Bulgaristan‘ın Karadeniz kıyı şeridinin güneyinde yer alan ve Türkiye sınırında Kırklareli ile komşu olan Burgaz ilinin idari merkezi olan şehirdir. Burgaz gezi rehberi başlayarak ilk olarak Burgaz’a nasıl gidilir bunu inceleyelim.
Burgaz’a Nasıl Gidilir?
Burgaz Türkiye’ye çok yakın arkadaşlar. Otobüsle İstanbul‘dan direk seferler var. Biletler için buraya tıklayabilirsiniz. Burgaz’a gittiğinizde bir çok Türk radyosu dinleyebilirsiniz hatta.:) Ben zaten Bulgaristan’dayım diyorsanız da araba ile yaklaşık 4 saat süren bir yolculuğun ardından Burgaz’a ulaşabilirsiniz. Uçakla da buraya gelmeniz mümkün hizmet veren havaalanları, Burgaz Havaalanı ve Varna Havaalanı’dır.
Burgaz’da Nerede Kalınır?
Bizim amacımız sahil, kum, güneş olduğu için günübirlik gidip geldik fakat civarda bir çok konaklama mevcut. Buranın sezonu tabi ki yaz sezonu Haziran ayından başlayıp Eylül ayına kadar her türlü ülkeden insan kalıyor burada. Bu aylar arasında gelecekseniz eğer konaklamak için seçeceğiniz yer için önceden rezervasyon yapın derim boş yer bulamayabilirsiniz.
Burgaz’da Gezilecek Yerler (Burgaz Gezi Rehberi)
Burgaz’a çoğu insanın gidiş amacı belli başlı ünlü yerlerin olması.
Nesebar (Konumu)
Tarihi bir bilgi vermek gerekirse eğer, Nesebar, Burgaz İli’nde bulunan Karadeniz’in eski sahillerindeki antik kentlerden biridir. Genellikle “Karadeniz’in İncisi” olarak anılan Nesebar, üç milyondan fazla değişen tarihin tanımladığı zengin bir şehir müzesidir. Küçük şehir, yarımadadaki yerleşimin (daha önce bir ada) antik kısmı ile anakara kenarında (yani oteller, daha sonraki gelişme) daha modern bir kesimle dar bir insan yapımı ismi ayrılmış iki kısımda mevcuttur. Eski kısım, varlığı boyunca çeşitli medeniyetler tarafından işgal edildiğine dair kanıt taşır.
Gittiğinizde de göreceğiniz gibi daha adanın girişinden başlayan bir tarih var. Gerçekten ilgimizi çeken bir yer oldu. Burgaz gezi rehberi okurlarına tavsiye edeceğim tabi ki giderseniz eğer yada Burgaz’a gitmeyi planlıyorsanız burayı kesinlikle görün derim.
Ada’nın merkezinde eski binalar arasında yürüyerek cafe,restorant ve bir çok hediyelik eşya bulabilirsiniz. Turistik bir yer olduğu içinde biraz kalabalık olan bu merkez herşey için hakkını veriyor. Karadeniz’in İncisi olarak anılması boşuna değil kesinlikle. Burada da bir burun var ve Sozopol‘dan sonra eşsiz bir Karadeniz manzarasına daha şahit oluyorsunuz.
# Sozopol Gezi Rehberi yazımıza göz atabilirsiniz.
Sunny Beach (Güneşli Plaj) (Konumu)
İşte meşhur mu meşhur Sunny Beach arkadaşlar. 🙂 Kimileri Miami’ye benzetiyor kimileri Karadeniz’in eşsiz sahillerinden biri diyor. 🙂 Kararı siz gidip görün verin derim. Sunny Beach çok küçük bir kalıcı nüfusa sahiptir, ancak yaz aylarında tatilci binlerce turistin evidir. Sahile destek veren yüksek katlı otellerin ana şeridi 5 km’dir ve Sveti Vlas ile Nessebar arasında geniş bir koy boyunca uzanır. Bu koy boyunca uzanan temiz ama bir o kadar kalabalık bu sahili ben sevdim açıkçası ama eşimin aklı sakin ve sessiz Sozopol‘da kaldı. 🙂
Sunny Beach’e hizmet veren havaalanları, Burgaz Havaalanı ve Varna Havaalanı’dır. Uçak ile direk buraya ulaşmanız da mümkün.
Denize girip sahile baktığınız zaman göreceğiniz otellere sırtını dayamış upuzun bir sahil olacaktır. Tabi ki sahil kıyısı etkinlikler, alışveriş yapacağınız bir çok dükkan, saçlarınızı ören bir sürü yabancı ablalar var. 😀 Ayrıca Lunapark ki Slingshot’ı kesinlikle denemelisiniz. Top sizi 160km/s hızla 100 metreden daha yükseğe fırlatıyor. 😀 Çeşitli aktiviteler yapabilir dinlenmek içinde bir barda oturabilirsiniz.
# Videomuza buradan ulaşabilirsiniz.
Park sorunu olayına da ayrıca değinmek istiyorum. Normal şartlarda Bulgaristan çok kalabalık bir ülke değil. Hiç bir yerde park sorunu yaşamazsınız ama burada turist yoğunluğu gerçekten çok fazla olduğu olduğu halde böyle bir sorununuz yine olmayacak. Burgaz gezi rehberi okurlarına kendi arabanızla gitmenizi tavsiye ederim. Otobüsle yada uçakla gidip orada taksi de kullanabilirsiniz. Yazlık bir yer olmasına rağmen taksi ücretleri gayet normal. Zaten yürüyerek hemen hemen her yere ulaşmanız mümkün. Sunny beach’ten Nesebar’a yürüyebilirsiniz mesela 🙂
The Sea Garden Park (Konumu)
Parktaki ilk ağaçlar, 24. Piyade Alayı askerler tarafından dikilmiş. 1910’da mimar Georgi Duhtev Burgaz Belediyesi tarafından Deniz Bahçesi inşaatına başkanlık etmiş. Sofya‘daki Borisova Gradina’nın valisi olacak genç mimar, şehir ile deniz arasındaki bataklığı Bulgaristan’ın en güzel parklarından biri haline getiriyor. Egzotik bitkiler için olan tutkusundan sebep bugün tüm kıtalardan toplanmış, bahçede yüzlerce bitki vardır ve Sea Garden’nın eski kısmı, bahçe sanatının bir anıtıdır.
Bahçe o kadar büyük ki gezip görmek için bir gününüzü ayırmanız bile gerekebilir. Bizim gittiğimiz saatler akşam saatleriydi ve ortalık çok sakindi. Kalabalık zamanları gün içinde olduğunu düşünüyoruz. Sahille bir olan bu parkta bisiklet kiralayıp gezebilir, etraftaki dükkanlardan alışveriş yapabilir ve restoranlarda oturup bir şeyler içebilirsiniz. YouTube videomuz.
Park etrafında da yine kalabileceğiniz bir çok otel, apart bulunuyor. Hemen karşınızda yine Karadeniz bulunuyor ve yürüme mesafesinde kaldığınız yerden parkı geçerek sahile ulaşabiliyorsunuz. Park çevresinde arabalarınızı park edebileceğiniz yine oldukça çok park alanı var. Park alanları sabah 7:00’den akşam 19:00’a kadar ücretli daha sonrası için ücretsiz olarak hizmet veriyor. Ödemesini de sadece bir sms atarak sağlıyorsunuz o kadar oldukça basit. Zamanlamaya dikkat etmenizi ayrıca öneririm bir dakika için bile arabanıza kelepçe vurulabilir. 🙂
Sonuç olarak Burgaz yazlık bir yer olmasından nüfus açısından da sadece yaz sezonu yoğunluk yaşan bir şehir. Daha sakin döneminde görmek gezmek isterseniz kış aylarında da uğrayabilirsiniz. Tatiliniz için burayı tercih etmemeniz için hiç bir sebep yok.
Burgaz gezi rehberi hakkında sorularınızı yorum kısmından bizlere iletebilirsiniz.
Mutlu ve Cesur Kalın..
4 yorum
bulgaristan güvenlik açısından nasıl olduğunu belirtebilirmisiniz? yollardaki mafya olduğu gece seyahat etmememiz gerektiği ya da daha dikkat etmemiz gereken hususlar hakkında bilgi verebilirmisiniz? bahsettiğiniz üzere bu seyahati kendi aracım ile gerçekleştirmek istiyorum ancak tedirginliklerim de söz konusu…
Bu bahsettiğiniz olaylar 20 yıl öncesinden kalma şeyler. Güvenlik acısından Türkiye’den daha güvenli diyebilirim. 🙂 Hiç bir sorun olmaz. Sadece arabanız burada yabancı plaka olacağı için dikkat çekecektir. Bu yüzden geceleri özel park alanlarına park etmenizi tavsiye ederim.
Çok tatlı bir yere benziyor en kısa zamanda ziyaret etmek istiyorum keşfedilmesi gereken bir yer ?
Evet Seycan hanim en az yorumunuz kadar tatli bir yer mutlaka görmelisiniz. 🙂