otobüs firması var. Metro Turizm ve Has Turizm. Has Turizm fiyatları biraz daha uygun. Otobüs biletinizi aldıktan sonra İstanbul’dan çıkarak Edirne Kapı Kule sınır kapısından ortalama 7-8 saat sonra Sofya’ya ulaşıyorsunuz. ( Sınır da çok oyalanmazsanız. 🙂 ) Bayram ve özel günlerin gidişlerinde ve dönüşlerinde oldukça yoğun olan sınırda, beklediğim süre bir keresinde tam 5 saati bulmuştu. Bunların dışında bir sorun çıkmazsa gayet keyifli bir yolculuk diyebilirim. Sınır kapısına gittiğinizde otobüsten indikten sonra sol tarafta kalan gişeden kendinize ilk önce yurtdışı çıkış pulu almayı unutmayın. Daha sonra sıraya girip otobüsteki diğer yolcuları da bekleyerek işlemler bittikten sonra yolculuğunuza devam edebilirsiniz.
Araçla Sofya’ya Ulaşım
Eğer ki arabanızla gidecekseniz de; kısa sürecek bir tatil olacağını düşünürsek 15 günlük Greencard adı verilen uluslararası sigorta yaptırmanız gerekiyor. Bu sigortayı normal trafik sigortanızı yaptırdığınız yerden isteyebilirsiniz. Bu arada yaptırma şansınız olmadan kapıya kadar geldiyseniz de sorun yok, tüm sınır kapılarında bu sigortayı kolayca yaptırabiliyorsunuz.
Bu sadece Trafik Sigortası yerine geçiyor. Bunun yanında yurt dışında kaskonuzun da kullanılması için ayrıca yurt dışı kasko zeyili yaptırmanız gerekecek. Bu şart olmamakla beraber Bulgaristan’da bir kaza yapmanız durumunda Türkiye için yaptırdığınız Kasko geçersiz oluyor ve Greencard sadece karşı aracın masraflarını karşılıyor. Arabanızla ilk defa gidecekseniz kısa bir uğraşın ardından sınırdan geçebilirsiniz. 🙂
Özel Araç ile Yurt Dışına Nasıl Çıkılır?
Uçakla Sofya’ya Ulaşım
Bir de uçak yolculuğu yaparak İstanbul’dan Sofya’ya ulaşmanız mümkün.
Turna.com ve Biletbayi.com uçak bileti sitelerinde gayet güzel kampanyalar yapılıyor, kaçırmayın. Geleceğiniz hava limanı Sofya Hava limanı olacak. Hava limanindan merkeze gitmenin bir çok yolu var… Taksi, otobüs ve servislerle merkeze gidebilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken en önemli şey taksiler. Taksiciler bu ülkede de turistleri kandırmak için bir çok yol denemekte. Önereceğim taksiler üzerinde O.K. reklamı bulunan taksiler olacak. Taksilerin hepsi genellikle euro olarak başlıyor ve tahmin ettiğinizden daha fazla ücret talep ediyorlar. Otobüs ile de 84 numaralı halk otobüsü hattı iki terminalden de geçiyor. Rotası Terminal 2’den Terminal 1’e doğru. Biletleri sürücüden satın almak yerine her iki terminaldeki yeni standları tercih edebilirsiniz. Bindikten sonra biletinizi zımbalatmayı unutmayın.
Sofya’da Nerede Kalınır?
Kalabileceğiniz bir çok otel seçeneği var tabi ki ama benim Sofya gezi rehberi okurlarına tavsiye edeceğim Hotel Rila. Konum bakımından oldukça iyi bir yerde ve her yere rahatlıkla ulaşabiliyorsunuz. Bir diğeri ise Best Western Plus Bristol Hotel gerçekten harika bir konaklama yeri tavsiyelerim arasında mutlaka. Bunların dışında apartlar da var kalabileceğiniz, bu tamamen size ve ayırdığınız bütçeye göre değişiyor.
Sofya’da Gezilecek Yerler (Sofya Gezi Rehberi)
Benim Sofya’ya gidişim bir Aşk’la oldu diyebilirim. 🙂 Sevdiğiniz insanı sizden ayıran bir ülkeyi sevebiliyor musunuz ? Zaman geçtikçe evet. 🙂 Gezip gördükçe ve yaşadıkça seversiniz Sofya’yı. Gittiğimde beni gezdirmek için çaba sarf eden sevgili nişanlıma çok teşekkür ederim. 🙂 Görebileceğim en iyi rehberdi sanırım. 🙂 Artık bu şehirde yaşamanın da verdiği bir tecrübe ile anlatıyorum gezdiğim yerleri. Sofya gezi rehberi okurlarına ilk önce gitmenizi ve görmenizi şiddetle tavsiye edeceğim yer Vitoşa Dağı.
Vitoşa Dağı
Bu dağa Avrupa’nın en uzun telefereği özelliğini taşıyan 6780 metre uzunluğundaki teleferik sayesinde çıkılıyor ve yolculuğu yaklaşık yarım saat sürüyor. Kış aylarında kayak merkezi yaz aylarında ise eteklerinde bulunan şelaleler ve orman içinde piknik alanlarıyla her mevsimde görebileceğiniz bir yer olma özelliğini taşıyor. Sofya’nın dağından isim alarak ünlenmiş bir de caddesi bulunmakta. Vitoşa Bulvarı. Burada mağazaları ve cafeleri keşfedip size en uygun olan yerde güzel bir tatlı yiyebilirsiniz. Bu cadde üzerinde bulunan el yapımı sabun mağazasından mutlaka kendinize ve sevdiklerinize sabun almanızı tavsiye ederim. Bu caddenin sonuna geldiğinizde National Palace of Culture’ya çıkacaksınız. Burası çok büyük bir konser ve sergi alanı.
National Palace of Culture
Kongre Merkezleri arasında Dünya’nın en iyi Kongre Merkezi kabul edilmiş ayrıca bu parkın çıkışında 1300 yıl Anıtı bulunuyor. Bu anıtın hemen yanı başında küçük bir tapınak ve 10 bin komünist rejim kurbanının isminin yazılı olduğu bir plaket bulunuyor. Bu plaketin arkasında da Berlin Duvarı‘nın bir parçası var.
Aleksandr Nevski Katedrali
Aleksandr Nevski Katedrali, Sofya kentinin simgelerinden biri olduğu kadar dünyanın en büyük Doğu Ortodoks katedrallerinden biridir. Burası Katedrali arkanıza alarak bir fotoğraf çekilmeniz gereken bir yer. 🙂 Hemen kilisenin alt tarafında kalan yapı ise Bilimler Akademisi. Burası da ülkenin en büyük bilim kuruluşudur.
Sofya Üniversitesi
Devam ederek Sofya Sv. Kliment Ohridski Üniversitesi (Sofya Üniversitesi) ‘ni görebilirsiniz. Dış görünüşleri açısından da bir o kadar ihtişamlı binalarda okumak ayrı bir keyif olsa gerek. Ulusal Sanat Galerisi görmeniz gereken bir diğer yapı. Ülkenin en önemli sanat eseri koleksiyonlarını barındırıyor. Boyana Kilisesi burası UNESCO Dünya Miras Listesi‘ne alınarak koruma altına alınmış. Sofya’da Bulgaristan Türkleri de fazlasıyla yaşadığı için eskiden kalma çoğu camileri restore ederek ibadetlere saygıyı koruyorlar. Bunlardan biri de Banyabaşı Camii.
Banyabaşı Camii
Ve birazda mağara görelim diyen Sofya gezi rehberi okurlarına da Prohodna Mağarası’nı tavsiye ederim. Sofya’dan araba İle 112 Km. ve Karlukovo Köyü’n den yalnızca 2 Km.uzaklıkta bulunuyor ve bir çok turist akınına uğruyor. Burayı ünlü yapan şey ise mağara içerisinde doğal iki delik bulunması. Bu deliklerin şekli bademe benziyor ve Tanrı’nın Gözleri olarak ünlenip kendini öne çıkarmakta.
Sofia Opera and Ballet
Opera ve Bale’ye meraklı biriyseniz de merak etmeyin burada gidebileceğiniz oldukça güzel salonlar ve parklar mevcut. Sofia Opera and Ballet‘e buraya tıklayarak bir bilet alıp opera ve bale keyfinizden geri kalmayabilirsiniz. 🙂
Kendinize bir program yapıp Sofya’ya gelmenizi ve bahsettiğim ünlü yapıt ve doğal güzellikleri görmenizi tavsiye ederim. Gezdiğiniz her yerin size yeni heyecanlar katması dileğiyle hoşçakalın.
Sofya gezi rehberi yazımız hakkında sorularınızı bize yorum bölümünü kullanarak iletebilirsiniz.
Mutlu ve Cesur kalın. 🙂
Sofya Çevresinde Gezilecek Yerler
- Rila Yedi Göller Gezi Rehberi
- Rila Manastırı Gezi Rehberi
- Tanrının Gözleri Gezi Rehberi
- Batak Gölü Gezi Rehberi
24 yorum
Bulgaristan’da Varna’ya gitmiştim. Ama Sofya nasip olmadı. Genel olarak ucuz olması cok hosuma gitmisti.
Bilgilendirmeleriniz için teşekkürler.Bükreş-Sofya yolculuğu için de alternatifleri aktarırsanız sevinirim.
Rica ederiz 🙂 Bükreş – Sofya arası trenle yada otobüsle yolculuk yapabilirsiniz. Tren seferleri için: http://www.bdz.bg/en/time-table-international/sofia-istanbul-bucharest.html
önümüzdeki yıl yunanistan seyahati düşünüyoruz bu gezimizle ilgili rehberliğinize ihtiyacımız olacak umarım cesur gezginler bu seyahat ile ilgili bilgileri zamanı gelince bizimle paylaşırlar şimdiden teşekkür ederiz.
Merhaba naci bey,
Yunanistan seyahatiniz ile ilgili bilgiyi https://www.cesurgezgin.com/geziler/yunanistan-atina-gezi-rehberi/ buraya tıklayarak bulabilirsiniz. Eğer atina dışında bir şehire gidecekseniz eğer sizden önce orada olamazsak döndüğünüz zaman tecrübelerinizi siz bizimle paylaşırsınız. 🙂
Gittiğiniz yerler bir harika resimler süper tatil tafsiyelerinizi bekliyorum?
Eşinizle birlikte geldiğiniz Sofya gezimizden sonra inşallah başka bir ülke de de görüşürüz Nuray Hanım teşekkürler 🙂
Fotoğraflar çok güzel harika anlatmışsınız teşekkür ederim ☺️
Biz teşekkür ederiz bu güzel yorumunuz için Özge Hanım 🙂
❤️
Bizde sizi seviyoruz Tuğçe Hanım 🙂
Sofya gezimizde bana ve eşime en iyi şekilde Sofya’yı gezdiren rehberlik yapan cesur gezginlere çok teşekkür eder bir sonraki seyahatlerimizde bizimle olmalarını bekleriz.
Güzel vakit geçirmenize sevindim Naci Bey. 🙂 gezimiz sayenizde gayet keyifli ve eğlenceli geçti. Size ve eşinize selamlar sevgiler yine bekleriz.
Ne zaman sofyaya gitsem kiril alfabesi olsun DJ Tarkanin ziyaretlerinde karsilasilan kadinlar olsun o muhtesem bulgarca dili olsun beni benden almistir. O muazzam dilin ahengi hala kulaklarimda cinliyor her an aydeee beeeeee kaksi beeeeeeee kadesi beeeeeee eeeeeeeeeeeiiiiiiiiiiii ayde be chovek yiiieeeeyyy gibi o dilin kusursuzlugunu ortaya koyan muhtesem kaliplar enfes deyimler daima bana kendimi bir muzikalde gibi sanat galerisinde gibi hissettirmistir. sofyaya cok selamlar canim
merhaba Necati bey 🙂 Sofya’yı seviyor olmanız ne güzel az da olsa güzel bulgarcanızla yüzümüzde bir gülümseme bıraktınız. Sofya’dan sevgiler.. 🙂
Elinize sağlık güzel bir paylaşım olmuş.
Fotoğraflar Harika anlatımlarınız tamamen açıklayıcı bilgilerle süslemişsiniz tebrik ederim.
Teşekkür ederiz Naci bey 😉
sofya’ya 1 yıl önce gitmiştik. Arkadaş grubumla gitmiştim ve çok etkilendim. Özellikle Berlin duvarından bir parçayı orada görmek beni çok etkilemişti. Bulgaristanın siyasi ve tarihi yapısı beni her zaman etkiler. Ayrıca siteniz aracılığı ile bu ülkeleri tanıtmanız ve gezilecek yerler olduğunu insanlara gösterdiğiniz için de size gerçekten teşekkürler. İyi iş çıkartmışsınız devamını zevkle bekliyorum.
Teşekkür ederiz. Sofya şehir olarak gezilmesi gereken yerlerden biri tabi ki. Sizleri de tekrar buralarda görmek isteriz. 🙂
Çok teşekkürler paylaştığınız bilgi için, kısa zamanda bunu yapacağım çünkü Bulgaristan seyahetini uzun zamandır çok istiyordum, takıldığım yerde tekrar sizi rahatsız edebilirim buradan 🙂 iyi çalışmalar dilerim, Mutlu Kalın…
Rica ederiz. Umarım yararlı olmuştur. Takıldığınız yerde biz burada olacağız. 🙂
Merhabalar öncelikle sizlere birşey sormak istiyorum, normal pasaportum var vize alabilmem için araştırmama göre herhangi bir bankaya para yatırmam ve sonra vize başvurusu yapmam gerekliymiş, acaba sizin bu konuda bir bilginiz varmı? Yada Bulgaristan Sofya gidebilmemim en kolay yolu nedir acaba? iyi yayınlar. AKİF ŞEN
Öncelikle Bordo pasaportunuzun geçerlilik süresinin en az 6 ay olması gerekiyor. Daha sonra Bulgaristan için vize alacaksınız eğer gerekli evraklar listesine göz atmalısınız. Bahsettiğiniz ücret vize harç bedeli oluyor ve herhangi bir bankaya 60 Euro ödemeniz gerekiyor. Parayı yatırırken memurdan Bulgaristan Vize Harç Bedeli açıklamasını eklemesini isteyiniz. Bunun dekontu ve diğer belgelerinizin tam olduğundan emin olduktan sonra VFS Global üzerinden kendiniz şahsen gidip evraklarınızı teslim ettikten sonra 5 ila 7 gün arasında vizeniz onaylanıyor.