Türkiye gibi Bulgaristan‘nın da Yedigölleri var. Bulgaristan’da Rila Dağları‘nın kuzeybatısında yer alan buzul oluşumlu göller adından da anlaşılacağı gibi toplamda 7 adetler. Rila Yedi Göller, ülkede en fazla ziyaret edilen göller grubudur. Göller deniz seviyesinden 2.100 ve 2.500 metre yüksekliktedir. Göllerin tamamını Rila yedi göller gezi rehberi yazımın devamında açıklayacağım.
Bulgaristan’nın Rila Dağları‘nın kuzeybatısında kalan göllere ulaşım Sofya’dan çıkıldıktan sonra yaklaşık 1,5 saat kadar uzaklıkla bulunuyor. Nisan ayında dahi gitseniz yoğun kar altında olan bu yere arabanızın karda kalmayacağından eminseniz gidin. Bir yere kadar arabanızla gittikten sonra bir park alanında arabanızı bırakıp göllere çıkmak için teleferik kullanmak zorundasınız. Teleferik ile de yaklaşık 45 dakika yolculuk yaptıktan sonra uç noktaya varıyorsunuz. Teleferik kişi başı 16 Leva (32TL) ‘dir.
İyi bir kondisyonunuz varsa bu göllere gayet rahat ulaşabilirsiniz. Karın da etkisiyle biraz daha zorlandığımız bu yolda kaybolmamak için yollara dikilmiş bilgi amaçlı direkleri takip edebilirsiniz. 15 dakikalık zorlu bir yürüyüşün ardından muhteşem manzara ile birlikte işte Yedigöller’desiniz. Ayrıca Sofya’dan Dupnitsa’ya giden otobüsler ve trenler var ve oradan saatte bir kez Saparevo ve Saparevo’dan Banya’ya giden küçük bir otobüsle de gidebilirsiniz.
Yedigöller’de kalabileceğiniz az otel bulunuyor. Seven Lakes Natural Reserve, Chalet Seven Lakes ve Berghütte Rilaseen de kalma şansınız var. Biz günü birlik gidip geri döndüğümüz için oteller hakkında iyi bilgi sahibi değiliz. Burası teleferikten indikten sonra karşınıza çıkacak ilk otel olduğu için Rila Yedi Göller gezi rehberi okurlarına burayı öneriyorum. Zaten teleferikte akşamüstü saat 16:00‘ya kadar çalışıyor. Eğer geç kaldıysanız konaklamak için en yakın bu yer de kalabilirsiniz.
Yedi göller Rila dağlarının eteklerinde bulunduğundan buraya gidene kadar dağ eteklerinde görebileceğiniz UNESCO Dünya Kültür Mіraѕı lіѕteѕі’nde bulunan Rilski(Rila) Manastırını da görmeden gitmeyin derim. Rila Manastırı Gezi Rehberi.
Göllerin hemen yanında iki dağ kulübesi var, birincisi Balık Gölü’nün yanından geçmektedir. Tesisler ilk kulübeden daha az rahat olduğundan, sunabileceği şey, gün batımında göldeki manzara ve suyla yemek. Bunun dışında, sıcak su eksikliği ve dışarıda tuvaletler.
Tepeye ulaşımınızı sağladıktan sonra 7 adet buzul gölü görmeniz için sizi yorucu bir yürüyüş bekliyor. Her gölün ismi karakteristik özelliğinden gelmektedir.
Göller arasında en alçakta olanı, diğer göllerden akan suların Dzherman Nehri’ni oluşturmak üzere toplandığı Dolnoto (Alçak Göl)’dür.
Bu göl ise yine adını içinde çokça balık bulundurmasından kaynaklı olarak almıştır. Göller arasında en sığ olan göldür. Çoğu kampçı bu göl kenarına kamp kurup (ki bu cesaret ve iyi bir kamp donanımı gerektirir) balığını tutarak sessiz sakin bir hafta sonu geçiriyor.
Trilistnika (Yonca) düzensiz bir şekle ve düşük kıyılara sahiptir. Bu sebeple de bu ismi almıştır. Kelimelerin türkçeye çevrilmiş hallerine bakıldığında da hemen hemen Bulgarcada ki anlamıyla aynı anlama denk geldiğini de görebilirsiniz.
Bliznaka (İkiz) alana göre en büyük olanıdır. Kapladığı yer itibariyle bu ismi almıştır.
Babreka (Böbrek), tahmin ettiğiniz gibi böbreğe benzediği için bu şekilde bir isim koymuşlar. 🙂 Andırıyor diyebilirim fakat ben pek benzetemedim arkadaşlar karar sizin. 🙂
Okoto (Göz) adını neredeyse mükemmel oval şeklinden kaynaklı almıştır. Okoto Bulgaristan’daki 37.5 metreyle en derin buz yalağı ve sirk gölüdür.
Salzata (Açma) ismi dibi görünebilecek kadar berrak suyundan kaynaklı verilmiştir.
Tüm bu gölleri gezebiliyorsanız kendinizi şanslı hissedebilirsiniz. Çünkü tam bir şaheser olan Rila Yedi Göller, doğal ortamından dolayı Bulgaristan’da turistik bir cazibe merkezi halindedir ve ulaşılması zor bir yerdedir. Göller üst üste yerleştirilmiş ve küçük şelaleler oluşturan, küçük akarsularla birbirine bağlanmıştır.
Rila Yedi Göller‘i ziyaret etmek için en yaygın zaman, yazın sıcaklığı Temmuz ve Ağustos ayları arasında olan yaz 10 derece civarıdır bu dönem aralığında ani fırtınalar riski daha düşüktür. Ekim ayında bile göller buz tutabiliyor. Geleceğiniz dönemi iyi ayarlamalısınız.
Bunların dışında dönüş yolunda ziyaret edebileceğiniz yerler de var tabi ki;
Burası Yedigöller yolu üzerinde bulunan küçük bir tapınak. Bu civarda dağa doğru yukarı çıktıkça yerleşim de yapı da azaltığı için ara ara bu şekilde tapınaklar ve kiliseler görmeniz muhtemel oluyor. Belli bir yerden sonra da artık sadece orman içinde gittiğinizi fark edeceksiniz.
Sapareva Banya (Sapareva banya’nın Bulgar topluluğu) Bulgaristan’daki bir topluluktur. Kyustendil bölgesinin bir parçasıdır. 21.07.2015 itibarıyla nüfus 8438 kişidir. Yönetim merkezi Sapareva-Banya şehridir.
Rila Yedi Göller gezi rehberi hakkında sorularınızı bize yorum kısmından iletebilirsiniz. Bizi Facebook sayfamızdan takip etmeyi ihmal etmeyin.
# Diğer göl gezilerimi: Batak Gölü Gezi Rehberi, Yedigöller Gezi Rehberi.
Mutlu ve Cesur Kalın…
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…