Karadağ

Karadağ Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

Eski Yugoslavya’nın dağılmasından sonra 2006 yılında Sırbistan’dan da ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Balkanların en küçük ülkelerinden biri Karadağ. Yaşam standartlarının oldukça yüksek olduğu bu küçük ülkede hayat çok ucuz. Etin kilosu sadece 4 euro. Orta düzeyde bir araba satın almak isterseniz, 15 bin euroya çok güzel arabalar bulabilirsiniz hatta ülke o kadar rahat ki elektriği bile fazla geliyor diye dışarıya satıyor.

Hal böyle olunca ülke büyümeye devam etmek için yabancılara her fırsatı tanıyor ve Karadağ’da son 5 yılda 48 binin üzerinde şirket kurulmuş durumda. Bu avantajları yabancı ülke vatandaşlarına tanıyarak Avrupa’nın en kolay ve en uygun oturma ve çalışma iznini geleceğin Avrupa ülkesi olacak olan Karadağ’dan almanızı mümkün hale getiriyorlar.

Karadağ Vatandaşlığı Nasıl Alınır?

İster yatırım yapın, ister yapmayın yeter ki sigortanız ödensin çünkü onlar bunu istiyor. Sadece siz, eşiniz ve 18 yaş altınızdaki çocuğunuz değil aynı zamanda anneniz ve babanız Karadağ vatandaşı olabiliyor. Tabi işinizi garantiye almak isterseniz ve maddi anlamda kendinize güveniyorsanız orası başka. 🙂 Bunun için yapmanız gereken ilk 3 şey aşağıdaki gibi olmalıdır.

Karadağ Nasıl Bir Yer?

1. Yatırım Yapmak

Karadağ Vatandaşlığı İçin Yatırım Yapmak

Karadağ, turizm ve gemicilik başta olmak üzere 60 tane sektör için yatırım teşviki veren bir ülke. Herkesin bildiği gibi turizm bölgesi olarak ilk akla gelen yer Budva olsa da artık yerini Kotor‘a devretmeye başladı gibi. Kotor, Harika bir iç denize sahip ve büyük Cruise gemilerinden iki tanesini aynı anda limana alacak kadar geniş bir kıyıya sahiptir. Fakat ne yazık ki Kotor eski bir yerleşim yeri olmasından sebep etraftaki çoğu ev eski taş evlerdendir. Bu bölge de butik oteller kurarak yatırım yapılabilir ve Karadağ vatandaşlığı için bir adım atabilirsiniz.

2. İş Kurmak

Karadağ Vatandaşlığı İçin İş Kurmak

Kurumlar vergisi oranının %9 olan Karadağ’da iş kurmak için çok bir şey yapmanıza gerek yok. Yanınızda pasaportunuz, adli sicil kaydınız ve diplomanızı bulundurmanız yeterli. Bu belgeleri İngilizce ve noter onaylı şekilde hazırlamanız durumunda 4 iş gününde şirket kurmak, 21 günde de çalışma ve oturma izni almak mümkün. Ama derseniz ki ben uğraşamam biri bana yol göstersin koşturmasın her şeyimi halletsin ilgilensin bana sadece çantamı alıp gitmek kalsın işte size bir fırsat, anlaşmalı olduğumuz şirket ile bunları kolayca halledebilirsiniz. Cesur Gezgin referansıyla firmadan uygun fiyatlı olarak hizmet alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken bize yazmak.

Çalışma ve oturma izni işlemlerini kısa sürede tamamladıktan sonra Türk vatandaşları 5 yıl içinde kalıcı çalışma ve oturma iznine sahip olacaklar ayrıca AB üyesi ülke vatandaşlarının sahip olacağı tüm haklardan da yararlanabilecek.

3. Gayrimenkul Satın Almak

Karadağ Vatandaşlığı İçin Gayrimenkul Satın Almak

Alacağınız gayrimenkulün konut olması koşuluyla, Karadağ’da gayrimenkul aldıktan sonra oturma izni için başvurabilirsiniz. Oturma izninizden sizinle beraber eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız da yararlanabilirler. Oturum izinleri bir yıllık verilir, yılda bir kez yenilenmesi gerekir.

Schengen ülkelerinde, oturum izni alabilmek için gayrimenkulde minimum tutarlar bulunmaktadır. AB’ye yakın zamanda üye olacak Karadağ’da minimum tutarlar olmaksızın gayrimenkul ve oturum izni alabilir, şimdiden avantajlı duruma geçebilirsiniz. Gayrimenkul alımı sırasında harcayacağınız masrafları da minimum düzeyde tutabileceğiniz bir alım yapmanızı mümkün kılıyorlar. Karadağ’da gayrimenkul alım vergisi %3’tür. Alım sırasındaki diğer masraflarda emlak komisyonu, noter ve tercüman ücretidir.

Tüm bu işlemler için Türkiye’de ki gibi Tapu Dairesi uygulamasının aksine tüm işlemlerinizi noter aracılığıyla yapıyor olacaksınız. Evinizi seçtikten sonra satın alacağınız evin satışa uygunluğu noter tarafından kontrol edilir. Uygunluk alınmasından sonra, noter hazırlıklarını yapar ve evin satıcısı ile gayrimenkul devir sözleşmesi noter huzurunda imzalanır. Tüm işlem sırasında Türkçe yeminli tercüman alıcıya tüm konuşmaları aktarır. (Bu kesinlikle olması gerekli bir durumdur. Yeminli tercüman için ayrıca bir ücret ödemeniz gerekecektir.) Böylece imzalanan tüm evraklar ve yapılan işlem detaylarıyla alıcıya aktarılır. İşlem sonrasında, Türkiye’ye dönebilirsiniz; çünkü resmi sahiplik belgesinin ulaştırılması 20-40 gün sürmektedir.

Evin alımı tamamlandıktan sonra, ana başvuru sahibi kimse Karadağ’a giderek oturum izni başvurusunu yapabilir. Başvuru işlemi genellikle aynı gün içinde tamamlanıyor, oturum izninin çıkması ise yaklaşık 40 gün sürmektedir. Ana başvuru sahibinin oturum izni çıktıktan sonra ise, aile üyeleri içinde başvuru yapabilirsiniz. Vatadaşlığını almak istediğiniz Karadağ hakkında bilmek istersiniz diye düşündüğümüz yazılarımızı aşağıdaki linklere tıklayarak bulabilirsiniz.

Karadağ’da şirket kurarak elde ettiğiniz çalışma ve oturum izniniz beş yıl süreyle aralıksız yenilendiğinde, daimi oturum izni statüsü için başvurabilirsiniz. Bu durumda beş yıl süreli “Yabancı kartı” verilmektedir ve Karadağ Vatandaşlığı için de, Montenegro Vatandaşlık Yasasına göre on yıl süreyle aralıksız oturumu olan yabancıların vatandaşlık başvurusu yapma hakkı doğmaktadır.

Karadağ Hakkında Bilgiler:

Karadağ vatandaşlığı hakkında merak ettiklerinizi bize yorumlarla iletebilirsiniz.

Bizi Facebook ve Instagram sayfamızdan takip etmeyi unutmayın.

Mutlu ve Cesur kalın…

Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

View Comments

  • Selamünaleyküm Buket hanım, verdiğiniz değerli bilgilerden ötürü sizi tebrik ve başarılarınızın devamını diliyorum.
    Bir şey sormak istiyordum; benim dedem kolaşin doğumlu vefat etti ve Karadağ pasaportu yoktu, Türk pasaportu vardı. Annem Türk vatandaşı ve Türkiyede doğmuş. Soybağıyla vatandaşlık almak için ne yapabiliriz ?
    Sevgiler,Selamlar

  • Merhaba
    Ben Karabağ’da ilk etapta işyeri açıp ufak yollu bir ticaret işi ile uğraşıp sonrasında ailem ile birlikte yerleşmeyi düşünüyorum
    İzleyeceğim yol hakkında bana bileği verebilirmisinşz
    Hatta izleyeceğim yolda bana öncülük yardım edebilirmişsiniz
    Kimlerle çalışmam gerektiği konusun da

  • BUKET HANIM MERHABALAR,RAHMETLİ DEDEM TC NİN VERDİĞİ SOY KÜTÜĞÜNDE KOLAŞİN DOĞUMLU AMA KURTULUŞ SAVAŞI ÖNCESİ BALKANLARDAKİ DURUMDAN ÖTÜRÜ İZMİR E GÖÇ EDİYORLAR,ANNEM İZMİR DOĞUMLU VE BİRÇOKK ARAZİMİZ VE MÜLKÜMÜZ KOLAŞİNDE MALESEF KALIYOR,BU DURUMDA KARADAĞ VATANDAŞI OLMAK İÇİN NE GEREKLİ??TEKRAR KARADAĞ VATANDAŞI OLMAK İÇİN NASIL BİR YOL İZLEMELİYİZ?

  • Selam Buket Hanım,

    İstanbul'da çalışmaktayım.
    Karadag'da da bir şirket kurup hayatımı devam ettirmek istiyorum.
    Ancak Karadag'a her ay için 1 haftalıgına gelebilirim.
    Kuracagım şirkette de çalışan veya çalışanlar olacaktır.
    Ayda bir sefer gelip 1 hafta kalma koşuluyla oturum izni alma imkanım var mıdır?

  • merhaba annem makedonya doğumlu bazı forum sitelerinde bu durumun karadağ vatandaşlığı için yetebileceği yazıyor
    doğrumudur bilgi verebilirmisiniz?

  • Merhabalar Buket Hanım
    Öncelikle tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim. Daha önce Belgrad ve Novi Sad'da şirket kurmak için gerekli prosedürleri araştırmaya gitmiştim. Kendim Türkiye'de turizm sektöründe çalıştığım için Karadağ'da yine aynı sektörde bir şirket kurmak istemekteyim. Şirket kurma için gerekli prosedürleri (oturma izni ve çalışma iznine başvurma vb.) az çok biliyorum. Aynı zamanda partnerim oranın yerlisi, Karadağ vatandaşı. Evlenmeyi düşünüyoruz.
    Benim sorum şu şekilde:
    * Evlendikten sonra şirket kurma prosedürlerinde herhangi bir avantaj/kolaylık elde edebilir miyiz (oturma izni ve çalışma iznini kolay temin etme, düşük harç ödeme, vb.) ?
    * Evlendikten sonra akabinde hemen oturum izni ve çalışma izni başvuru yapmadan veriliyor mu (orada ikamet etmek şartıyla) ? Yoksa sadece oturma izni mi veriliyor? Veya bu izinler için ayrıca başvuru yapmamız gerekli mi?
    * Evlilikten dolayı alınan oturma izni sayesinde evlendikten sonra orada bir mülk almayı düşünürsek (tapu benim adıma olmak şartıyla) yine yeminli tercüman vb. ekstra işlemler gerekli midir? Yoksa sadece noter kaydı yapmak yeterli midir?

    Sorularım sanırım biraz geniş kapsamlı oldu ancak özetle aile birleşiminden / evlilikten dolayı şirket kurma veya yatırım yapma gibi işlemlerde değişikliklikler, avantajlar, dezavantajlar nelerdir bunları açıklayabilirseniz çok mutlu olurum. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim!

    Ozan

  • Merhaba buket hanım öncelikle bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Karadağda iş kurmak istiyorum. Mesleğim erkek Kuaförlüğü orda nasıl yapabilirim iş hakkında bilgi verebilir misiniz?

    • Merhaba, iş kurmak için bu konuda profesyonel yardım almanızı tavsiye ederim.

    • Merhaba, iş kurmanız için profesyonel olarak size yardımcı olacak şirketlerden destek almanızı öneririm.

  • Buket hanım merhaba
    Emekli bir kişi için Montenegro daki yaşam masrafları hakkında Bilgi verebilirmisiniz

    • merhaba, Montenegro pahalı olmayan bir ülke. Düzenli bir geliriniz varsa rahatlıkla yaşayabilirsiniz.

  • Merhaba Buket hm. Karadağda iş kurmak ve oturum almak istiyoruz ama ben türkiyedeki işim gereği şu an karadağa gidemiyecem oraya sadece eşim ve 2 çocuğum belki annemde gidecek bende karadağa ayda 1 sefer gidip orada 10 gün bulunabilirim bundan dolayı benim orda oturum iznine başvuru yapmam gereklimidir yoksa eşimim daimi oturum izni alması benimde sonradan bu hakkımı doğuracakmı yada ilerde eşim vatandaşlık alırsa bende direk eşten dolayı vatandaşlık hakkım olurmu. teşekkurler

    • Merhaba Bülent bey, aileniz eşiniz Karadağ'da ne üzerinden oturum alacak öncelikle o önemli. Daha sonra sizin işiniz gereği Türkiye'de kalmanız gerekiyorsa sizin oturum başvurusu yapmanıza gerek yok. Çünkü sistem gereği Karadağ'da en az 6 ay kalmanız gerekiyor. Ayrıca eşinizin yada çocuğunuzun veya annenizin oturumu olması size ileride fayda sağlamaz. Ta ki onlardan biri vatandaşlık alır o zaman sizde onlar üzerinden vatandaşlık başvurusu yapabilirsiniz.

Recent Posts

Seyahat planlaması nasıl yapılır? Adım Adım seyahat rehberi

İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…

1 saat ago

Tesettür Otelin Avantajları ve Bilmeniz Gereken İpuçları

Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…

2 ay ago

Rize’nin Yeşil Doğasında: Rize Kalınacak Pansiyonlar

Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…

2 ay ago

Kapadokya’nın Kalbinde: Nevşehir Kalınacak Oteller

Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…

2 ay ago

Kütahya Kalınacak Oteller

Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…

2 ay ago

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar

Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…

2 ay ago