Merhaba arkadaşlar. Şimdiye kadar paylaşmış olduğumuz gezi yazılarımıza gösterdiğiniz ilgi için herkese teşekkür ederiz. 🙂 Mostar gezi rehberi yazımızda size Eski Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nin altı federe cumhuriyetinden biri olan Bosna-Hersek’te ki Mostar seyahatimizi anlatacağız.
Bosna Hersek Balkanlar‘da bulunan ülke bütününü oluşturan Boşnaklar, Sırplar ve Hırvatlar olmak üzere üç etnik gruba ev sahipliği yapan bir ülkedir. Bosna Hersek Türkiye‘den vize talep etmeyen diğer bir ülke. Uçak ile direk gidecekseniz eğer Saraybosna Uluslararası Havalimanı ve aynı zamanda Butmir Havalimanı olarak da bilinen Bosna-Hersek’deki en büyük hava limanına ineceksiniz. Hava limanı merkeze çok yakın olduğundan isterseniz 10 dakika yürüyerek caddeye çıkabilir tramvaya binebilirsiniz isterseniz taksi tutabilirsiniz. Ama pazarlık yapmayı sakın unutmayın. Her ülkede olduğu gibi takside ki sıkıntı burada da var. Mostar’a gitmek için ise Saraybosna otobüs terminalinden bir bilet almanız yeterli olacaktır. Seyahatiniz yaklaşık 2,5 – 3 saat arası sürecektir. Mostar’a geldiğinizde ineceğiniz otobüs terminalinden yürüyerek Mostar’ı gezmeniz mümkün.
# Daha geniş ve ayrıntılı bilgi için Mostar Nerede ve Nasıl Gidilir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Mostar, konaklamanız için oldukça uygun fiyatlı otel seçeneklerine sahip bir şehir. Şehirde gecelik ortalama 30 EUR civarında konaklamak için kendinize bir hostel bulabilirsiniz. Mostar gezi rehberi okurlarına önerebileceğim en merkezi hostel Hostel Golden Bridge olacak. Kalacağınız süre ortalama 1 hafta 7 gün diye düşünürseniz bile vereceğiniz fiyat şu an 299 TL civarında olacaktır. Seçenekler tabi ki çok daha fazla. Bunlar için ise en iyi fiyat garantili siteleri takip edebilirsiniz ama mutlaka erken rezervasyon yaptırmayı ihmal etmeyin.
Mostar’a geldiyseniz eğer gideceğiniz ilk yer tabi ki ünlü Mostar Köprüsü (konumu) olacaktır. Mostar, Bosna-Hersek’te Hersek bölgesinin en büyük şehri. Neretva Nehri’nin kıyısında yer alan Mostar, Hersek’in başkenti olmuş. Şehre ismini veren ünlü Mostar Köprüsü, Hırvatlar tarafından yıkılmış ve savaş sırasında şehrin etnik yapısı değişmiş. Müslümanlar Mostar’ın doğusunda, Hırvatlar batısında yaşamaya başlamışlar.
Oldukça kanlı bir geçmişi var Bosna’nın ama göreceğiniz müthiş eserler ve Osmanlı’dan kalma bir çok yapı hala ayakta ve onarılarak yaşatılmaya devam ediyor. 2005 tarihinde eski Mostar şehri, UNESCO tarafından Dünya Miras Listesine alındı. Orjinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilmiş. Mimar Sinan da Kayseri doğumlu olduğu için, Mostar’ı kardeş şehir olarak ilan etmişler. Şimdiler de tüm bu geçmiş acı olaylar unutulup ABD, Türkiye, Hollanda, İtalya ve Hırvatistan’ın katkılarıyla Yapı Merkezi tarafından temel,beden duvarları ve zemini güçlendirilen köprü, bir Türk şirketi tarafından aslına uygun olarak yeniden inşa edilip turistler için önemli bir yer halini almıştır.
Sizlerinde gelip bu ülkede ve bu şehirde görmeniz gereken ilk şeyin Mostar Köprüsü olduğu kanısındayım. Mostar Köprüsü’ne otobüs terminalinden yürüyerek ulaşabilirsiniz. Yol üzerinde hediyelik eşya alabileceğiniz bir çok dükkan bulunmakta. Bir de Mostar gezi rehberi okurlarına kesinlikle bir bardak nar suyu içmenizi tavsiye ediyorum. 🙂 Basit bir şeymiş gibi gözüküyor biliyorum fakat tattığınız zaman ne demek istediğimi anlayacaksınız. 🙂 Yemek olarak mutfakları oldukça zengin olan Bosnalıların Boşnak böreği ve Cevapi yemeklerini müthiş köpüklü bir ayranla yemenizi tüm Mostar gezi rehberi okurlarına tavsiye ederim. 🙂 Mostar Köprüsü’ne doğru taşlı ve biraz yokuş yukarı çıkacaksınız.
Etrafınızda göreceğiniz hediyelik eşyaları incelemenizi isterim. Çoğu el emeği göz nuru olan oyalı ve renkli bir çok takı ve benzeri şeyler bulabilirsiniz. Köprüye geldiğiniz zaman köprü üzerinde hava ne olursa olsun sizi şortla bekleyen çılgın bir adamla karşılaşacaksınız. 🙂 Bu kişi para karşılığında köprüden aşağı atlayarak şov yapıyor. 🙂 Kendini tehlikeye atmaması için biz böyle bir para vermedik tabi ki ama verenler oldu ve bizde böylelikle adamın atlayışına şahit olduk.
Köprünün karşısına geçtiğiniz zaman ki bu taraf Müslüman tarafı oluyor ezan seslerini duymanız mümkün olacaktır. Oradaki eski Koski Mehmet Paşa Camii Sokullu Mehmet Paşa’nın Timar Defterdarlığı’ndan Koski Mehmet Paşa tarafından yapılmış. Fakat savaşta yıkılan minaresi T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından restore edilerek 31 Ağustos 2001 yılında tekrar ibadete açılmıştır. Gidebileceğiniz bir diğer yer ise Mostar’a 12 kilometre mesafede bulunan Blagaj kasabası. Buradaki en önemli yapı, 15. yüzyılda inşa edilmiş bir tekkedir. Blagaj Tekkesi, Osmanlı mimarisi ve Akdeniz tarzının etkileriyle 1520’li senelerde inşa edilmiş ve Bosnalılar tarafından milli anıt olarak kabul edilmiş. Burası Avrupa’nın en önemli beşinci doğal güzelliği olarak nitelendiriliyor. Ayrıca Sarı Saltuk’un Türbesi’ni de burada görebilirsiniz. Görebileceğiniz bir diğer yer; İkinci Dünya Savaşı’nda Mostar’ı savunurken ölenler için yapılmış olan Partizan Abidesi. Şehirdeki önemli anıt mezarlıklardan biridir. Mostar gezi rehberi okurlarına burayı ziyaret etmelerini öneririz.
Köprüleri bitmeyen şehir de görmeniz gereken bir diğer köprü ise Eğri Köprü. Burası Neretva Nehri’nin kolu olan Rabobolja Deresi’ni bağlar. İnşa tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Mostar Köprsü’nü andıran köprü yarım bir daire şeklindedir.
Ve son olarak Türk Evi Biscevica Türk Evi ya da orijinal adı ile Biscevica Evi, Türk döneminden kalma en güzel korunmuş yapıtlardandır. Kajtaz (Türk Evi) 18. yüz yılın sonlarına doğru inşa edilmiş. Mostar’da gezip göreceğiniz bu ve bunlar gibi bir çok yer var. Bunlardan bazıları; Müslüm Bey Konağı, Eski Köprü Müzesi, Tara Kulesi, Saat Kulesi ,Hersek Tarih Müzesi gibi yerlere de uğrayarak, Osmanlı eserlerinin izlerini taşıyan bir çok parça ve binayı görerek tarihin sayfalarında kendiniz içinde bir yer bulabilirsiniz.
Mostar Gezi Rehberi yazımız hakkında yorumlarınızı bekliyoruz. Balkanlar’da gezilecek yerler için buradan diğer balkan gezilerimizi okuyabilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın…
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…
View Comments
Balkanlar Gezisi yapacak olsam ilk durağım Bosna Hersek olurdu kesinlikle, çünkü en çok merak ettiğim bir ülke, yazınız sayesinde bosna hersek mostar kentini öğrenmiş oldum, gerçekten çok güzel bir yazı dizisi hazırlamışsınız, sayenizde birçok bölge hakkında bilgi sahibi oluyoruz...
Rica ederiz. Bosna Hersek gezisi düşünüyorsanız eğer Saraybosna gezi rehberi yazımızı da okumanızı öneririm. :)