Yazmalara, anlatmalara doyamadığım bir yer Bali. Tekrar imkanım olursa yine gitmek istediğim nadir yerlerden biri. O kadar çok keşfedilecek yer var ki, orada yaşayan bir arkadaşım Bali için en az 1 ay gerekli demişti. Yani sadece bir haftalık yada on günlük bir seyahatten bahsetmiyor. Tüm Bali için en az 1 ay gerekli diyor. Düşünün artık ne kadar büyük ve değişik bir yer olduğunu. 🙂 Biz her ne kadar sadece balayımız süresince orada olmuş olsakta gezgin ruhumuz sayesinde elimizden geldiğince bir çok yer görme fırsatımız oldu. Bu sebeple de bu deneyimlerimizi Bali gezi notları adı altında anlatmaya karar verdim.
İlk iş olarak buraya neden ve nasıl karar verdiğimizden yani teeee en başından başlayacağım. 🙂 Her genç kızın hayali olan o evlilik müessesesi için bizde ilk adımı attıktan sonra başladık tabi balayımızı nerede yapalım telaşına. Neredeyse her şeyi bırakıp ülke, şehir, semt, dağ, deniz, tepe falan aramaya başladık. Derken Avusturalya’da yaşayan bir arkadaşım Bali seyahati sırasında anlık bir fotoğraf gönderip “karşımda manzaram elimde biram” diye bir manzara fotoğrafı gönderdi ve ben o sıra karar verdim ki kesinlikle burayı görmeli ve bir şekilde gitmeliydim.
Bunları kendi kendime konuşurken Cihan’la da paylaştım ve biz o saatten sonra Bali hakkında araştırmalara başladık. Bu araştırmalar Bali’de ne yapılır? Bali’de nerede kalınır? Bali’de ne yenir? vs vs şeklinde bir çok soruyu yanıtlamak için günlerce hatta aylarca sürdü diyebilirim. Bu soruların yanıtlarını kendimizce yeterli bulduğumuzda da karar verdiğimiz otantik bir otelde rezervasyonumuzu yapıp, kendimize gidiş dönüş Dubai aktarmalı iki de uçak bileti aldık. Her şeyi ayarladığımıza göre sadece artık tarihi beklemek ve oraya gitmek kalmıştı.
Bu kadar araştırma yaptıktan sonra yaptığınız araştırmaların hakkını vermek için yorulmadan gezmeniz gerekir. 🙂 Bali gezi notları arasında bu araştırmalarıma da yer verdim ve kısa kısa hepsinden bahsedeceğim.
Bilet Seçimi: Bali’ye nasıl gidilir? sorusuna yanıt olarak, öncelikle uçak bileti aramaya başladık. Çünkü uçuşlar oldukça pahalı ve genellikle aktarmalı oluyorlar. Tüm sitelerde ki fiyat araştırmalarını yaptıktan sonra uçuşumuzu Emirates hava yolu şirketi ile yapmaya karar verdik ve Emirates’in kendi sitesinden biletlerimizi USD cinsinden satın aldık. Sebebi de tabi ki diğer firmalara göre daha ucuz olmasıydı. Bali’ye aktarmasız bir uçuş olmaması uçak bileti fiyatlarını da yükselttiği için sizin için en uygun olan bileti seçip hemen almanızı tavsiye ediyorum.
Bizim 2017 yılının şubat ayında aldığımız bilet fiyatı toplamda Amerikan Doları cinsinden 1.097 USD’di. Şimdiki dolar kuru ile karşılaştırıldığında 7.000 TL’den fazla bir rakama karşılık geliyor. 🙂 Haliyle bu durum şu anda evlilik yapan kişilerin hayallerini suya düşürebiliyor. Yada seyahat için plan yapanları bu fikirden uzaklaştırıyor ama yine de bir ümit olurda döviz rakamları normale dönerse bu yazımı kendinize yol gösterici olarak görebilirsiniz belki… 🙂
Otel Seçimi: Bali’de nerede kalınır? diye merak edenler için; Bali’de otel seçimi aslında çok zor. Sebebi; hepsinin birbirinden çok güzel olması. İsterseniz bir lüksün içinde havuzlu, denizli bir yerde kalabilir Antalya’dan farksız bir tatil yapabilir, yada biraz daha Bali’nin içinde yeşilliklerin arasında otantik bir otel seçip konaklamanızı yapabilirsiniz. Biz her zaman olduğu gibi o zamanda otantik ve yeşili seçip Tjampuan Spa Hotel adlı hotelde 5 günlük bir rezervasyon yaptırdık. Bunun için ise otelleri bir çok farklı siteden inceledik ve yine en uygununu kendi sitesinde verdiğini gördük.
Oteli beğendikten sonra otelin sitesini internet üzerinden araştırıp kendi sitelerinden rezervasyon yaptık. Rezervasyon için bir ücret ödemedik sadece gideceğimiz tarih, kalacağımız gün ve çıkış günümüzü ve saatimizi belirttikten sonra rezervasyonumuz onaylandı. Otele gittiğimizde otelden çıkmadan önce ödememiz gereken miktarı bize fatura keserek veren resepsiyona toplamda 5 gün için Endonezya Rupisi para biriminden 9.600.000 IDR ödedik. Bu rakam da şu anda ki kur üzerinden yaklaşık olarak 4.300,00 TL’ye denk geliyor.
Bu rakamlar şu anda bu kadar yüksek gibi gözüksede gittiğimiz zamandaki ortalamada Antalya’da yapacağınız bir balayında harcamanız gereken parayla eşit miktara geliyordu. Zaten bizde daha çok bu sebeple Bali’yi tercih etmiştik. Bu sayede hem sizlere yeni bir yerler anlatacak Bali gezi notları paylaşacak hem de biz yeni yerler görmüş olacaktık.
Fotoğrafçı Seçimi: Balayımızda dış mekan fotoğraf çektirme fikri yine sevgili canım eşim Cihan’dan çıktı. 🙂 Daha önce de bir çok yerde profesyonel fotoğrafçılar ile tanışıp özel anlarımızı fotoğraflamaları için çalışmıştık. Yine bu şekilde anlaştığımız bir fotoğrafçı bulduk ve Bali’de en iyi nerede fotoğraf çekilebilir diye bizi yönlendirmesini istedik.
Fotoğrafçımız da şansımıza o kadar şeker bir insan çıktı ki 🙂 Hala daha konuşup birlikte çalışıyoruz. Sizde eğer yolunuz düşerde Bali’de düğün fotoğrafı çektirmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. En uygun fiyatlı şekilde istediğiniz hizmeti sağlayabilecek çok tatlı bir veya isterseniz iki fotoğrafçı ile harika bir gün geçirebilir harika anılar biriktirebilirsiniz. Biz sizin için her şeyi kolaylaştırdık ve hızlı bir geri dönüşle tüm sorularınıza cevap vereceğiz. Tek yapmanız gereken şey bize iletişim kısmından ulaşıp Bali’ye gideceğiniz tarihi belirtmek. 🙂 Bali gezi notları bu şekilde uzadıkça sizin de bir çok notunuz ve anınız olacağından eminim. :))
Bali’de havalimanı olan Denpasar hava alanına indiğimizde gece saat 23:00 arasıydı. Türkiye‘den şubat ayında gitmiş biri olarak ayaklarımızda botlar üzerimizde tshirtler komik bir şekilde etrafta dolanırken taksi aramaya başladık. Her yerde olduğu gibi burada da turistlere yolunacak kaz cinsinden baktıkları için bu tarz şeyleri atlatmak için kendimiz konuşup pazarlık yaptığımız bir taksici ile 40 IDR için bizi Denpasar hava limanından Ubud’ta bulunan otelimiz Tjampuan Spa Hotel’e götürmesi için anlaştık. Denpasar Hava limanı ile Ubud arası yaklaşık 40-45 dk arasında sürdü. Trafik sağdan aktığı içinde ayrıca tuhaf gelen Bali o an itibari ile bize oldukça ilginç gelmeye başlamıştı zaten.
Otele geldiğimizde sessiz bir şekilde odamıza çekilirken etrafta ne olduğunu anlamadan bir ormana girdik. Kısa bir yürüyüşün ardından bu yolun bizim odamıza giden yol olduğunu anladık ve hemen güzel bir uyku çektik. Saat farkında dolayı oldukça yorgun düşmemiz bizim için biraz yorucu olmuştu. Eğer sizde bu şekilde bir seyahat planlıyorsanız kesinlikle kalacak gün sayınızı en az 15 gün yapın derim. 🙂 Bu gün sayısı altında kalmak için geliyorsanız da hiç gelmeyin daha iyi çünkü gerçekten oldukça yorucu bir seyahat oluyor ve geldiğinizde en az 1-2 gün kendinize gelmeniz sürüyor.
Sabah kalktığımızda odamınızın kocaman bir balkonu olmasının yanı sıra altında kocaman şarıl şarıl akan bir nehir olması da cabasıydı. O sesle ve balkona çıktığınızda gördüğünüz manzara ile o kadar güzel uyanıyorsunuz ki bu duygu gerçekten çok harika. 🙂 Devamında ilk defa hint kültürüne uygun bir kahvaltı yapacağımızı düşünerek hazırlanıp hemen kahvaltıya gittik.
Yediğimiz ilk şey krep oldu. Benim değişik tatlar konusunda biraz sıkıntı yaşadığım doğru ama Cihan’nın böyle bir problemi olmadığı için her şeyden tadarak kahvaltısını yaptı. 🙂 Genel olarak Bali’de aç kaldığım günler benim içinde başlamış oldu. Daha sonrasında ne yapabiliriz diye Bali gezi notları defterimizi açtık ve Spaya gitmeye karar verdik. Bu kadar gelmişken Bali masajı yaptırmadan gitmek olmazdı zaten. Yine otelimizin içinde bulunan bu masajlardan yararlandık ve güzelce rahatladıktan sonra fotoğrafçımızı otelimizde ağırladık.
Yapacağımız Bali fotoğraf çekimi için bizi otelimize kadar ziyarete gelen sevimli fotoğrafçımızla mekan seçimi saat ve gün konuşarak günü bitirdik. Akşamında ise dışarda turlayarak etrafta neler var diye keşfe çıktık. Bir çok tapınak göreceğimizden habersiz yürürken bastığımız her yerde pirinç olduğunu görmekten bıkarak otelimize geri döndük. Bu kadar tapınak ve pirinci bir arada sanırım başka hiç bir yerde göremem 😀
Otelimizin harika doğasını ve çevresini iyice gezdiğimizden emin olduktan sonra fotoğrafçımız ile konuştuğumuz güne geldik. Sabah 5 te gün doğumu ile başlayan çekimimizde fotoğrafçımız bizi oldukça gezdirdi ve tam gün bir fotoğraf çekimi ile birlikte harika manzaralar görüp güzelce yemeğimizi yedik. Akşam güneş batana kadar devam eden bu etkinlik bizim için en unutulmayacak anların başında geliyor kesinlikle. Sabah gün doğumunu sizde gidip Batur Dağı’nda izleyebilirsiniz mesela sadece fotoğraf çektirmek için gidilmez değil mi ? 🙂 Devamında o meşhur pirinç tarlalarını görmeye Tegalalang Rice Terrace yani Pirinç tarlalarına gidebilirsiniz. Zaten buraya gitmediyseniz Bali’yi gördüm demeyin. 🙂
Gezmeye devam ederek biraz daha uzakta olan Malasti Beach plajına giderek Hint okyanusun da ılık sularda yüzebilir gel git olayını seyretmek için güneşi orada batırabilirsiniz. Bahsedilen meşhur tapınaklardan hepsini gezmeniz kısa süreli bir gezi de mümkün olmasa da biz iki tanesini görme şansı bulduk. Sangeh Tapınağı ve Tanah Lot. Bu iki tapınakta birbirinden güzel bir çok değişik geleceğe ve görüntüye sahipler. Sangeh Tapınağı için girişte ücret ödemek zorunda değilsiniz ama Tanah Lot için girişte 15 IDR kişi başı olarak ücret ödemeniz gerekiyor.
Tüm gün yaptığımız fotoğraf çekiminden sonra yorgunluğumuzu atmak için dinlendirici bir müzik eşliğinde akşam yemeğimizi yedikten sonra odamıza çekilerek dinlenmeye başladık.
Kalan son iki günümüzü nasıl değerlendirebiliriz diye yaptığımız araştırmalar sonucu motor kiralamaya karar verdik. Zaten tavsiye edeceğim en kolay ve en rahat ulaşım aracı motor olur herhalde. Zaten çok ucuzlar ayrıca Bali’de her 10 kişiden 9’u motor kullanıyor. 😀 Motordan geçilmiyor hatta. O derece motorcu var. Çoluk çocuk herkes kullanıyor. Ayrıca motor ehliyetiniz olması gerekmiyor. Sadece daha önce kullanıp kullanmadığınızı soruyorlar o da ilginçte neyse..
Otelde online olarak indirdiğimiz Google Haritaları dışarıda offline olarak kullanabilmemiz büyük bir artı bizim için size de tavsiye ederim. İnternet olan bir yerde daha önceden gideceğiniz yerlerin haritalarını indirip kaydedebilirsiniz. Daha sonra internetiniz olmasa bile haritayı kullanabiliyorsunuz. Gelelim bizim yol haritamıza.
Biraz okyanus havası alalım dedik bindik motora en güzel plajı aradık. Nusa Dua plajı en iyilerinden biri diyebilirim. Bu arada gezintimiz Ubud bölgesinde oluyor. Hint okyanusa kıyı olan Bali adası sıcacık suyu ile bizi baya bi etkiledi diyebilirim.
Genel olarak plajda güneşlenebilirsiniz ama oldukça yanarsınız söylemedi demeyin. Ayrıca motoru kullanırken üzerinize mutlaka uzun kollu bir şey giyin. Biz insanların bu şekilde giyindiklerini gördükçe gülmüş, bu sıcakta böyle giyinilir mi diye söylenmiştik. Ama hasta olunca anladık ki güneş çarpması geçirmemek için böyle yapıyorlarmış. 😀 Neyse… Yanınızda bu durumlar için ilaç bulundurmayı da unutmayın bu arada. 😀 Civarda yine dolaşıp biraz okyanusa girdikten sonra yine geri döndük.
Yapacağınız şey sadece bizim gibi denize girmekse buraya gelmenizi tavsiye ederim. Oldukça sakin bir yer. Sörfte yapabilirsiniz ayrıca. Su çok güzel sığ ve temiz. Akşam saatlerine doğru su yükselip gel git oluyor ona dikkat edebilirsiniz. Son olarak ilk bulduğunuz şezlonga oturmayın sahil çok büyük yürüyüp daha iyi ve ucuz bir yer bulabilirsiniz.
Motor tepesinde yediğimiz güneşin acısını hafifletmek için en yaptıysak olmadıysa da o halsizlikle eve dönüş için yola çıktık. Uçağımız öğlen 12 de olduğu için otelden çıkışımızı verip valizimizle bir taksici amca ile anlaştık. Bizi bilindik yakın yerlere götürmesi için konuştuk. Sonra da havalimanına bırakacaktı. Yarım gün için 50 IDR vermemiz yetti. Önce Monkey Garden’a gidip sadece maymunların serbestçe dolaştığı bir parkı ziyaret ettik. Eğlenceli ama biraz tehlikeli olabiliyor.
Hayvanlar sakinler ama elinizde yiyecek görmeleri saldırmasına sebep olabiliyor. Yada çantanız yada değerli parlak bi eşyanıza atlayabiliyorlar. Dikkat ettiğiniz sürece sorun çıkmayacak bir gezinti yapabilirsiniz burada. Giriş ücretli. Ayrıca taksicimiz kapıda bizi bekliyor. 🙂
Havanın biraz kapatıp yağmura yer vermesi biraz daha rahatlatmıştı bizi ama bu seferde çok aşırı nem yapmaya başladı. Hava durumu ve yemek konusunda bana uzak olan bir yer oldu aslında Bali. 🙂 Bu seferde taksicimiz bizi Fil parkına götürdü. Fil Bahçesi oldukça güzel yeşil bir mekan. Yine içeride hayvanların serbestçe dolaşabildikleri kocaman bir park alanı. Ayrıca içeri de bir restoran ve çikolata üreten bir işletme var. 🙂 Girip her türlü tattan çikolata deneyebiliyorsunuz.
Devamında Fil turu yapmak isterseniz o kocaman arkadaşları yormadan küçük yarım saatlik bir tur yapabililiyorsunuz. Bu tur yine ücretli hatta baya da pahalı. Ama biz hala balayındayız deyip bastırdık parayı ve iki kişilik bir tur satın aldık. Güzel ve eğlenceli fil gezisinden sonra isterseniz onlarla fotoğraf çektirebilirsiniz. Zaman böylece ilerlerken son mekanımız olan Tanah Lot a geldik. En güzel gün batımlarının olduğu yer diye söylendi bize. 🙂 Oturduk ve bekledik tüm gün batımını gerçekten de denildiği kadar var. Yine gel git sebebiyle güvenlik önemlerinin hat safha da olduğu bir yer.
Tanah Lot girişi 15 IDR olarak ödeme yapıyorsunuz. Aslında bunlar içeride bulunan tapınakların bakımları için kullanılıyor. Yoksa bildiğiniz sahil. 🙂 Sahile gitmek için para mı verilir demeyin yani. 🙂 Bir çok dükkanın olduğu bu yerde isterseniz son alışverişinizi de yapabilirsiniz. Ve taksicimiz ile havalimanında ayrılıp gece 12 deki uçağımızı beklemeye başladık.
Bali gezi notları olarak anlatabileceğim kısa ve en özet şekli bu şekilde gezimizin. 🙂 Sormak istediğiniz yada merak ettiğiniz herhangi bir konuda bize yazının altında bulunan yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın
İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…
Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…
Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…
Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…
Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…
Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…
View Comments
Akıcı anlaşılır sade bir dille anlatım elinize sağlık gençler