Sizde benim gibi Bulgaristan üzerinden Belgrad‘a seyahat ediyorsanız mutlaka Niş’e de seyahat etmek isteyeceksinizdir. Niş her ne kadar ufak bir şehirde olsa güzel turistik yerleri bulunmaktadır. En azından burası için bir gününüzü ayırmanızı tavsiye edebilirim. Sözü uzatmadan Niş gezi rehberi yazımıza başlayalım.
Sırbistan Vizesi
Niş gezi rehberi okurlarının merak ettiği ilk şey Sırbistan vizesidir. Sırbistan Türk vatandaşlarından vize istememektedir. Bu sayede Niş’e vizesiz gidebilirsiniz. Yurtdışına çıkabilmeniz için pasaportunuzda en az 6 ay süre bulunmalıdır. Yurtdışına çıkışınız sırasında yurtdışı harç pulu almayı unutmayın.
Niş’e Nasıl Gidilir?
Niş gezi rehberi yazımızda bir diğer merak edilen konu ise Niş’e nasıl gidilir. Ben Niş’e Sofya‘dan tren ile yolculuk yaparak gitmiştim. Balkan ülkelerinde trenlerin çok konforlu ve güvenli olmaması sebebiyle tren kullanmanızı pek tavsiye etmiyorum. Ayrıca otobüsle seyahate göre oldukça yavaşlar ve fiyatları neredeyse aynı. Bulgaristan’dan geçme şansınız yoksa mecburen uçak ile Belgrad’a gelip buradan Niş’e otobüs ile gidebilirsiniz. Belgrad’dan Niş yaklaşık 3 buçuk saat sürmektedir. Belgrad’tan Niş’e nasıl gidilir? yada Niş’ten Belgrad’a nasıl gidilir? öğrenmek için linklere tıklayarak yazılarıma ulaşabilirsiniz.
Niş’te Nerede Kalınır?
Niş’te otel fiyatları gayet uygundur 20 dolardan başlayan fiyatlarla otel bulabilirsiniz. Niş’te bulunan otel listesine ulaşmak için burayı tıklayabilirsiniz. Mutlaka erken rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Niş’te Gezilecek Yerler (Niş Gezi Rehberi)
En çok merak edilen Niş gezi rehberi yazımızda nerelerin gezilmesi gerektiğidir. Niş’e gece vardığım için direk otelime geçip uyumuştum. Sabah olunca otelimden çıkar çıkmaz Nisava Nehri‘ni görmek için yola çıktım.
Nisava Nehri
Niş’te ilk durağım Nisava nehri olmuştu. Niş’in tam ortasından geçen Nisava nehri şehri ikiye ayırıyor. 218 km uzunluğundaki nehir Bulgaristan‘a kadar uzanmakta. Güneş henüz yeni yeni doğmaya başlıyorken nehrin kenarında oluşan görüntü oldukça güzeldi. Biraz daha burada vakit geçirdikten sonra kahvaltı yapmak amacıyla merkeze doğru gittim.
Kral Milan Meydanı
Niş’in en işlek meydanı burası. Meydanın başında McDonald’s bulunmakta tıpkı istiklal meydanı gibi. 🙂 Biraz daha aşağı yürürseniz güzel bir Sırp fırını göreceksiniz. Burada güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Kahvaltımı da yaptıktan sonra enerjimi toplayıp gezime devam ettim. 🙂 Kral Milan Meydanı‘nda bir kaç tur atıp fotoğraf çektikten sonra meydanın aşağısında yer alan köprüden nehrin öbür tarafına geçtim. Burada Osmanlı zamanından yapılma bir kale yer almaktadır.
Niş Kalesi
Niş’in tam ortasında yer alan kale 2.1 km genişliğindedir. Kalenin içerisinde kafeler, parklar ve birde cami bulunmaktadır. Kalenin içerisinde yürüyüş yapıp şehrin gürültüsünden bir nebzede olsa uzaklaşabilirsiniz.
Ayrıca kalenin doğu dış cephesinde kurulu pazar bulunmaktadır. Burada ikinci el neredeyse her şey mevcuttur.
Niş Crveni Krst Toplama Kampı
Niş’te beni en çok etkileyen yer iş Crveni Krst toplama kampı olmuştu. Alman gizli polisleri tarafından 2’inci Dünya Savaşı sırasında Sırpları, Yahudileri ve Romanları tutmak için kullanılmış burası. Yaklaşık 35 bin insan burada tutulmuş ve bunların 10 bini bu kampta öldürülmüş. Bu çok büyük bir rakam. Bütün bunları bilip de burada bulmak sizi fazlasıyla etkilemeye yetiyor. Bu kadar insanın öldürüldüğü bu kamp alanında fazla vakit geçirmeden terk ediyorum. Yüreğimde burukluk bırakan bu yer en sevmediğim yer olmuştu.
Akşam üzeri Niş otogarından aldığım Belgrad otobüs biletim ile Belgrad’a doğru yola çıktım. Bilet aldığınızda size verdikleri jetonu ne işe yarıyor diye sizde benim gibi merak ediyorsanız; bu jetonu otogara girmek için kullanacaksınız. 🙂
Niş gezi rehberi hakkında sorularınızı bize yorum kısmından sorabilirsiniz.
Niş Sofya’ya 2 saat kadar yakındır. Niş’e kadar gitmişken Sofya’yı da görmemek olmaz. 🙂 Eğer gitmek isterseniz Sofya gezi rehberi yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Mutlu ve Cesur kalın…