Aşağıda sıralanmış Dünyanın en eski yerleşim yerleri genel olarak Kazı çalışmaları için gözde yerler olmakla birlikte giriş izni verilen yerleri de var. Osmanlı İmparatorlu‘nun yerleşim yerlerinde ki fazlalığı gerçekten dikkat çekici oldu. Yerleşim yerlerinin ortak özellikle genellikle UNESCO Dünya Miras Listesi‘nde olmaları.
Bu antik kent, 8 bin yıl öncesine dayanan uygarlık kavşağı, çoğu turistin sınırları dışındadır. Halep, Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli kentleri arasında yer almıştır. Tarihi MÖ 3000’li yıllara uzanan Halep Kalesi’nde çeşitli Mezopotamya devletleri, Roma İmparatorluğu, Bizansİmparatorluğu, Arap hakimiyeti, Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mirdasiler, Ukayliler çok kısa bir süreliğine Büyük Selçuklu Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu devirleri yaşanmıştır. I. Dünya Savaşı sonucunda Osmanlı İmparatorluğu’nun ortadan kalkmasından sonra bir müddet Fransızlarda kaldıktan sonra, Suriye Devleti kurulmuştur. Suriye’nin sürekli ticaret ve üretim merkezlerinden biri olmuştur. Şu an pek ziyaret edilesi bölge gibi olmasa da eski bir tarihe uzanan eşsiz bir şehir.
Burrup yarımadası Avustralya’nın kuzeybatısındadır ve dünyanın en eski ve en yoksul yerleşim yerine ev sahipliği yapmaktadır. Bir milyondan fazla resmin bazıları 40 binden yıldan fazla eskidir. Burrup Yarımadası, dünyanın en büyük ve en önemli petroglif koleksiyonunu içerdiği için eşsiz bir ekolojik ve arkeolojik alandır – yaklaşık on bin yıl önceki son buzul çağına kadar uzanan eski Aborjin kaya oymalarına sahiptir . Burada ayakta duran taş koleksiyonu, bir milyondan fazla kaya sanatı petroglyphi ile Avustralya’daki en büyük topluluktur ve birçoğu artık yok olan tilkinin (Tasmanian kaplan) görüntülerini tasvir etmektedir.
Yeryüzündeki en eski yerleşim yerleri arasında, Irak’ın kuzeyindeki Kürdistan bölgesinde modern Erbil’in üzerinde duran bu surlar içerisinde kalan yerleşim yeri, M.Ö. 5 bin yıla ait yaşam işaretleri gösteriyor. Asurlular zamanında; eski İran kaynaklarında Arbira olarak geçen ve gelişmiş bir kent olan Erbil, Aşağı ve Yukarı Zab suları arasında kurulmuştur. Musul, Altınköprü, Bağdad-Basra yollarının kavşak noktasında bulunan şehir, Irak Selçukluları idaresinden sonra 1144 tarihinden itibaren Beytekin hanedanından Küçük Ali’nin ve Erbil Atabeklerinin başkenti olmuştur.
Dünyanın en eski yerleşim yerleri listesinde Türkiye‘de var. Göbeklitepe ya da Göbekli Tepe, Şanlıurfa il merkezinin yaklaşık olarak 22 km. kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarında yer alan dünyanın bilinen en eski kült yapılar topluluğudur. Bu yapıların ortak özelliği, T biçimindeki 10 – 12 dikilitaş yuvarlak planda dizilmiş, araları taş duvarla örülmüştür. Bu yapının merkezinde daha yüksek boyda iki dikilitaş karşılıklı olarak yerleştirilmiştir. Bu dikilitaşların çoğu üzerinde insan, el ve kol, çeşitli hayvan ve soyut semboller, kabartma ya da oyularak betimlenmiştir. Söz konusu motifler yer yer bir süsleme olamayacak kadar yoğun olarak kullanılmıştır. Bu kompozisyonun, bir öykü, bir anlatım ya da bir mesaj ifade ettiği düşünülmektedir.
Santander yöresinde, Santillana del Mar yakınında 1879 yılında bulunan bu mağara tarihöncesi’nden kalma duvar resimleriyle ünlüdür. Mağaranın girişinde ki renkli hayvan figürleri daha çok bizon figürleridir. Çizimlerin amacının yapılacak olan bir sonraki avın daha bol ve bereketli geçmesi olduğu düşünülmektedir. Bir çeşit av büyüsüdür.
Fransa‘nın güneybatısında Montignac köyü yakınlarında yer alan mağara kompleksidir. 600’den fazla paryetal duvar resmi mağaranın iç duvarlarını ve tavanlarını süslemektedir ve resimler günümüzden 17,000 yıl öncesine tarihlenmektedir. Mağara 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne girmiştir.
Eski Yerleşim yerlerinden biri de Kuzey Slovenya’daki bir mağara , yaklaşık 35.000 yıl işgal altında kalmıştır. Burada daha çok sistematik kazılar gerçekleştirilir.
Filistin Ulusal Yönetimi’nin Batı Şeria bölümünde Ürdün Nehri yanında yer alan eski bir yerleşim yeridir. 517-1918 yılları arasında Osmanlı hakimiyeti altındaydı.
Malta’nın Gozo adasında bir Neolitik tapınak’tır. Malta’daki Megalit Tapınaklar’ın ilk yapılanıdır. Yaklaşık 5500 yıllık olan kompleks, dünyanın en eski dini yapılarından biridir. Malta’nın diğer megalitik tapınakları ile birlikte UNESCO Dünya Miras Listesi‘nde bulunur.
Skara Brae, İskoçya’nın Mainland adasında bulunan, taş ile inşa edilen bir Neolitik yerleşimi. Yerleşimde yaklaşık MÖ 3180-2500 yılları arasında kullanılmış sekiz adet birbirine yakın ev bulunuyor. Skara Brae, Avrupa’nın en tam haldeki Neolitik köyü sayılıyor ve ayrıca bu yer UNESCO Kültür Mirasları’ndan.
Çatalhöyük, Orta Anadolu’da, günümüzden 9 bin yıl önce yerleşim yeri olmuş, çok geniş bir Neolitik Çağ ve Kalkolitik Çağ yerleşim yeridir. Günümüz Konya Şehri’nin 52 km. güneydoğusunda, Hasandağı’nın yaklaşık olarak 136 kilometre uzağında bulunan Çatalhöyük bir çok belgesele konu olmuş ve bir çok ünlü isim tarafından ziyaret edilmiştir. Çatalhöyük’ün diğer yerleşimlerden temel farkı, bir köy yerleşmesini aşıp kentleşme evresini yaşamakta olmasıdır. Höyükte zamanında yaşayan insanlar ilk tarımcı topluluk insanları olarakta kabul edilmiştir. Çatalhöyük UNESCO tarafından 2012 yılında Dünya Miras Listesi’ne alınmıştır.
Dünyanın en eski yerleşim yerleri bu kadar. Sorularınızı bize yorum kısmından iletebilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın…
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…
View Comments
Merhaba. Diyarbakır çayönü de olaması gerekiyordu
Merhaba, elbette ki tüm eski yerleşim yerlerini buraya sığdırmak çok zor. O sebeple en bilinen yerleri göz önüne alarak düzenledik yazıyı. Ama yinede bilgi için teşekkürler. :)
vay be kfdjgkjkgjrıjj
Herşey eskiden güzelmiş
Kürdistan diye bir yer yok
filistindeki yerleşim yeri 517 yılında osmanlıda olamaz o zaman öyle bir imparatorluk yoktu bile. biliyorum biraz geç bir cevap oldu ama düzeltin lütfen...
kürdistan diye bir yer Yok haritada düzeltirmisiniz
Erbil kalesi Erbil'de bulunan Kürdistan olarak anılan bir bölgede bulunuyor. Bölgenin ismi bu şekilde. Bir ırkçılık söz konusu değil Fatih bey.
Merhaba,
Tarihi 9 bin yıl öncesine dayanan yerleşim yeri Çatalhöyük’ü atlamışsınız hatırlatmak istedim.
Merhaba,
Hatırlatma için teşekkürler :) Yazımızı güncelledik. Bu ve bunun gibi herhangi bir durum olduğunda lütfen hatırlatmaktan çekinmeyin.