Saraybosna Gezi Rehberi

Saraybosna Bosna-Hersek’in başkenti ve en büyük kentidir. Saraybosna, ayrıca Bosna-Hersek Federasyonu’nun ve fiili başkenti Banyaluka olan Sırp Cumhuriyeti’nin de hukuki başkentidir. Şehir, barındırdığı dini çeşitliliğiyle biliniyor. Müslümanlık, Katoliklik, Ortodoksluk ve Musevîlik, burada yüzyıllar boyunca barış içinde bir arada var olmuşlar. İşte bu yüzden Saraybosna, Avrupa‘nın Kudüs’ü olarak kabul ediliyor. Ayrıca; Saraybosna, Türklerin Avrupa’da kurduğu en büyük kent olmuş ve bu durum bugün de hala geçerli. Bu sebeplerden dolayı da Türk vatandaşlarının akın akın gittiği Saraybosna’da sürekli Türklerle karşılaşmanız kaçınılmaz. Peki Saraybosna’ya nasıl gidilir? Saraybosna gezi rehberi yazımızda…

Bosna Hersek Vizesi

Bosna Hersek Türkiye‘den vize istemeyen bir ülkedir. En az 6 aylık geçerli bir pasaportunuz varsa ülkeye giriş yapabilirsiniz.

# Yurtdışına çıkmadan önce harç pulunuzu almayı unutmayın. Yurtdışı Çıkış Harcı Nedir? yazımıza göz atabilirsiniz.

Ek Bilgi: Bilindiği gibi Avrupa Birliği, Bosna Hersek hükümetinin üyelik başvurusunu kabul ederek Avrupa Komisyonu’ndan, ülkenin AB kriterlerine ne derece uygun olduğunu incelemesini istemişti. Yani Bosna-Hersek bir süre sonra Avrupa Birliği ülkesi olursa ülkeye girmek için Schengen Vizesi almak zorunda kalacaksınız.

Saraybosna’ya Nasıl Gidilir?

Alacağınız bir uçak bileti ile yaklaşık 1 saat 10 dakika gibi bir sürede Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek’deki en büyük hava limanına gidebilirsiniz. Hava limanı merkeze çok yakın isterseniz taksi kullanabilirsiniz veya kısa bir yürümeden sonra caddeye çıkıp tramvaya binip merkeze gidebilirsiniz.

Daha detaylı yol bilgisi için Saraybosna’ya nasıl gidilir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Saraybosna’da Nerede Kalınır?

Bosna’da otel bulmak çok zor değil. Bir rezervasyonunuz yoksa bile gün içinde gittiğinizde oldukça fazla otelle karşılaşacaksınız. Bizim gittiğimizde kaldığımız otel Guesthouse AE Sarajevo idi ama kesinlikle gitmenizi tavsiye etmiyorum. Çünkü bizim başımıza çok büyük sorunlar çıkardılar. Yaptığınız otel rezervasyonlarınız da kredi kartı bilginizi verdikten sonra asla otele gidip tekrardan nakit ödeme yapmayın. Resepsiyon size odanızı rezerve etmek için kredi kartı bilginizi aldığınızı daha sonra bir çekim olmayacağını ve orada nakit olarak ödeme yapmanız gerektiğini söylese bile kesinlikle nakit ödeme yapmayın. Biz otel tarafından çok çirkin iftiralara da maruz kalmıştık bu şekilde bir ticaret olmamalı. Ayrıca paramızı iade alabilmek için 1 yıl beklemiştik. Bu otel dışında Saraybosna gezi rehberi okurlarına tavsiye edebileceğimiz erken rezervasyon oteller listesini buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Saraybosna’da Gezilecek Yerler (Saraybosna Gezi Rehberi)

Bosna yeni sayılabilecek bir savaştan çıktığı için oldukça zor günler atlatmış bir ülke. Bu yüzden gezeceğiniz çoğu yerde yaşanan bu kötü olayların izlerine rastlayacaksınız. Ülke de, bu savaşta hayatlarını kaybedenler anılarına son derece sağdık ve onları yaşatmaya çalışıyor. Bosna Savaşı sonrası her ülke katılımda bulunarak şehri yeniden kurma çalışması yürütmüş. Türkiye de inşa ettiği toplu konutlarla bu çalışmalara katılmıştır.

Bu şehir adete tarih kokuyor. Göreceğiniz yerler merkezde kalıyorsanız eğer ilk olarak çarşı olacaktır.

Saraybosna Başçarşı

Saraybosna Başçarşı

16. yüzyılda kurulmuş bulunan meşhur Osmanlı çarşısıdır. Çarşıda hediyelik eşyalardan tutun Cafe&Restoranlara kadar her şey mevcut.  Dört tarafı İstanbul camilerinin mimari tarzında inşa edilmiş Osmanlı camileriyle çevrili olan Başçarşı’da Bosna Beylerbeyi Gazi Hüsrev Bey tarafından yaptırılmış bir han, medrese ve çok sayıda imaret bulunuyor. Meydanında Saraybosna’nın da simgesi haline gelmiş çok güzel bir sebil yer alıyor.

Saraybosna Kütüphanesi

Saraybosna kütüphanesi

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminde belediye binası olarak inşa edilen bina günümüzde Saraybosna’da ulusal kütüphane olarak kullanılıyor ve restorasyonu hala devam etmekte. Bu yüzden henüz ziyarete açık değil maalesef. Kütüphanenin dış duvarlarında bulunduğu yer ve bölge de yapılan savaş hakkında bilgiler yer alıyor Saraybosna gezi rehberi okurlarına ziyaret etmelerini tavsiye edebilirim.

Hacı Hüsrevbey Bezistanı

Hacı Hüsrevbey Bezistanı

Bu bezistan Gazi Hüsrev Bey tarafından 1531 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiş. Başçarşının girişinde bulunuyor ve içerisinde alışveriş yapacağınız dükkanlar var. Sevdiklerinize ve kendinize hatıra kalması amacıyla ufak hediyeler alabileceğiniz çokça dükkan mevcut.

Eski Yerleşim Yeri Üzerine Kurulmuş Yeni Bir Otel

Eski Yerleşim Yeri Üzerine Kurulmuş Yeni Bir Otel

Hacı Hüsrevbey Bezistanının hemen yanı başında duran bu yeni bina altta bulunan eski yerleşim yeri bozulmadan yapılma bir otel. Tarihlerine oldukça sahip çıkan Bosnalılar camdan geçitlerle eski taşları izleyerek yeni otelde bunun keyfini sürebiliyorlar.

Saraybosna Katedrali

Kutsal Kalp Katedrali, Saraybosna

Burası Bosna Hersek’in en büyük katedrali olma özelliğini de taşıyor ve hemen hemen herkesin buluşma noktasıymış. İnsanlar günlük yaşantılarında dışarıda buluşmak için bu katedralin önünü seçiyorlarmış. Biz çok şanslı bir çift olmamızdan mıdır bilinmez ücretsiz olarak bir rehber bulmuştuk kendimize ve o gün turda bizden başka kimse yoktu. 🙂 Bu yüzden daha ayrıntılı olarak herşeyi dinlemiş ve görmüş olduk. Bu bilgi de sevgili rehberimizdendi. 🙂 Katedral yine Başçarşı girişinde bulunuyor her yer birbirine çok yakın olduğundan ve yapılar çok büyük olduğundan kaçırmanız imkansız. 🙂 Saraybosna gezi rehberi okurlarına görmelerini tavsiye ettiğim bir yer kesinlikle.

Sonsuz Ateş

Sonsuz Ateş

II.Dünya Savaşı’nda Almanlara karşı koyan tüm Bosnalı, Sırp ve Hırvat partizanlar anısına yanan, Saraybosna kuşatması dönemi dışında sönmemiş olan “Sönmeyen Ateş Anıtı”. Bu anıt tüm savaşta ölenler için yakılmış bir ateş.

City Market Saraybosna

City Market Saraybosna

Burası her ne kadar bir müze,kütüphane veya başka bir şeymiş gibi gözükse de malesef değil arkadaşlar. 🙂 Burası bir market 🙂

Tarihi Osmanlı Hamamı

Tarihi Osmanlı Hamamı

Rehberimizin de anlatıyor olduğu gibi Osmanlı Döneminde hamam olarak yapılmış ve günümüzde de hala hamam olarak kullanılmaya devam ediliyormuş. Tramvay yolunun üzerinde bulunan ve sol yukarı tarafında açık bir pazar yeri bulunan bu hamamı savaş dönemi sırasında çeşitli bombalar atılarak hem pazar yerine, ki izleri hala mevcut göreceksiniz, hemde çevresine zarar verilerek yok edilmeye çalışılmış.

Saraybosna Modern Sanatlar Fakültesi

Saraybosna Modern Sanatlar Fakültesi

Bu fakülte 1949 yılında kurulan ve eğitim kalitesi sürekli gelişen Saraybosna Üniversitesi’nindir. Bosna Hersek’in en büyük ve en iyi üniversitesi olarak bilinir. Bosna Hersek hayat pahalılığı konusunda Türkiye’den daha ucuz durumdadır. O yüzden Türkiye’den giden öğrenciler çok rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürmektedirler.

Miljacka Nehri

Miljacka Nehri

Bulunduğum köprünün kuzey ucunda 1914 yılında Gavrilo Princip tarafından Avusturya’nın Archdukton Franz Ferdinand suikastının yapıldığı yerdir ve böylelikle I. Dünya Savaşı’nın casusu belli olmuştur. Kentteki korunmuş köprüler arasında en yaşlı köprüdür. Köprünün dört kemeri vardır ve üç güçlü sütun ve set üzerindedir; Taştan, alçıdan inşa edilmiş ve iki açıklığın üstündeki kütlelerdeki gözler, Saraybosna’nın mühründe görülebilecek kadar karakteristik bir yapıya sahiptir.

Doğu-Batı Çizgisi

Doğu-Batı Çizgisi

Tahminimce bu yazıyı okumayanların çoğu üzerinden öylece geçip gidecek fakat bu çizginin önemini öğrenemeyeceklerdir. 🙂 Bu yerdeki çizgi dünyanın Doğu-Batı çizgisidir. Yani doğu ve batı bu çizgiden sonra belli oluyor. 🙂 Bu çizginin hemen sağ tarafındaki amcanın önünde durduğu sokağa girdiğinizde ise karşınıza bir saat kulesi çıkacaktır. Bu saat kulesi de geçmişte olduğu gibi ramazanda iftar vaktini bildirmeye devam ediyor. Ay takvimine göre çalışan tek saat olmasıyla dikkati çeken ve Boşnakların “Sahat Kula” veya “A la Turca” dedikleri saat kulesi, güneş tam battığında saat 12.00’yi gösteriyor. Saatin 12’yi göstermesiyle kandillerin yandığı camiler, günün bittiğini ve iftar vaktinin geldiğini haber veriyor.

Umut Tüneli Kuzey Çıkışı

Umut Tüneli Kuzey Çıkışı

Bosna Savaşı sırasında kuşatma altındaki Saraybosna’yı o sırada Birleşmiş Milletler kontrolünde olan Saraybosna Uluslararası Havalimanı’na bağlamak üzere 30 Temmuz 1993’te açılmış 800m. uzunluğundaki tüneldir. Gıda, insani yardım ve cephanenin şehre ulaşması ve insanların şehirden çıkabilmesi için kullanılmış. 1 m. genişliğnde, 160 cm. yüksekliğinde ve 800m. uzunluğunda. Bosnalıların İgman Dağı yakınlarında Butmir bölgesinde Kolar ailesine ait evin altından inşa etmeye başladıkları tünelin yapılması 4 ay 4 gün sürmüş. Savaş döneminde günde ortalama 1000 kişi tüneli kullanmış. Tünelin kuzey girişindeki ev ki orası resimdeki yer, 1996 yılında müzeye dönüştürülmüş. Giriş ücretli öğrenciler için ISIC kart daha uygun fiyata girebiliyorsunuz. İçeri de ilk önce bir oda da bulunan slayt gösterisini izlemenizi ve olan her şeyi gerçekmiş gibi yaşayıp tüneli sonra görmeniz Saraybosna gezi rehberi okurlarına tavsiyemdir.

Saraybosna dışında mutlaka görmenizi tavsiye ettiğim bir yer Mostar‘dır. Mostar gezi rehberi ve Saraybosna’dan Mostar’a nasıl gidilir? yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz. Bosna Hersek’e kadar gelmişken Sırbistan’ı da görmeden dönmem diyorsanız Belgrad gezi rehberi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. 🙂

Bosna Hersek gezinizde elektronik eşya alırsanız vergisini nasıl geri alcağınızı öğrenmek için Tax Free nasıl ve nereden alınır yazımıza bakın.

Saraybosna gezi rehberi hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz. Yaptığınız gezilerle yeni,umut dolu hayata koşmanız dileğiyle,

Mutlu ve Cesur Kalın. 🙂

Saraybosna Fotoğraf Galerisi

Ferhadiye Caddesi
Ferhadiye Caddesi’n de ölenlerin isimleri
Ferhadiye Caddesi’n de ölenlerin vurulduğu kanlı nokta
Miljacka Nehri – 2
Kaçış Tüneli
Kaçış Tüneli İçindeki Mini müze
Saraybosna Görüntüsü
Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

Share
Published by
Buket Cesur

Recent Posts

Seyahat planlaması nasıl yapılır? Adım Adım seyahat rehberi

İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…

14 saat ago

Tesettür Otelin Avantajları ve Bilmeniz Gereken İpuçları

Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…

2 ay ago

Rize’nin Yeşil Doğasında: Rize Kalınacak Pansiyonlar

Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…

2 ay ago

Kapadokya’nın Kalbinde: Nevşehir Kalınacak Oteller

Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…

2 ay ago

Kütahya Kalınacak Oteller

Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…

2 ay ago

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar

Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…

2 ay ago