Categories: Vize İşlemleri

7 Adımda Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

Schengen Bölgesi, Lüksemburg’un, Schengen kasabasında 1985 yılında imzalanan Schengen Anlaşmasını uygulayan yirmi beş Avrupa ülkesinin topraklarını kapsamaktadır. Bilindiği üzere Avrupa Birliği’ne dahil tüm Avrupa ülkelerinin hepsi için de Schengen vizesi alınması şartı vardır. Ülke de serbest dolaşım hakkı sağlayan bu vize çoğu kişi için korkutucu ve alınması zor bir vize türüdür. Hazırladığımız bu rehber ile Schengen vizesi nasıl alınır bilmeyen kalmayacak.

Yapılması gereken ve istenilen belgelerin tam olduğundan emin olduktan sonra Turist C Tipi Schengen vizesi alamayan tanımadım. Önemli olan gideceğiniz Avrupa ülkesinin hangi tür evrakları talep ettiğini net bir şekilde bilmeniz gerekmektedir. Bu belgeler bazen çok fazla ayrıntılı bile istese mutlaka talebi karşılamanız gerekir.

Bu bütün işlemleri kendiniz yapabilir yada bu işlerin takiplerini yapan danışman firmalardan yararlanabilirsiniz. Ama sizlere her zaman tavsiyem kendi işinizi kendiniz yapmanızdır. Schengen vizesi nasıl alınır bilmiyorsanız bile aşağıdaki 7 adamı takip ederek kolayca vize sahibi olabilirsiniz.


Schengen Vizesi Nasıl Alınır?

1. Schengen Başvurunuzu Hangi Ülkeye Yapacağınızı Belirleyin

Bu yapacağınız en önemli ve ilk başta yer alması gereken bir durum. Eğer birden fazla Avrupa ülkesine giriş yapacaksanız vizeyi en uzun süre kalacağınız Schengen üyesi ülkeden almak en doğrusu. İlk girişinizi Schengen vizenizi aldığınız ülkeye yapmak, diğer ülkelere bu girişten sonra geçmek da lehinize olacaktır. Örneğin Schengen vizenizi Fransa’dan aldıysanız, Fransa vizesi ile ilk önce Fransa’ya değil de bir başka Schengen üyesi ülke olan Avusturya’ya giderseniz girişte sorun yaşama ihtimaliniz bulunabilir. İlk önce Fransa’ya giriş yapıp oradan diğer ülkelere geçerseniz hiç bir sorun yaşamazsınız.

2. Gerekli Belgeleri İyice Öğrenin

Schengen vizesi başvuru işlemlerinde en önemli husus evraklar düzenlemesidir. Evrakları doğru şekilde hazırlanmış, başvuru formu tüm detaylarıyla doldurulmuş, eksiksiz bir başvuru sahibi yasalara ve kurallara aykırı bir durumu olmadığı sürece vize başvurusu çok büyük ihtimalle olumlu sonuçlanır. Vize başvurusu için çalışma, öğrencilik, emeklilik vb durumunuza göre hangi belgeler istendiğini iyice öğrenin ve bu belgeleri zamanında toplamaya başlayın. Başvuru formlarını eksiksiz ve doğru şekilde doldurun. Pasaportunuzun geçerlilik tarihinin yeterli olduğundan emin olun.

3. Vize Randevunuzu Alın

Vize başvuru süreciniz vize randevusu aldığınızda başlamış olur. Randevu tarihini gidiş tarihinden en azından 15 gün öncesine almanız gerekmekte. Bu duruma özellikle resmi tatil ve bayram zamanlarında dikkat etmekte fayda var. Randevu tarihlerinin haftalarca önceden dolması önemli sorunlara neden olabiliyor. Vize başvurunuzu gideceğiniz ülkeye ziyaretinizden en geç 15 gün, en erken 90 gün önce başlatmanız gerekiyor. Başvurunuzu geç yapmanız siz vizenizin çıkmasını beklerken uçak ve konaklama rezervasyonlarınızın yanmasına neden olabilir. “Rezervasyonu vize çıkınca yaparım” deme şansınız artık yok çünkü uçak bileti (ya da feribot, gemi bileti) ve nerede kalacağınıza dair kanıtlayıcı belgeler vize başvurunuzun en önemli parçaları.

4. Belgelerinizde Eksik Olmasın

Vize başvuru dosyasını hazırlamanın en kritik noktası evrakların ve dilekçelerin eksiksiz ve hatasız hazırlanmasıdır. İnternette gerekli evrak listesi adı altında birçok liste bulunuyor ancak başvuru dosyasının kişinin kendisine özel olması gerektiğini unutmayın.

5. Sizin adınıza başkalarının hazırlaması gereken belgeler varsa bunları talep edin

Ticari amaçla ya da eğitim nedeniyle vize başvurusu yapacaksanız sizden davetiye ve benzeri kanıtlayıcı belgeler istenebilir. Örnek olarak; çalıştığınız firma yabancı bir firma ile iş ortaklığı yapıyorsa ve siz bu firmanın daveti ile görüşmek için görevlendirildiyseniz bu firmadan adınıza düzenlenen, pasaport numaranız gibi birçok özel bilginizi de içeren bir davetiye almanız gerekir. Yurt dışına eğitim için gidiyorsanız kabul edildiğiniz okul / kurs / program tarafınıza davetiye göndermelidir. Ya da hala öğrenciyseniz başvuru için şahsi evraklarınız yetersiz gelecektir. Kendinize sponsor olacak bir aile büyüğünün evraklarını hazırlaması gerekecektir. Sizin başvurunuz için başkalarının hazırlaması gereken bu tip evrakları zamanında talep edin ve başvurunuzda sunduğunuzdan emin olun. Bunların hepsi dışında ben kendim turist olarak gideceğim öğrenci de değilim diyorsanız, çalıştığınız iş yerinden gideceğiniz ülkenin talep ettiği bazı belgeleri iş yeri yetkilileriyle paylaşarak talep etmelisiniz. Bu belgeler olmadan vizeniz sonuçlanmaz.

Dip Not: Eğer yeni iş değiştirdiyseniz ve vize için sizden 3 aylık maaş bordrosu istendiyse telaşa kapılmanıza gerek yok. Evraklarınızı eski çalıştığınız yerden talep edin ve yeni çalıştığınız yerden de çalıştığınız süre kadar bordro isteyin. Bu durum ile ilgili de açıklayıcı bir dilekçe yazıp evraklarınız arasına ekleyin. Bu şekilde başvurunuzda sorun yaşamazsınız.

6. Seyahat sağlık sigortası yaptırın

En az 30 bin euro teminat kapsamı olan bir seyahat sağlık sigortası yaptırmanız Schengen vizesi için zorunludur. Yaptırdığınız sigortanın diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelerde de geçerli olması ve talep ettiğiniz vize süresinin tamamını kapsaması şartı aranmaktadır. Seyahat sağlık sigortası, ziyaretçilerin seyahatleri esnasında meydana gelebilecek her türlü sağlık sorunları, kazalar ve sakatlanma gibi problemlerinin yaratacağı masrafları karşılama amaçlıdır. Bu sigorta sizi okuduğunuzda fiyat olarak korkutsa da genel olarak Anadolu Sigorta, Ziraat Sigorta gibi şirketler 25 TL karşılığında bunu size temin edebiliyorlar. İnternetten yada telefonla hızlıca satın alabilirsiniz.

7. Tüm rezervasyonlarınızı eksiksiz yapın

Vize başvurusu yaparken verilmesi gereken belgelerin en önemlisi seyahatinizi kanıtlayıcı belgelerdir. Geçerli uçak bileti ve otel rezervasyonu yaptırmanız gerekmektedir.

Tüm bu adımları eksiksiz bir şekilde tamamlayıp evraklarınızla birlikte başvuru merkezine verdiğinizde size en geç 3 iş günü içinde dönüş yapacaklardır. Artık Schengen vizesi nasıl alınır sizde biliyorsunuz. 🙂

Schengen Üyesi Ülkeler Listesi

  • Almanya
  • Avusturya
  • Belçika
  • Danimarka – Grönland ve Faroe Adaları dışında.
  • Estonya
  • Finlandiya
  • Fransa – Denizaşırı bölümleri ve bölgeleri dışında. Fransa gezi rehberi.
  • Hollanda – Aruba, Curaçao, Sint Maarten ve Hollanda Karayipleri dışında.
  • İspanya – Ceuta ve Melilla kasabaları dışında.
  • İsveç
  • İsviçre
  • İtalya
  • İzlanda
  • Letonya
  • Lihtenştayn
  • Litvanya
  • Lüksemburg
  • Macaristan
  • Malta
  • Norveç – Svalbard dışında.
  • Polonya
  • Portekiz
  • Slovakya
  • Slovenya
  • YunanistanYunanistan Gezi Rehberi.
  • Çek Cumhuriyeti

Schengen Vizesi ile Giriş Yapabileceğiniz Fakat Schengen Vizesi Vermeyen Ülkeler

Schengen vizesi nasıl alınır hakkında aklına takılan soruları bize yorum bölümünden iletebilirsiniz.

Mutlu ve Cesur Kalın. 🙂

Buket Cesur

Seyahat Yazarı, hayatımıza yeni, heyecanlı ve unutulmaz anılar biriktirerek devam etmek için çıktığımız bu yolda hayallerimizi gerçekleştirmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı.

Share
Published by
Buket Cesur
Tags: Vize

Recent Posts

Seyahat planlaması nasıl yapılır? Adım Adım seyahat rehberi

İyi bir seyahat planı ile sorunsuz bir tatil geçirebilirsiniz. Seyahat planlaması, tatilinizin problemsiz ve keyifli…

21 saat ago

Tesettür Otelin Avantajları ve Bilmeniz Gereken İpuçları

Tesettür oteller, muhafazakâr yaşam tarzına uygun tatil deneyimi sunan, aile odaklı konaklama seçenekleridir. Oteller hem…

2 ay ago

Rize’nin Yeşil Doğasında: Rize Kalınacak Pansiyonlar

Rize, Karadeniz'in incisi olarak bilinir ve yemyeşil doğası, eşsiz yaylaları ve sıcak misafirperverliği ile ünlüdür.…

2 ay ago

Kapadokya’nın Kalbinde: Nevşehir Kalınacak Oteller

Nevşehir, Kapadokya'nın kalbinde yer alan ve tarihi, doğal güzellikleri ile ünlü bir şehirdir. Bu eşsiz…

2 ay ago

Kütahya Kalınacak Oteller

Rahat ve Konforlu Bir Konaklama İçin En İyi Seçenekler Kütahya, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile…

2 ay ago

Türkiye’de Mavi Bayraklı Plajlar

Temiz ve Güvenli Deniz Keyfi Türkiye, birbirinden güzel sahilleri ve temiz plajları ile ünlüdür. Ülkemizde,…

2 ay ago