Yunanistan Balkanlar’ın güneyinde yer alan bir ülke. Avrupa Birliği üyesi Yunanistan, Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan ve Makedonya ile sınır paylaşmaktadır. Sofya‘dan başladığım gezimde, sırasıyla Makedonya, Arnavutluk son olarakta Yunanistan oldu. Atina gezi rehberi yazımda değinmek istediğim ilk şey öğrenciler için Yunanistan’a gelmeden önce mutlaka bir ISIC kart almaları olacak.
# ISIC Uluslararası Öğrenci Kartı yazım.
Atina gezi rehberi yazımızillk olarak başlamamız gereken konu vizedir.
Yeşil pasaport ve Schengen Vizeniz ile Yunanistan vizesi olmadan ülkeye giriş yapabilirsiniz. Yunanistan vizesi almak için gerekli evrakları toplayıp VFS Vize başvuru ofislerinden birine başvurunuzu yapabilirsiniz. Gerekli evraklar listesine ve Yunanistan vizesi için ihtiyacınız olan tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz. Yunan adaları vizesi için bu yazımızı okuyabilirsiniz.
Yunanistan vizesini aldıktan sonra otobüs veya arabanız ile Atina’ya gidebilirsiniz. Ayrıca uçak ile de daha kısa bir sürede ulaşabilirsiniz. Her gün düzenli olarak otobüs ve uçak seferleri düzenlenmektedir. Uçak bileti sitelerine burdan göz atabilirsiniz. Yurtdışına çıkmadan önce yurtdışı çıkış harcını yatırmayı ihmal etmeyin.
Atina’da günlük 15 euro başlayan pansiyonlardan bütçenize göre otel seçebilirsiniz. Ben 2013 yazında arkadaşım ile geceliği 12 euroya 2 yataklı ortak banyolu bir pansiyonda kalmıştım. Atina gezi rehberi okurlarımıza tavsiye edebileciğimiz otellerin listesine buradan ulaşabilirsiniz. Atina çok fazla turist çeken bir yer olduğu için mutlaka erken rezervayon yaptırın.
Atina tam bir antik kent. Yanlışlıkla bir sokağa bile girseniz mutlaka antik bir yapıya rastlayacaksınız. Yunanistan’da gezilecek yerler için linkte yer alan yazımızı okuyabilirsiniz. Atina gezi rehberi yazım için otelimden çıkar çıkmaz Monastiraki Meydanı yöneliyorum.
Buradaki dükkanlardan biraz hediyelik eşya aldıktan sonra Atina Akropolisi’ne doğru yola koyuldum.
Yüksek kayaların üzerinde yer alan bu antik yapıda tapınakların, hazinelerin saklandığı yapılar ve çeşitli kurumlar burada yer alırdı. Saldırı durumunda Akropolis sonuna kadar savunulurdu. Buraya çıkabilmeniz için epey bir yol tüketmeniz ve uzun bir bilet kuyruğuna girmeniz gerekli. Atina’daki en kalabalık yerlerden biridir burası. Yazımın başında da belirttiğim gibi bir ISIC kartına sahip olmanın faydası ilk olarak burada göreceksiniz. Normalde giriş ücreti 20 euro iken ISIC kartımı gösterdiğimde ücretsiz bilet alabilmiştim. Öğrenci olduğunuzu kanıtlayan bu kart ile Yunanistan’daki çoğu müze ve turistik yerlere ücretsiz yada çok düşük fiyatlara giriş yapabilmeniz mümkün.
Bileti aldıktan sonra yukarı Atina Akropolisi’ne yöneliyorum. Burada ilk sırada MÖ 5. yüzyılda inşa edilen zeka, sanat, strateji, ilham ve barış tanrıçası Athena’nın Parthenon tapınağı yer alıyor. 1980 yılında başlayan restorasyon çalışması halen devam etmektedir.
Biraz daha devam ettikten sonra Athena ve denizler, depremler ve atlar tanrısı Poseidon adına yapılmış Erechtheion’un Karyalitleri karşınıza çıkacak. Kadın sütunların binayı taşıdığı bu yapı tamamiyle eşsiz bir yapıya sahip.
Atina Akropolisi’nda ayrıca zengin bir romalı olan Herodes Atticus’un bin kişilik antik bir tiyatrosu yer almakta. Onarılan bu yapı günümüzde müze olarak ve tiyatro festivallerinde kullanılmaktadır.
Tanrı Zeus için yapılan bu tapınak malesef ki Heruli istilası sırasında yıkılmış. Yıkılan anıtın kalıntıları Zappion Parkı’nda yer almaktadır. Bu açık alanda Atina Akropolisi manzarı ve Zeus Olympia Tapınağı manzarısı çok etkileyici.
Öğrenci için 3 euro yetişkin için 7 euroya giriş yapabileceğiniz bu antik stadyum ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmıştır. Alanındaki en eski yapılardan ve tamamı beyaz mermerden yapılan tek stadyumdur. Bu stadyumun çevresinde yürüyüş yapabilir ve içerisinde yer alan müzeye girebilirsiniz.
Taksicimizin tavsiyesi üzerine geldiğimiz bu yerde askerlerin nöbet değişimi izlenmeye değer. Atina gezi rehberi okurlarına tavsiye edilir.
Deniz şehri olan Yunanistan deyince aklınıza yiyebileceğiniz bütün deniz ürünlerini getirebilirsiniz. Bizde bu yüzden arkadaşım ile bir balık restoranına girip güzel bir ziyafet çekmiştik. Menü oldukça lezzizdi fakat fiyatları oldukça pahalı. İki kişilik bir balık menü için 100 euro para ödemiştik.
Ayrıca McDonalslarda Yunanistan’a özel Greek Menü bulunmakta bunu da denemenizi Atina gezi rehberi okurlarına tavsiye ederim.
Taksi kullanmadan önce mutlaka önceden pazarlık yapın yoksa fiyatları oldukça yüksek.
Yazları hava çok bunaltıcı olabiliyor. Bu yüzden mutlaka yanınızda şapka ve güneş kremi bulundurun.
Atina gezi rehberi yazımızın sonuna geldik merak ettiklerinizi yada sorularınızı bize yorum kısmından iletebilirsiniz.
Balkanlar’da gezilecek yerler için bu yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın…
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…
View Comments
Atamın doğduğu topraklar olması sebebiyle Yunanistan'a hep ilgim vardır. Bu güzel yazı için teşekkür ederim. Umarın ben de bir gün görme fırsatına ulaşırım... Selamlar...
Her gidişimde olympos a muhakkak çıkarım. Olympos a çıkmak benim için vazgeçilmezdir. Çok über bir yolculuktur, insan adeta hacı olduğunu hissediyor, nurla ve imanla doluyor. Sadece giderken yanınıza muhakkak su alın çünkü yolda kesinlikle su yok. Kulübelerdeki sularla ancak elinizi yıkarsınız. Ayrıca yukarısı hafif serindir. Yaz günü de olsa uzun kollu giyinmeyi unutmayın. Ayrıca yanınıza paratoner almayı sakın unutmayın. Mazallah Zeus reyiz bazen voltajın ayarını kaçırıyor, helak olursunuz.
Hehe yorumuzunu okurken baya bir güldüm. Eğlenceli olmuş :)
Yunanistan vizesi ne kadar sürede çıkar? Bu vize ile başka ülkelerde gidebilir miyim?
Vize başvurusunda bulunduktan sonra 5 iş günü içerisinde çıkar vizeniz. Eger multi giriş verirlerse Yunanistana bir kere girdikten sonra diğer schengen ülkelerine gidebilirsiniz.
Yunanistan antik kültürüyle ve mutfağıyla beni çok etkiyor. Tam 3 sefer Atina ve başka şehirlerde bulundum. Tatil amaçlı değil de iş amaçlı olmasına rağmen güzeldi ve etkilendim. Eşmle ve çocuklarla ilk fırsatta tekrar gideceğim. Görülmesi gereken bir kültüre sahip
Haklısınız Halil bey bizde eşimle tekrar gitmek için fırsat kolluyoruz. :)