Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alan antik bir Yunan kentidir. Efes, Yunan döneminde İyonya’nın 12 şehrinden biridir. Günümüze kadar kalıntılarıyla ayakta kalabilmeyi başarmış Antik kent UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alınmıştır. Efes Antik Kenti gezi rehberi yazımıza başlayabiliriz.
Arabanız ile buraya gelmek isterseniz buradan navigasyon yapabilirsiniz. Otobüs ile gelmek isterseniz Metro Turizm gibi birçok otobüs firmalarının Selçuk’a kadar otobüs seferleri bulunmaktadır. Yolculuk İstanbul yada Ankara’dan yaklaşık 10 saat sürmektedir bilet fiyatları ise 80₺ ile 100₺ arasında değişmektedir.
Efes Antik Kentine giriş ücreti 40₺’dir. Eğer Müzekartınız varsa ücretsiz ve sıra beklemeden girebilirsiniz. Müzekart Nedir?
Gişeleri geçip içeri girdiğinizde ağaçların arasından 200 – 300 metre yürümeniz gerekli. Antik kentte kaşınıza ilk Büyük Efes Tiyatrosu gelecektir.
Girişte yer alan antik tiyatro 24 bin kişilik kapasitesiyle dünyanın en büyük açık hava tiyatrosudur. Yunanistan’da bile daha büyüğünü görmemiştim zaten. 🙂 Sahne binası tamamen yıkık olan tiyatronun sadece oturma bölümleri günümüze olaşmış.
Tiyatronun basamaklarından birine oturarak vadinin güzel doğasını seyredebilir ve aklınızda Milattan önce 6000 yılında burda yaşayan halkı canlandırabilirsiniz.
Tiyatroyu gezdikten sonra mermerli yol sizi Celsus kütüphnesine doğru götürecek.
Efes antik kentindeki en görkemli yapılardan biri kuşkusuz burasıdır. Efes antik kentin valisi Celsus milattan sonra 106 yılında ölünce, oğlu babasının anısına bu 2 katlı kütüphaneyi yaptırmış. Antik Yunan döneminde kütüphanede 14 binden fazla kitap burada saklanmış.
Kütüphanenin hemen yanında yer alan Agora antik Yunan dönemince ticari pazar yeri olarak kullanılmış.
Traianus Çeşmesi Kuretler Caddesi’nin sol tarafında yer almaktadır. Ortada gördüğünüz çatısı olan yapıtın altındaki küre dünyayı simgelemektedir ve yan taraflarındaki alanlar havuzdur.
Domitian Tapınağı antik kentteki en büyük yapılardan biridir. Günümüze depremler nedeniyle sadece kalıntıları ulaşmış. Tapınakta vatandaşlık hakları, imparator mektupları ve yazıtlar saklanmış.
Odeon antik kentin meclis toplantılarının, konserlerin ve yarışmaların yapıldığı antik bir tiyatrodur. Tiyatronun 1400 kişilik kapasitedir.
Efes Antik Kenti gezisi yaklaşık 2 saat sürmektedir. Antik kentte bir tek dükkan vardır ve oda kentin en sonundadır. 1 küçük şişe suya 5₺ vermek istemiyorsanız yanınızda su bulundurmayı ihmal etmeyin. 🙂
Efes Antik Kenti gezi rehberi hakkında sorularınızı bize yorum kısmında iletmekten çekinmeyin.
Mutlu ve Cesur Kalın…
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…