Avrupaya gitmek için almamız gerekli Schengen vizesi nedir açıklayalım. Avrupa Birliği ülkelerinin birbirleri arasında yaptıkları anlaşma olan Schengen Anlaşması Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi beş ülke arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan anlaşma olarak yapılmıştır.  14 Haziran 1985 tarihinde  Fransa, Batı Almanya’yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’tan oluşan üç Benelüks ülkesidir.

19 Haziran 1990’da imzalanan Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu ise anlaşmayı uygulamaya koymuştur. Bu anlaşmaların imzalanması Lüksemburg, Fransa ve Almanya’nın sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg’un Schengen adlı kasabasında yapılmıştır. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi 26 Mart 1995 tarihine kadar uzamış ve bu zaman dilimi içinde Portekiz ve İspanya da anlaşmaya ortak olmuşlardır.

Schengen bölgesinde ki herhangi bir ülkeye gitmek için Umumi pasaporta sahipseniz mutlaka Schengen vizesi almak zorundasınız. Bu vizenin alım süreci biraz evrak işi gerektirse de yine de oldukça basittir. 7 Adımda Schengen Vizesi Nasıl Alınır? yazımızı buradan okuyabilirsiniz.

Schengen Vizesi Nedir ve Hakkında Önemli Detaylar

Almış olduğunuz tek bir Schengen vizesi ile bu bölge içinde olan tüm ülkelere aynı vize ile girebilirsiniz. Fakat önemli olan ayrıntı aldığınız vize ile ilk önce Schengen vizesini veren ülkeye giriş yapmalısınız. Örneğin; Fransa için bir Schengen vizesi aldıysanız bu vize ile öncelikle Fransa’ya giriş yapmanız gerekmektedir. Fransa’dan önce farklı bir Schengen ülkesine giriş yapamazsınız.

Schengen üyesi ülkeleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • Almanya,
  • Belçika,
  • Çek Cumhuriyeti,
  • Danimarka,
  • Estonya,
  • Hırvatistan,
  • İspanya,
  • Fransa,
  • İtalya,
  • Kıbrıs,
  • Letonya,
  • Liechtenstein,
  • Litvanya,
  • Lüksemburg,
  • Macaristan,
  • Malta,
  • Hollanda,
  • Avusturya,
  • Polonya,
  • Portekiz,
  • Slovenya,
  • Slovakya,
  • Finlandiya,
  • İsveç,
  • Norveç,
  • İsviçre,
  • İzlanda ve Yunanistan dahildir.

1 Ocak 2007’de AB’ye üye olmuş Bulgaristan ve Romanya halihazırda Schengen Bölgesi’ne dahil değillerdir. Fakat bir schengen vizeniz varsa Bulgaristan’a giriş yapabilirsiniz ama Bulgaristan’dan bir Schengen vizesi alamazsınız.

Schengen Vizesi Nedir?

Asağıda örnek olarak verilmis sebeplerden dolayı Schengen bölgesine girmek ve burada kısa
süreliğine kalmak için gerekli bir izindir;

  1. Akraba veya arkadaş ziyareti
  2. Turist olarak
  3. İş için
  4. Bir konferansa katılmak üzere
  5. Veya sadece transit geçiş için

Vize altı aylık dönemde en fazla 90 gün için geçerlidir. Schengen ülkelerinin herhangi biri tarafından verilmiş olan vize diğerlerine seyahat için de geçerlidir.

Schengen Vizesi ve Açıklamaları
  1. ETATS SCHENGEN: Schengen Devletleri olarak girebilileceğiniz tüm schengen üye ülkelerinde kullanılabilirliğinin göstergesidir. Bu ülkeler hangileridir; Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvaya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Plonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre’dir. Yukarıdaki vize ile bu ülkelerin hepsine vize tarihleri arasında istediğiniz kadar giriş çıkış yapabilirsiniz.
  2. 18-01-2016: Vizenizin başlangıç tarihi. Bu tarihten önce ülkeye giremezsiniz.
  3. 18-04-2016: Vizenizin bitiş tarihi. Bu tarihten sonra ülkede kalma izniniz yoktur. Veya farklı bir ülkeye giriş çıkış yapamazsınız.
  4. MULT: Vizenizin tek giriş mi yoksa çift girişlimi olduğunu gösterir. Burada ki ibare MULTİ olduğu için Fransa’dan sonra Fransa dışında farklı bir schengen üyesi ülkeye de vize tarihleri içinde giriş çıkış yapmama izin veriliyor demek. Fakat burada ibare “01” olarak yazıyorsa vizeyi aldığınız ülkenin dışında farklı bir ülkeye giremezsiniz sadece vize aldığınız ülkeye bir kez girer ve çıkarsınız demek. Kısacası; bu bölüm ülkeye giriş çıkış sayınızı belirtiyor.
  5. 30: Aldığınız vizenin gideceğiniz ülkedeki maksimum kalış sürenizi belirten gün sayısıdır. Yani, gittiğiniz ülkede bu vize ile en fazla 30 gün kalabilirsiniz.
  6. 18-01-2016: Bu tarihte schengen vizesi için başvuru yaptığınız tarihtir.

Schengen Vizesi İle Hangi Ülkelere Seyahat Edebilirim?

Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvaya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Plonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ülkelerinin hepsine seyahat edebilir en fazla 30 gün kalabilirsiniz.

Schengen Vizesi İçin Başvurumu Nereye Yapabilirim?

Gideceğiniz ülkenin konsolosluğunda direk olarak veya vize işlemleri ile ilgili şirketler aracılığıyla yapabilirsiniz. Örneğin; VFS Global

Schengen Vize Ücretleri (2024)

Schengen vizesi başvuru ücretleri, başvurulan ülkeye ve başvuru tipine göre değişiklik gösterebilir. 2024 yılı için standart Schengen vizesi ücretleri yaklaşık olarak:

  • Yetişkinler için: 80 Euro
  • 6-12 yaş arası çocuklar için: 40 Euro
  • 6 yaş altı çocuklar için: Ücretsiz

Dikkat: Vizeniz onaylanmadığında ödediğiniz ücret kesinlikle iade edilmez.

Schengen Vizesi İçin Başvuru Ne Zaman Yapılabilir?

Seyahat edeceğiniz tarihten en az 15 gün önce başvuru yapmanız gerekmektedir. Seyahat tarihinize 30 gün gibi bir süre varsa Schengen vizesi için başvurunuz kabul edilmez. 15 günden daha kısa bir süre içinde başvuru yapabilirsiniz fakat işlem süresi 15 günü bulabildiğinden geç kalma ihtimalini göz önünde bulundurmalısınız. Ben schengen vizemi alırken 3 gün de almıştım. Bu tamamen şans meselesi.

Schengen Vizesi İçin Randevu Almam Gerekiyor Mu?

Eğer VFS Global gibi bir vize servisi ile işlem yapacaksanız evet randevu almanız gerekiyor. Konsolosluğa direk başvuru yapacaksanız gideceğiniz ülkenin konsolosluğu ile iletişime geçerek bunu öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda sizden randevu talep edilmeyebilir.

Schengen Vizesi İçin Mülakata Girmem Gerekiyor Mu?

Konsolosluk tarafından gerekli görülürse sizi mülakat için davet edebilirler.

Schengen Vize Başvurum Red Edilirse Ne Yapabilirim?

5 Nisan 2011 tarihinden itibaren getirilen uygulamayla, vize basvurusu reddedilenlere durumları resmi bir mektup aracılığıyla bildirilir. Bu kisilerin, ilgili Üye Devletin ulusal kanunlarına uygun olarak kararı temyiz etme hakları bulunmaktadır. Bu bilgilerin ayrıntılı olarak öğrenmek için size verilen formdan okuyarak öğrenebilirsiniz.

Schengen vizesi nedir, nasıl alınır gibi aklınıza takılan soruları bize yorumlardan iletebilirsiniz.

Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

View Comments

Recent Posts

Seyahat planlaması nasıl yapılır? Adım Adım seyahat rehberi

İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…

22 saat ago

Tesettür Otelin Avantajları ve Bilmeniz Gereken İpuçları

Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…

2 ay ago

Rize’nin Yeşil Doğasında: Rize Kalınacak Pansiyonlar

Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…

2 ay ago

Kapadokya’nın Kalbinde: Nevşehir Kalınacak Oteller

Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…

2 ay ago

Kütahya Kalınacak Oteller

Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…

2 ay ago

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar

Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…

2 ay ago