Categories: Gezi Bülteni

Bulgaristan D Vizesi Nasıl Alınır?

Bulgaristan’da oturum izni alan bir çok kişi bilir ne kadar zahmetli bir iş olduğunu. Yine benimde eşiminde tecrübe ettiğimiz bir konu Bulgaristan D Vizesi (Oturum izni) almak. Oldukça uzun bir süreç olmasından dolayı sizi biraz gelgitlerle uğraştıran bir durum bu oturum izni. Bundan önce Bulgaristan‘dan alabileceğiniz Bulgaristan turist vizesi ve Bulgaristan Aile/Arkadaş vizesi hakkında ayrıntılı olarak belirttiğim gibi yine burada da adım adım ne yapmanız gerektiği konusunda bilgiler vereceğim. Öğrenci olarak gelecekseniz eğer belgeleriniz farklı benim gibi Bulgaristan vatandaşı olmayan eşiniz üzerinden oturum alacaksanız yani sadece evlilik üzerinden vereceğiniz evraklar farklı olacak.

Bulgaristan D Vizesi Nedir?

Bulgaristan D Vizesi

Özel vizeler kapsamında değerlendirilen D vize, bir ülkede uzun süreli, yani 90 günden fazla bir süre ikamet edilmesini sağlıyor. Uzun dönem D tipi vizeler çeşitli sebeplerden dolayı alınabilir. Ancak başvuruyu yapacak kişiler durumlarını girdikleri kategoriye uygun olarak sunacakları belgelerle ayrıntılı bir şekilde konsolosluklara sunmaları gerekiyor. Türkiye’deki Bulgaristan resmi konsolosluk veya Büyükelçilik temsilciliğine kişisel başvuru yapılarak alınabilen (ki biz her zaman bunu tercih ediyoruz) D vize türleri arasında eğitim amaçlı, çalışan olarak, şirket kurmak veya temsilciliği yapmak, emeklilik hakları dolayısıyla, akrabalık nedeniyle ve evlendiği yabancı ülkenin vatandaşıyla birlikte yaşama talepleri bulunuyor. Biz bu taleplerin içinden Eğitim amaçlı ve Evlilik dolayısıyla alınacak D Vize ve oturum izninden bahsedeceğiz.

Bulgaristan D Vizesi İçin Gerekli Evraklar (Öğrenciler)

  1. Vize Başvuru Belgesi
  2. Adliyeden alınmış Adli Sicil Kaydı ( Apostilli- Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’ndan onaylı, yeminli tercüman tarafından tercüme edilmiş olmalı)
  3. 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)
  4. Bulgaristan’da kabul aldığı okuldan alınmış kaşeli imzalı ‘Okul Kaydı Belgesi’ ( Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan alınmalı) (Udostovorenie)
  5. Öğrenci Belgesi (Kabul eden okuldan alınmalı)
  6. Bulgaristan Yurt Kabul Belgesi (Evde kalınacak olması halinde Bulgaristan noterinden onaylı kontrat)
  7. Muvafakatname (Kişi 18 yaşından küçük ise, anne ve baba onaylı, orijinal belge sunulmalıdır)
  8. Taahhütname, noter onaylı (Aile bireyi masrafları karşılayacağını belirtmelidir)
  9. Pasaport (Geçerlilik süresi en az 2 yıllık olmalıdır)
  10. Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Aile bilgilerini içerir, kaşe ve imzalı)
  11. Ülkede kalacağı süre içinde konaklama ve geçim masraflarını karşılayabileceğini kanıtlayan Mali Belgeler
  12. Ailenin gelir beyanı. (Banka hesap dökümleri vb.)
  13. Seyahat Sağlık Sigortası.
  14. Nüfus cüzdanı fotokopisi.

Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için Bulgaristan’da okula kayıt olduğunuzu ispatlamanız gereklidir. Bulgaristan Öğrenci Oturum İzni Vizesi başvurusunda bulunabilmeniz için evrakların orijinalleri ve aslı gibi Noter’den tasdiklenmiş şekilde iki nüsha şeklinde teslim edilmelidir.

Bulgaristan D Vizesi Nasıl Alınır? (Öğrenciler için)

Bulgaristan’da eğitim görmek için gelecek öğrencilerin burada uzun süreli olarak kalabilmeleri için 90 günden fazla vizeye ihtiyaç duyuyorlar. Bu vize ihtiyaçlarını da “D Tipi” vize olarak almaları gerekiyor. D vize olmadan öğrenciler maalesef Bulgaristan’da eğitim göremiyorlar. Özel statülü bir vize türü olan “D” vize, ülkede oturum almak için atılması gereken ilk adımdır. Bulgaristan Öğrenci Oturum Vizesi alabilmek için bazı özel belgelerin hazırlanması gerekiyor. Bunların arasında öğrenci olduğunuzu kanıtlayan belgeler mutlaka olmak zorundadır. Çünkü yapılacak olan vize başvurusu Bulgaristan’a gitme sebebinize göre talep edilmeli. Bu talep üzerine alınacak olan “D” vize ile birlikte Bulgaristan’da eğitim görmek için hak kazanmış olacaksınız.

Bulgaristan’a eğitim amaçlı gidileceği için başvurulması gereken uzun süreli Bulgaristan “D” vizesinin talep dilekçesinde bu nedeni özellikle belirtmelisiniz. Bu vize için hazırlanması istenen belgeler arasında Adliyeden alınmış Adli Sicil Kaydı Sorgulaması Sonucu ve Nüfus Müdürlüğü’nden alınması gereken Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği gibi standart belgeler bulunuyor. Her iki belge, aynı diğerleri gibi yetkili kurumlar tarafından imza, kaşe veya apostilli olarak onaylanması gerekir.

Apostil Nedir? yazımızı tıklayarak okuyabilirsiniz.

Elbette vize başvurusu yapabilmek için pasaport sahibi de olmak gerekir bunun içinde Pasaport Hakkında Her Şey 2018 yazımızı okuyabilirsiniz.

Başvuru Adımları:

  • Bulgaristan D vize için Vize Başvuru Formuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
  • Sabıka kaydınız E devletten de alabiliyorsunuz evet ama kabul etmeyecekleri için Adliyeden Apostilli olarak almanız şart! Ayrıca bu evrağı yeminli tercüman ile tercüme ettirmelisiniz.
  • Biyometrik fotoğraflarınız güncel son 3 ay içinde çekilmiş olması önemlidir.
  • Okul Kabul Belgesi için Bulgaristan’da ki M.E.B’ndan alınmış olması gereklidir ve bunu almanız için en az 2 ay bekleyebiliyorsunuz.
  • Okuldan alacağınız öğrenci belgesi olmalıdır. Kayıt olduğunuz Bulgaristan’daki okulunuzdan alınacak.
  • Bulgaristan yurt kabul belgesi yurtta kalacaksanız yurdun sizi kabul ettiğine dair belge sunmanız gerekmektedir. Eğer ev tutacaksanız kira kontratı aslı yanınızda olacak ve noterden onaylı fotokopisi gerekli olacaktır.
  • Taahhütname annenizden ve babanızdan onaylı olarak tüm masraflarınızı onların karşılayacağına dair bir belge olmalıdır.
  • Pasaportunuzun aslı en az 2 yıl geçerliliği bulunması şartı ile.
  • Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği yine Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış ıslak imzalı ve kaşeli olmak zorundadır.
  • Ülkede kalırken masraflarınızı karşılamak için gösterebileceğiniz mali belgeler banka hesap cüzdanı, hesap hareket dökümü vb.
  • Ailenize ait banka hesap cüzdanı veya hesap hareketlerini gösterir bankadan onaylı kaşeli belgeler.
  • Teminatı 30.000 euro olacak şekilde Avrupa birliği ülkelerinde geçerlidir ibaresi olarak alınmalıdır.
  • Vize ücreti olan 100 Euro’yu da Garanti Bankasına yatırdıktan sonra dekontu evraklar arasına ekleyin.
  • Son olarakta kendinize ait nufüs cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı fotokopisi önlü arkalı gerekmektedir.

Bu belgelerin hepsini toplayıp bizzat Konsolosluklara kendiniz başvuru yapmanız gerekmektedir. Toplamda D vizesi almak süresi 45 gündür. Fakat bu süre kısalabilir veya uzayabilir. Dış İşleri Bakanlığı’ndan onaylı belgelerin geliş süresi en az 1-2 ayı sürdüğü düşünülürse toplamda beklemeniz gereken süre 4 ay civarı olacaktır.

Bulgaristan D Vizesi İçin Gerekli Evraklar (Evlilikten)

  1. Vize Başvuru Belgesi
  2. Pasaport (En az 2 yıl geçerli)
  3. 2 adet biometrik fotoğraf (35×45 mm ebatlarında, güncel, beyaz fon üzeri)
  4. Tam Vukuatlı Nüfus kayıt örneği (Aile bilgilerini içerir, kaşe ve imzalı)
  5. Apostilli Sabıka kaydı bulgaristan dış işleri bakanlığından tastik ettirilerek bulgar yeminli tercuman tarafından tercüme edilecek.
  6. Eşinizin/çocuğunuzun Apostilli sabıka kaydı (Adliyelerden alınır)
  7. Oturum İzni fotokopisi
  8. Bulgaristan kira kontratı (Bulgaristan noter onaylı)
  9. Bulgaristan banka hesap fotokopisi (En az 4600 Leva ya da 2400 € bakiyesi olan)
  10. Sizin tarafınızdan yapılmış, Bulgaristan‘da tam adresi belirtilmiş evde aile ferdinizin sizinle oturacağına ve orada tüm masraflarının sizin tarafınızdan karşılanacağına dair Bulgar noterinden tasdikli taahhütname (Deklaratsiya)
  11. Eşinize oturum almak istiyorsanız Nüfus Müdürlüğü’nden Evlilik Kayıt Örneği (Form B) almanız gerekmektedir. Bunu Valilikten ya da Kaymakamlıktan Apostilletip, Bulgaristan‘da Bulgarca’ya tercüme edilip Sofia Dış İşleri Bakanlığı’na gidecek ve onaylanacak. Noterden tasdikli olup Apostillenecek.
  12. Çocuğunuza oturum almak istiyorsanız Doğum Kayıt Örneği (Form A) almanız gerekmektedir. Bunu Valilikten ya da Kaymakamlıktan Apostilletip, Bulgaristan‘da Bulgarca’ya tercüme edilip Sofia Dış İşleri Bakanlığı’na gidecek ve onaylanacak. Noterden tasdikli olup Apostillenecek.
  13. Eşinize/çocuğunuza oturum vize başvurusunda bulunabilmeniz için önce 4. 5. 8. 9. ve 14. maddellerdeki evraklar Bulgaristan Yabancılar Şubesi’ne giderek başvuruda bulunmalısınız. Başvurunuz gerçekleştikten sonra başvurunuzunu onaylandığına dair almış olduğunuz yazıyı vize başvuru evraklarınıza eklemelisiniz. (Not: Bu yazı aynı zamanda Yabancı Şube birimi tarafından ilgili konsolosluklara gönderilmektedir.)
  14. Seyahat Sağlık Sigortası

Bulgaristan D Vizesi Nasıl Alınır? (Evlilikten)

Farklı bir ülkede yaşamak istememizin sebebi aslında Cihan’nın zaten 6 yıldır Bulgaristan’da kalıyor olmasıydı. Okul dönemi boyunca burada yaşamış olması ve buranın yaşam tarzını sevmiş olması yanına gelip giderken beni de etkilemiş ve bende de Bulgaristan’da yaşama isteği uyandırmıştı. Bizde bir gün elimize kağıt kalem aldık ve Türkiye’de mi Bulgaristan’da mı yaşarsak bizim için maddi manevi daha iyi olur dedik ve Bulgaristan açık ara önde gelerek orada yaşama fikrimizi adete destekledi. Tüm bunlardan sonra Cihan’nın öğrencilikten devam eden oturum iznini değiştirerek Ticari vize oturum izni yaptık ve evlendikten sonrada benim için Cihan’nın vizesi üzerinden önce D vize sonra da Bulgaristan kimlik kartı yani Lishna kart başvurusu gerçekleştirdik. Yukarıda sıraladığım belgeleri evlenen her iki kişi de Türk ise kullanabiliyor.

Gelelim evrakların açıklamalarına; ilk önce yapmanız gereken şey 13. madde!!! Kesinlikle bunu atlamayın listenin başına yazılması gereken bir bilgi aslında bu ama yasal olarak makamların verdiği evrak listesi bu şekilde oluyor.

Başvuru Adımları:

  • 13. madde de belirtilen 4,5,8 9. ve 14. maddelerdeki belgeleri ister Türkiye’de isterseniz Bulgarsitan’da olun her türlü alabiliyorsunuz. Ben Bulgaristan’da aldım bütün evraklarımı o yüzden bu konuda bana Türk Konsolosluğu yardımcı oldu. Gerekli tüm belgeleri topladıktan sonra bu belgeler ile Bulgaristan’da bulunan MVR yani Yabancılar Şubesi’ne gidip başvuruda bulunuyorsunuz. Size verecekleri evrak tam olarak bir A4 ve gelmesi için beklediğimiz süre 1,5 aydan fazlaydı. Bu belgeyi D vizesi başvurusuna eklemezseniz sizi olduğu gibi geri gönderiyorlar. Bu evrak olmadan vize başvurunuzu bile almıyorlar. Bunu da bizzat yaşamıştık. Sonra tekrar Sofya’ya dönerek bu belge için bekleyip evrakların süreleri geçtiği için tekrardan yaptırıp bir başvuru daha yapmak için Türkiye’ye gitmiştik.
  • Yukarıdaki maddede belirttiğim belgeyi aldığınızda artık diğer evraklar için hazırsınız demektir. Vize başvuru belgenizi kendiniz doldurup imzalamalısınız.
  • Pasaportunuzun geçerlilik süresi en az 2 yıl daha kullanılır olmalı.
  • 2 adet son zamanlarda çekildiğiniz biyometrik fotoğraf
  • Tam Vukuatlı Nüfus kayıt örneği Evlilik için MVR’den aldığınız belge için kullandığınız için gerekli değil artık
  • Apostilli Sabıka kaydı yine MVR’de kullanıldığı için tekrar gerekli değil.
  • Eşinizin/çocuğunuzun Apostilli sabıka kaydı bu eşinizin de sabıka kaydının apostillerek konsoloslukta başvuruda vermeniz gereklidir.
  • Oturum izni kimde varsa onun fotokopisini evraklarınıza ekliyorsunuz.
  • Bulgaristan’da nerede kaldığınıza dair bir kira kontratı noterden onaylı olmalı. Bu belgeyi yine tekrardan istiyorlar.
  • Bulgaristan’da bankada gösterdiğiniz hesap belgesi yine MVR tarafından kullanıldı ve tekrar gerek görülmüyor.
  • Bir taahhütname isteniyor. Bunu bulgar noterlerinden yaptırmanız zorunlu, şart! Eğer bulgarca bilmiyorsanız yanınızda eşinizin dışında kağıtta yazanları size tercüme edip anlatan ve buna şahit olduğuna dair imza atabilecek bir kişi götürmeniz gereklidir.
  • Eş durumundan oturum alınacağı için yapmanız gereken madde 11. madde oluyor. Yani Form B dedikleri formu Türkiye’de yada Bulgaristan’da Türk Konsolosluğu’ndan temin edebilirsiniz. Yine bunu apostilletip Bulgaristan’da Bulgarca’ya tercüme edilip Sofia Dış İşleri Bakanlığı’na gidecek ve onaylanacak. Noterden tasdikli olup Apostillenecek.
  • Seyahat Sağlık Sigortanız mutlaka yaptırmayı unutmayın!

Bulgaristan D Vizesi Teslim Almaya Gitmek

Uzun süreli D vizesi başvurusunu Konsolosluklarda bizzat kendiniz yapıyorsunuz ve 45 gün süreli bir beklemeye giriyorsunuz. Ben 20 gün bekleyerek almıştım vizemi. Bunu takip etmeniz için size bir takip kağıdı veriyorlar ve sürekli vizenizin hazır olup olmadığını kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca talep etmeniz durumunda pasaportunuzu size geri veriyorlar sizde vizeniz çıktığında pasaportunuz ile gidip alabiliyorsunuz.

Not: İstanbul Bulgaristan Konsolosluğu D vize başvurularını hafta içi her gün sabah 9 ile öğlen 12 arası almaktadır. 

Bulgaristan D vizesi hakkında sorularınızı ve tecrübelerinizi bize yorum kısmından iletebilirsiniz.

Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

View Comments

  • Slm BUKET hanım. Eşim BG vatandaşı ben de oturum almak istiyorum ama ilginç bir durumum var. Orada kendime ait evim var bu durumda kiminle kira kontratı yapacağım. Ev benim üzerime tapulu. Bu durumda tapumu versem yetecek mi acaba?

  • Merhaba,
    D vizesi için gereken evrakları yatırmam için Konsolosluktan randevu nasıl alınır?Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?
    Tüm evrakları hazırlamış durumundayım.
    Selamlar
    Günal Önder

  • Merhaba Buket hanım,verdikleri takip no ile sürekli takip edebiliyorsunuz vize başvurunuzu yazmışsınız.fakat ben bunu nerden takip edebilirim kendim bulgaristandayım.internet de bir sayfa buldum ama 2017 den beri kimse yorum yapmamış yapanlarda güvenmeyin bu sayfaya diyor.

  • Ve bir sorum daha olacak Bulgar vatandaşı eşim evde yokken gelseler ben dil anlamıyorum bu bir sorun olurmu.

  • Hızlı cevabınız için çok teşekkürler,Buket hanım bana 39 gün sonraya Türkiye’de teslimde bu ayın 16 sı na tarih verdiler, eşimi migrazia ya çağırdılar mülakata eve bakmaya geleceğiz dediler daha kimse gelmedi bi yarin kaldı bide son öbür hafta sonrası zaten 16 sı oluyor.peki hiç gelmeyebilirlermi.

  • Buket Hn merhaba, bloga üye olamadım, sistem hata veriyor. O yüzden sorumu burdan iletiyorum. Eşim ve kızım Bulgaristan vatandaşı oldular, eşimin babası bulgar göçmeni ve vatandaşı zaten. Ben de eşim üzerinden D vizesine başvurdum (C vizem yok), 10 yıllık evliyiz ve 1 kızımız var, o da BG vatandaşı. Ben haftaya D vizesi mülakatına gideceğim. Ne sorarlar acaba? Ret olma olasılığı var mıdır? bilgi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.

  • Buket Hn merhaba, bloga üye olamadım, sistem hata veriyor. O yüzden sorumu burdan iletiyorum. Eşim ve kızım Bulgaristan vatandaşı oldular, eşimin babası bulgar göçmeni ve vatandaşı zaten. Ben de eşim üzerinden D vizesine başvurdum (C vizem yok), 10 yıllık evliyiz ve 1 kızımız var, o da BG vatandaşı. Ben haftaya D vizesi mülakatına gideceğim. Ne sorarlar acaba? Ret olma olasılığı var mıdır? bilgi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler..

  • Merhaba,
    SonradAn vatandaşlık alanlara evlilik cüzdanı verilmiyormuş diye bir yaZı gördüm. Ne kadar doğru bir bilginiz var mı? 93 doğumluyum ve ailem uzun uğraşlar sonucu beni 2000 senesinde vatandaş yapabildi. Şimdi bende evlilik yoluyla avrupaya çıkmak için bu dikenli yolu yürüycem. Evlilik cüzdanı başvurusu ve tanımlanmasının ardından d vize için eşim hiç bg ye gitmeden türkiyeden vizeyi çıkartabilir mi? Vize çıktıktan sonrada amacımız bg değil almanyaya gitmek? Sizce nasıl bir yol izlemek daha mantıklı olur? Yaşadıklarınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim bu şekilde doğru bilgiye internetten ulaşmak Zor oluyor. Yaşamış birisinin anlattıkları herzaman daha iyi ??

    • Merhaba Aysun hanım, daha önce söylediğiniz gibi bir şey ne duydum ne gördüm. :) Sizin vatandaşlığınız üzerinden eşiniz de vatandaşlık alabilir. Fakat bunu birlikte Bulgaristan ve Türkiye arasında mekik dokuyarak yapabilirsiniz. Öncelikle evliliğinizin Bulgaristan tarafından da onaylı olması gerekir. Sonra eşiniz uzun oturum yani D vize başvurusu yapabilir. Daha sonra kimlik kartı alıp birlikte yaşadığınızı belirtmelisiniz. Oldukça meşakkatli bir yolculuk sizi bekliyor diyebilirim. :) Kolay gelsin

      • Merhaba Buket hanım,verdikleri takip no ile sürekli takip edebiliyorsunuz vize başvurunuzu yazmışsınız.fakat ben bunu nerden takip edebilirim kendim bulgaristandayım.internet de bir sayfa buldum ama 2017 den beri kimse yorum yapmamış yapanlarda güvenmeyin bu sayfaya diyor.bu arada Buket hanım 39 gün oldu bugün

      • Ve bir sorum daha olacak Bulgar vatandaşı eşim evde yokken gelseler ben dil anlamıyorum bu bir sorun olurmu.

  • Merhabalar Buket hanım benimde soyadım bulgaristan da farklı geldi biz d vize almak istiyoruz verilmiyo diye duyduk soyisminden dolayı biz bunu nasıl çözeriz yardımcı olursanız çok seviniriz ????

    • Buket hanım merhaba, ben de haftaya d vizesi için mülakata gideceğim. Eşim ve kızım Bulgaristan vatandaşı oldular. Mülakatta bana neler sorabilirler? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • Merhaba, konsoloslukların istedikleri belgeleri eksiksiz vermeniz durumunda çoğunlukla sorun çıkmıyor. Bu konuda evrak takibini çok dikkatli yapmanızı öneririm.

Recent Posts

Seyahat planlaması nasıl yapılır? Adım Adım seyahat rehberi

İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…

17 saat ago

Tesettür Otelin Avantajları ve Bilmeniz Gereken İpuçları

Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…

2 ay ago

Rize’nin Yeşil Doğasında: Rize Kalınacak Pansiyonlar

Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…

2 ay ago

Kapadokya’nın Kalbinde: Nevşehir Kalınacak Oteller

Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…

2 ay ago

Kütahya Kalınacak Oteller

Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…

2 ay ago

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar

Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…

2 ay ago